Ο ανοιξιάτικος ήλιος κάνει καλό στον σκύλο μας

Ο ανοιξιάτικος ήλιος κάνει καλό στον σκύλο μας

Εσείς γνωρίζατε ότι ο ανοιξιάτικος ήλιος κάνει καλό στον σκύλο μας; Συγκεκριμένα, η ηλιακή ακτινοβολία, με μέτρο, είναι φιλική για τον σκύλο μας, όμως όταν εκτίθεται σε υπερβολικό βαθμό, ο ήλιος γίνεται «εχθρός».

«Είναι γνωστή η θετική επίδραση που ασκεί ο ήλιος στον οργανισμό, αλλά και στην ψυχολογία μας. Αυτό φαίνεται πως το έχουν κοινό, άνθρωπος και σκύλος. Καθώς, συχνά, παρατηρούμε τα σκυλάκια μας, ή και τα αδέσποτα, να ψάχνουν και την πιο μικρή ακτίδα φωτός για να ξαπλώσουν και να απολαύσουν τον ύπνο τους», αναφέρει η κτηνίατρος, Δέσποινα Κοτρομάγια.

Τα αίτια πίσω από αυτό, όπως λέει η κα Κοτρομάγια, ποικίλουν. Και αποδίδονται, αρχικά, στο ότι με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παράγεται σεροτονίνη. Είναι η ορμόνη που μειώνει το στρες και κάνει τους σκύλους να νιώθουν καλά.

Εξίσου ευεργετικός, βέβαια, φαίνεται να είναι ο ήλιος στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης της παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων.

Η μέτρια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ωφέλιμη και ευεργετική

Ακόμη ένας πολύ σημαντικός λόγος που τα σκυλάκια μας ακολουθούν τον ήλιο, είναι ότι και με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους. Καθώς είναι αρκετά υψηλότερη, φυσιολογικά, σε σχέση με την ανθρώπινη.

Ωστόσο, σχετικά με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σώματος, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή. Η μέτρια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ωφέλιμη και ευεργετική. Αντίθετα, η μεγάλη διάρκεια παραμονής στον ήλιο μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη, ακόμη και για τη ζωή των αγαπημένων μας τετράποδων φίλων.

Ήλιος: Πότε η έκθεση του σκύλου είναι ασφαλής

Σύμφωνα με την κα Κοτρομάγια, ένα από τα συχνά ερωτήματα των κηδεμόνων σκύλων στον κτηνίατρο τους -ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες- είναι μέχρι πόση ώρα είναι ασφαλές να παραμένει το ζώο τους εκτεθειμένο στο ηλιακό φως.

Οι ειδικοί απαντούν σε αυτό, από είκοσι μέχρι τριάντα λεπτά την ημέρα. Έτσι, ώστε να ωφεληθεί ο οργανισμός του στο μέγιστο δυνατό από την έκθεση.

Επίσης, σημαντικό είναι ο σκύλος να έχει πρόσβαση στη σκιά, όποτε χρειαστεί. Όπως και φρέσκο, δροσερό νερό στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του σώματος του.

Τι μπορεί να προξενήσει η υπερβολική έκθεση στον ήλιο – Τα συμπτώματα και ο τρόπος αντιμετώπισης

«Η μακράς διάρκειας έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία. Μία κατάσταση πολύ σοβαρή, που απαιτεί άμεση παρέμβαση κτηνιάτρου με πρώτες βοήθειες. Ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας σώματος του σκύλου, καθώς και την πρόληψη ή αντιμετώπιση εγκεφαλικού οιδήματος», τονίζει η κα Κοτρομάγια.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τον ιδιοκτήτη του ζώου, είναι το παρατεταμένο λαχάνιασμα, η σιελόρροια, ο εμετός ή/και διάρροιες. Καθώς και οι συμφορημένοι βλεννογόνοι.

Επιπροσθέτως, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις σκύλων με εγκαύματα, έπειτα από αυξημένη παραμονή κάτω από το ηλιακό φως, ειδικά τους θερινούς μήνες. Είναι μια κατάσταση που συναντάμε συχνότερα σε κοντότριχα, κοντοκουρεμένα και λευκά, ή πολύ ανοιχτόχρωμα σκυλάκια.

Τα εγκαύματα, αν είναι ήπια, αντιμετωπίζονται στο σπίτι με κρύα επιθέματα και επουλωτικές αλοιφές. Ως πρόληψη συνιστάται, στις υψηλές θερμοκρασίες, στα ανοιχτόχρωμα και ιδίως κοντότριχα σκυλάκια να χρησιμοποιείται αντηλιακό ειδικό για ζώα.

Κλείνοντας, η κα Κοτρομάγια λέει: «Ο ήλιος έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, αλλά και τη συμπεριφορά του τετράποδου φίλου μας. Αρκεί να μην παρατείνεται η παραμονή του κάτω από τις βλαβερές υπέρυθρες ακτινοβολίες, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν δυνητικά επικίνδυνες».

Η κτηνίατρος, Δέσποινα Κοτρομάγια

● Η κυρία Δέσποινα Κοτρομάγια αποφοίτησε από το Τμήμα Μαιευτικής το 2006 και εργάστηκε στην Αγγλία επί τρία χρόνια, στην αίθουσα τοκετού και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Διορισμένη ως μαία στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και απέκτησε πτυχίο το 2016.

Το 2017 λειτούργησε το ιδιωτικό κτηνιατρείο της ,«AnimalDogtors», ενώ έχει ολοκληρώσει δύο μεταπτυχιακά, MSc στην Ενδοκρινολογία Αναπαραγωγής και GpCert στην Ιατρική της Γάτας.