Οταν χτυπούν οι καμπάνες

Η ιδέα χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η πρώτη φορά που διεξήχθη ίσως ο μακροβιότερος φιλικός αγώνας της χώρας ήταν το μακρινό πια 1961. Σήμερα, έξι δεκαετίες μετά, αναγνωρίζεται ως κομμάτι της τεράστιας συμβολής του συλλόγου βετεράνων του Ολυμπιακού στο παρόν και το μέλλον του συλλόγου. Ιθύνων νους ήταν ένας παλαίμαχος της Προοδευτικής, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, και η σκέψη του για έναν φιλικό αγώνα παλαιμάχων αγκαλιάστηκε από όλη την παρέα στις γειτονιές της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Πειραιά, εκεί όπου έμεναν τότε οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής. Ο αγώνας αυτός έμελλε να μείνει για πάντα στην ιστορία. Σαν παλιό σινεμά… Τότε κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως θα γινόταν θεσμός και θα έδινε μία άλλη, αμιγώς ποδοσφαιρική, νότα στη Μεγάλη Παρασκευή!

Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός και έτσι απλά η Ιστορία «συναντιόταν» στο γήπεδο της Προοδευτικής με αστέρια του παρελθόντος να προσφέρουν θέαμα και συγκινήσεις που σε έκαναν να νιώθεις τυχερός που βρέθηκες κι εσύ στις κερκίδες.

Η σκέψη να γίνεται το ματς κάθε Μεγάλη Παρασκευή ήταν απλή – τους βόλευε όλους λόγω της αργίας να δίνουν έναν αγώνα διασκέδασης. Γι’ αυτό και η ιδιαίτερη ονομασία του ραντεβού

Οπου Βραδυποριακός, οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού, όπου Ταλαιπωριακός, εκείνοι της Προοδευτικής. Οι μεγάλοι άσοι του παρελθόντος τα δίνουν όλα, σε ένα ακόμη «ταξίδι» στις σπουδαίες στιγμές που έγραψαν ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστές. Μπορεί τα μαλλιά να είχαν πέσει ή να είχαν ασπρίσει, οι κοιλιές να ήταν πια φουσκωμένες, η ταχύτητα να έλειπε, όμως το μυαλό και οι μνήμες έτρεχαν ξανά γρήγορα. Η νοσταλγία πλημμύριζε και όσους τους είχαν δει νέους να αγωνίζονται, η παρουσία τους ήταν μια υπενθύμιση πως ο χρόνος φεύγει. Οι στιγμές τους ήταν και στιγμές των θεατών.

Η σκέψη να γίνεται το ματς κάθε Μεγάλη Παρασκευή ήταν απλή – τους βόλευε όλους λόγω της αργίας να δίνουν έναν αγώνα διασκέδασης. Για αυτό ακριβώς και το φιλικό δεν ονομάστηκε παλαίμαχοι Ολυμπιακού – παλαίμαχοι Προοδευτικής αλλά δόθηκαν χιουμοριστικά ονόματα για να δείχνει τη σημασία της συνάντησης που ήταν η χαρά του ποδοσφαίρου. Πάντως υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που αναφέρουν πως ομάδα με το όνομα Βραδυποριακός προϋπήρχε στον Πειραιά και μετείχε σε τοπικά ανεξάρτητα πρωταθλήματα της ευρύτερης περιοχής.

Το πρώτο ματς και η χούντα

Η πρώτη αναμέτρηση διεξήχθη στις 7/4/1961 και βρήκε νικητή τον Βραδυποριακό με σκορ 8-5. Η ιδέα και η υλοποίησή της άρεσε σε όλους τους πρωταγωνιστές αλλά και στον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο. Και έτσι έγινε θεσμός. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία τον αγώνα του Βραδυποριακού με τον Ταλαιπωριακό. Τεράστιοι ποδοσφαιριστές της εποχής εκείνης, όπως οι Μουράτης, Ρωσίδης, Σούλης, Μπέμπης, Πολυχρονίου, Κοτρίδης, Δρόσος, Υφαντής, Σεϊταρίδης, Μεσολογγίτης, Τερκεσίδης, Χριστοφίδης, έδωσαν αμέσως το «παρών» μόλις κρέμασαν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία του αγώνα.

Εξάλλου, δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν ότι δεν θα συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή. Και αυτή η νοοτροπία μεταλαμπαδεύτηκε και στις επόμενες γενιές. Σχεδόν όλες οι μεγάλες δόξες του Ολυμπιακού, μετά το τέλος της καριέρας τους, έχουν φορέσει τη φανέλα του Βραδυποριακού. Την Πρωτομαγιά του 1964 ο Ταλαιπωριακός απέσπασε την πρώτη του ισοπαλία (2-2) σε ένα ματς που ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών ήταν τα 40 χρόνια, το δε βάρος 95 κιλά. Η Μεγάλη Εβδομάδα του 1967 συνέπεσε με τις πρώτες ημέρες των συνταγματαρχών στη χώρα.

