Όσα ανέφερε η Υπουργός Παιδείας – Όπως αναφέρει η Υπουργός, η ένοπλη εξέγερση που ακολούθησε, το ξημέρωμα της 1ης Απριλίου του 1955, συνένωσε το σύνολο του λαού και του κλήρου
Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, μιας ένδοξης, επαναστατικής τετραετίας, η οποία αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο ιστορικό ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου σε μήνυμά της για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955-59.
Ο κοινός πόθος των Κυπρίων, προσθέτει, για τον τερματισμό της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί και την κατάκτηση της ελευθερίας τους, εκφράστηκε μέσα από την ομόψυχη βούλησή τους να αγωνιστούν με σύμπνοια και ενότητα προκειμένου να ικανοποιήσουν την πάγια εθνική τους αξίωση για την ένωση με την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η Υπουργός, η ένοπλη εξέγερση που ακολούθησε, το ξημέρωμα της 1ης Απριλίου του 1955, συνένωσε το σύνολο του λαού και του κλήρου. Σύσσωμοι, άντρες, γυναίκες, νέοι και παιδιά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ’ και του Γεώργιου Γρίβα, του πολιτικού και στρατιωτικού της Αρχηγού της Οργάνωσης, αναγνωρίζοντας τη διεξαγωγή του Αγώνα ως το μεγαλύτερο δικό τους χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
“Ο ασύγκριτος πατριωτισμός και το θάρρος που επέδειξαν στη συνέχεια, υπήρξαν η δική τους αμφισβήτηση απέναντι στην υπέρτερη αγγλική αυτοκρατορία. Η αλύγιστη ψυχή και το ανυπότακτο τους φρόνημα, αναδείχθηκαν στη δύναμη που τους επέτρεψε να αντέξουν στα κρατητήρια, να γίνουν ολοκαυτώματα, να χαράξουν τις δικές τους ανηφοριές και ανεπανάληπτες θυσίες, να γίνουν παράδειγμα και να συμπληρώσουν νέες σελίδες στο ένδοξο παρελθόν τους”.
Τόνισε ότι αυτή η απόλυτα συνειδητοποιημένη εξέγερση του κυπριακού λαού, ως η πιο αποφασιστική και κορυφαία πράξη της συλλογικής του συνείδησης, οδηγώντας στην ανεξαρτησία, θεμελίωσε την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος. “Ένα κράτος, το οποίο αποτελεί το δικό τους κληροδότημα και τη δική μας βαριά κληρονομιά, το ισχυρότερο όπλο για την εθνική μας επιβίωση, αφού μας δίδει τη δυνατότητα να μπορούμε, απαλλαγμένοι από την υποδούλωση, να συνεχίσουμε από νέες επάλξεις τους αγώνες που προηγήθηκαν”.
Όπως και εκείνοι έπραξαν, πρόσθεσε, έχουμε χρέος να πορευθούμε με ενότητα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την πορεία της Κύπρου ως σύγχρονου, ευρωπαϊκού κράτους και τη συνέχεια του κυπριακού ελληνισμού σε μια ελεύθερη επανενωμένη πατρίδα.
“Στην πρωτοπορία του νέου αυτού αγώνα οφείλετε να βρεθείτε όλοι εσείς οι νέοι και νέες μας, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τα εχέγγυα που σας παρέχουν οι εκπαιδευτικοί σας. Ως δέκτες και φορείς της ελληνικής παιδείας και των ελληνοχριστιανικών μας ιδεωδών, έχετε χρέος να διαφυλάξετε και να μεταλαμπαδεύσετε αναλλοίωτη την ιστορική και εθνική μας ταυτότητα, τον πολιτισμό, τις αρχές, τις αξίες και τα ιδιαίτερα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως λαό και να εργαστείτε για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας” είπε στο μήνυμά της.
Αυτή, κατέληξε, θα είναι η μεγαλύτερη δικαίωση της θυσίας όλων των ηρώων του τόπου μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