
Το έχει η μοίρα των EuroDerbi. Η Ρεάλ να βασανίζει με κάθε τρόπο τη συμπολίτισσά της Ατλέτικο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ πριν πάρει αυτό που θέλει, πρόκριση ή τίτλο. Η Βασίλισσα έχει χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους. Από επαναληπτικό ημιτελικό το 1959, ισοφάριση δευτερόλεπτα πριν από την εκπνοή στον τελικό του 2014, διαδικασία πέναλτι επίσης σε τελικό, το 2016 και τώρα με τον Νόμο 14.1 των κανονισμών του ποδοσφαίρου, ο οποίος πηγαίνει προς απόσυρση μετά τον σάλο.
Η τελευταία αναμέτρηση της Ρεάλ με την Ατλέτικο κρίθηκε σε μία λεπτομέρεια που έχει διχάσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στη διαδικασία των πέναλτι ο Χούλιαν Αλβαρες γλίστρησε στον βρεγμένο αγωνιστικό χώρο του Μετροπολιτάνο τη στιγμή που έπαιρνε φόρα για να εκτελέσει το δεύτερο πέναλτι της Ατλέτικο. Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα εν μέσω έντονων διαμαρτυριών του Κουρτουά προς τον διαιτητή Μαρτσίνιακ και του Εμπαπέ προς τον βοηθό του ρέφερι. Οι παίκτες της Ρεάλ υποστήριζαν πως το σταθερό αριστερό πόδι του Αλβαρες ακούμπησε την μπάλα πριν σουτάρει με το δεξί. Η διπλή επαφή απαγορεύεται σύμφωνα με τον Νόμο 14 των κανονισμών του ποδοσφαίρου. Το VAR ανέλαβε να διερευνήσει τη φάση και κατέληξε – χωρίς τη γνώμη του Μαρτσίνιακ – πως πράγματι ο Αλβαρες χτύπησε δύο φορές την μπάλα. Μια απόφαση που εντέλει έκρινε την τελική έκβαση της διαδικασίας των πέναλτι.
Το αρχικό βίντεο βάσει του οποίου το VAR έλαβε την απόφαση να ακυρώσει το γκολ δεν έκανε σοφότερους όσους το είδαν αρχικά. Ωστόσο η φιλορεαλική «Μάρκα» δημοσίευσε μετά το τέλος του αγώνα βίντεο που πήρε από το TNT Sports Brasil το οποίο δείχνει ξεκάθαρα πως το αριστερό πόδι του Αργεντινού χτυπά την μπάλα και σχεδόν ταυτόχρονα σουτάρει με το δεξί.
Την ίδια άποψη έχει και η UEFA. «Ηταν ελάχιστη (η επαφή), αλλά ο παίκτης έκανε επαφή με την μπάλα με το σταθερό πόδι πριν σουτάρει. Αυτό φαίνεται στο βίντεο. Βάσει του κανονισμού το VAR έπρεπε να ενημερώσει τον διαιτητή πως το γκολ πρέπει να ακυρωθεί», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Για να προσθέσει πως θα ξεκινήσουν συζητήσεις με τη FIFA και το αρμόδιο όργανο αλλαγής των κανονισμών, την IFAB για να εξεταστεί αν ο υφιστάμενος κανόνας θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Σιμεόνε: Εσείς τι είδατε;
Υστερα από έναν τόσο σκληρό αποκλεισμό ο Ντιέγκο Σιμεόνε δεν περίμενε φυσικά τη «Μάρκα» ή την UEFA για να περάσει στην αντεπίθεση. Στη συνέντευξη Τύπου ρώτησε τους δημοσιογράφους: «Τι είδατε; Την ακούμπησε ή όχι; Το είδατε ή όχι; Αν κάποιος είδε να ακουμπά την μπάλα δύο φορές να σηκώσει το χέρι του. Vamos vamos! Ποιος σηκώνει το χέρι; Λοιπόν, κανείς δεν σηκώνει το χέρι», είπε ο Αργεντινός φανερά εκνευρισμένος.
«Ο διαιτητής είπε πως ο Χούλιαν ακούμπησε την μπάλα με το άλλο πόδι, αλλά η μπάλα δεν κουνήθηκε. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί να επεμβαίνει το VAR σε πέναλτι στη διαδικασία των πέναλτι».