Η εντολή για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων ήταν ρητή, όμως οι παλαίμαχοι δεν είχαν σκοπό να ακυρώσουν το προγραμματισμένο ραντεβού της Μεγάλης Παρασκευής. Επισήμως, όλες οι εφημερίδες ανέφεραν πως το παιχνίδι θα αναβληθεί, ωστόσο, όπως λέει ο μύθος της εποχής, αυτό δεν συνέβη. Με πρωτοβουλία του Θανάση Μπέμπη, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ενεργό δράση μόλις έναν χρόνο πριν σε ηλικία 38 ετών, υπήρξε συνεννόηση με τους υπόλοιπους παλαιμάχους και βρέθηκαν κρυφά στο γήπεδο, όχι όμως στις 11 το πρωί όπως ήταν το συνηθισμένο ραντεβού αλλά στις 6 το απόγευμα. Επαιξαν μπάλα με χαμηλό φωτισμό, χωρίς κόσμο, τιμώντας τον θεσμό τους.

Μορφές που σημάδεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού, σε μια εικόνα γεμάτη αναμνήσεις και δόξα. Το στιγμιότυπο από το 1975

Ο Ρωσίδης και οι «μεταγραφές» της Προοδευτικής

Η παρουσία που θα παραμείνει αξεπέραστη και στα ματς του Βραδυποριακού με τον Ταλαιπωριακό είναι αυτή του Ηλία Ρωσίδη. Ο θρυλικός αρχηγός του Ολυμπιακού έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι το 1961 και το τελευταίο του το 2011 σε ηλικία 84 ετών! Επί 50 χρόνια δεν έλειψε από καμία συνάντηση. Η «δίψα» του για μπάλα δεν σταμάτησε ποτέ, μη λογαριάζοντας ηλικία. Συγκλονιστική επίσης η στιγμή που το 2008 σε ηλικία 100 ετών, 8 μήνες πριν φύγει από τη ζωή, ο τεράστιος Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά απόλαυσε αυτή την ιδιαίτερη τιμή ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος σε ηλικία 98 ετών.

Με τη φανέλα του Ταλαιπωριακού έχουν αγωνιστεί στην πορεία των χρόνων και παλαίμαχοι που δεν είχαν αγωνιστεί ποτέ στην Προοδευτική. Η δυναμικότητα των παλαιμάχων του Ολυμπιακού έναντι εκείνων της Προοδευτικής κατέστησε αναγκαίες τις «μεταγραφικές» προσθήκες με σπουδαίους βετεράνους άλλων ομάδων. Και κάπως έτσι, φόρεσαν κατά καιρούς τη βυσσινί φανέλα οι Δομάζος, Παπαϊωάννου, Νεστορίδης, Μπάγεβιτς, Μαύρος, δίνοντας άλλο χρώμα και ενδιαφέρον στον αγώνα.

Οι αγώνες διακόπηκαν το 2013, και η δράση επέστρεψε το 2019 με τον παραδοσιακό αγώνα να γίνεται τη Μεγάλη Τετάρτη (24/4/2019) αλλά την επόμενη χρονιά διακόπηκαν και πάλι λόγω του κορωνοϊού. Μετά την πανδημία, Βραδυποριακός και Ταλαιπωριακός πήραν ξανά θέση στο γήπεδο και το φετινό ματς πρόκειται να είναι το 56ο της ιστορίας τους.

Οι μεγάλοι άσοι του παρελθόντος τα δίνουν όλα, σε ένα ακόμη «ταξίδι» στις σπουδαίες στιγμές που έγραψαν ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστές

Ο σύλλογος Βετεράνων

Στην πορεία των χρόνων οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού κατάφεραν να οργανωθούν σε επαγγελματικά πρότυπα, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του γενικού γραμματέα του Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού Αντώνη Γλύκα. Οι μεγαλύτεροι αστέρες των Ερυθρολεύκων συνέχισαν να προωθούν τις αξίες και όσα πρεσβεύει ο Ολυμπιακός, μέσα από πλήθος φιλικών αγώνων, ο αριθμός των οποίων έχει φτάσει τους 699 μέχρι σήμερα.

Οι βετεράνοι αγκάλιασαν όλο τον κόσμο και κατάφεραν να παίξουν μπάλα σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Τα αστέρια του παρελθόντος φορούν ξανά την ερυθρόλευκη ριγωτή και προσφέρουν θέαμα και συγκινήσεις στον κόσμο που γεμίζει τις κερκίδες για να τους θαυμάσει ξανά.

Δίπλα στη σπουδαία προσφορά των βετεράνων του Ολυμπιακού και η διοίκηση του συλλόγου, από τον αείμνηστο Σταύρο Νταϊφά έως και τον Βαγγέλη Μαρινάκη που τιμά το παρελθόν του Δαφνοστεφανωμένου Εφήβου. Στα 100ά γενέθλια του Ολυμπιακού, οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές ετοιμάζονται για το ιστορικό 700ό ματς, πιστοί στην ερυθρόλευκη ιδέα και σε μια ομάδα που έγινε η ζωή τους, υπηρετώντας τη για πάντα!