Ο «Τσόλο» κατέληξε να αποδεχτεί την ήττα που ήρθε από το πέμπτο εύστοχο πέναλτι του Ρούντιγκερ μετά το άστοχο σουτ του Γιορέντε, σημειώνοντας ωστόσο πως η Ρεάλ μπορεί να προκρίνεται πάντα αλλά πάντα υποφέρει.
«Δεν μίλησα για τύχη. Μίλησα για την περηφάνια που νιώθω για την ομάδα και για το πως πάντοτε είμαστε ανταγωνιστικοί. Η Ρεάλ πάντα μας νικά στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά πάντα υποφέρει. Είμαι βέβαιος πως πάντα το θυμάται».
«Ολο κλαίει»
Ο Τιμπό Κουρτουά ο οποίος για τρία χρόνια υπερασπίστηκε την εστία της Ατλέτικο, απάντησε στον Σιμεόνε λέγοντας πως «βαρέθηκα με αυτή τη θυματοποίηση, πάντα να κλαίει με τέτοια θέματα. Οι διαιτητές δεν θέλουν να δίνουν πλεονέκτημα σε μία ομάδα, ούτε στην Ισπανία ούτε στην Ευρώπη. Αν κερδίζεις με 1-0 από το πρώτο λεπτό και δεν μπορείς να πετύχεις δεύτερο είναι δικό σου λάθος». Βέβαια ο βέλγος τερματοφύλακας «ξέχασε» πως η δική του ομάδα είναι αυτή που εξέδωσε πρόσφατα πύρινες ανακοινώσεις κατά των διαιτητών στην Ισπανία θεωρώντας πως έχει πέσει θύμα πλεκτάνης.
Ο Κουρτουά εξήγησε επίσης τι συνέβη και ενημέρωσε τον διαιτητή για την παράβαση του Αλβαρες: «Ενιωσα σαν να είχε αγγίξει την μπάλα δύο φορές και το είπα στον διαιτητή. Είναι εύκολο να το δεις και κακοτυχία γι’ αυτούς».
Η Ρεάλ δεν έχει ηττηθεί ποτέ από την Ατλέτικο στη διαδικασία των πέναλτι στις έξι φορές που χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί, σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ πάντοτε βγαίνει νικήτρια στα νοκάουτ με τους Κολτσονέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Η εκδίκηση του Βίνι
Στο Μετροπολιτάνο υπήρξαν και κάποια παρατράγουδα με τον Βινίσιους ο οποίος στοχοποιήθηκε όταν έστειλε την μπάλα στην εξέδρα σε εκτέλεση πέναλτι στην κανονική διάρκεια και στη συνέχεια όταν αντικαταστάθηκε προς το τέλος της παράτασης. Για τον Βραζιλιάνο τέτοιες συνθήκες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του. Μεταξύ άλλων «απάντησε» σχηματίζοντας με τα δάκτυλά του το νούμερο 15 όσα και τα Τσάμπιονς Λιγκ που έχει κατακτήσει η Ρεάλ, και το μηδέν της Ατλέτικο.
Μετά τη νίκη της Ρεάλ πήγε μπροστά στην εξέδρα των φανατικών των Ροχιμπλάνκος και πανηγύρισε, ενώ απόθεσε ενώπιόν τους το μπουφάν του με το λογότυπο της Ρεάλ να είναι σε εμφανές σημείο που έβλεπε προς την εξέδρα.
Η απόλυτη πρόκληση ήρθε όταν αποσύρθηκε στα αποδυτήρια και έγραψε στο Χ: «Maderemiaaaa!!! Υπάρχει μόνο μία ομάδα στη Μαδρίτη, αλλά όλοι το ξέρουμε αυτό. Να είστε καλύτεροι την επόμενη φορά!!!».
Στα 17 ντέρμπι που έχει αγωνιστεί εναντίον της Ατλέτικο, ο Βινίσιους έχει πετύχει μόλις ένα γκολ.
Ο Τύπος πήρε φωτιά με τα όσα έγιναν στο Μετροπολιτάνο. «Επιζώντες», έγραψε η «Ας» και θυμήθηκε παρόμοιες δραματικές αναμετρήσεις των δύο ομάδων στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. «Για μία ακόμα φορά, σύμφωνα με τον μύθο η Ρεάλ επέζησε σε μία στιγμή που έμοιαζε αδύνατο», σχολίασε η «Μάρκα», προσθέτοντας πως «η Ατλέτικο μοιάζει να είναι αιώνια καταραμένη».