Ο Ζεμπίλας υποψήφιος για την ηγεσία των Φιλελεύθερων στη Δυτική Αυστραλία

Ο Βασίλης Ζεμπίλας (Basil Zempilas), ο οποίος κέρδισε την έδρα Churchlands για τους Φιλελεύθερους στις πολιτειακές εκλογές της Δυτικής Αυστραλίας, θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, καθώς η αρχηγός, Libby Mettam ανακοίνωσε ότι δε θα διεκδικήσει εκ νέου τα ηνία.

Σε δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, η κα. Mettam ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για την υποστήριξή τους.

Επισήμανε δε ότι δε γνωρίζει αν κάποιος άλλος προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Δυτικής Αυστραλίας (και της αντιπολίτευσης), εκτός από τον κ. Ζεμπίλα.

«Τώρα που έχω καταλήξει στην απόφασή μου, είναι σημαντικό να μην παραμείνει μυστικό (ότι δε θα είμαι εκ νέου υποψήφια για την αρχηγία)».

«Είναι σημαντικό οι συνάδελφοί μου και οι επερχόμενοι υποψήφιοι να έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν πού πάμε μπροστά».

Σημείωσε επίσης ότι ήθελε να «τερματίσει τις εικασίες περί ηγεσίας» το συντομότερο δυνατό.

«Ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε μια ιστορικά σημαντική ανατροπή 18% και πλέον κατά των Εργατικών, δε μεταφράστηκε σε κέρδος εδρών, όπως ελπίζαμε», είπε.

Οι Εργατικοί, παρά τη μετατόπιση της ψήφου κατά 18,4% σε σχέση με τις εκλογές του 2021, νίκησαν εύκολα στην αναμέτρηση με 41,5% δύο εβδομάδες πριν, κατακτώντας 44 έδρες (από τις 30 που χρειάζονταν) στην Κάτω Βουλή.

Οι Φιλελεύθεροι είχαν «κέρδος» μόνο +6,9% υπέρ τους σε σχέση με το 2021. Το ποσοστό τους ήταν 28,2% και «μεταφράστηκε» σε +4 έδρες, δηλαδή συνολικά 6 πλέον.

Τέσσερις έδρες κατέκτησαν οι Εθνικοί.

Με την καταμέτρηση των ψήφων στο 78% «παίζονταν» 5 έδρες.

Μία από αυτές ήταν στο Pilbara, με την ελληνικής καταγωγής υποψήφια των Φιλελεύθερων, Amanda Kailis, να δίνει μάχη με τον Εργατικό, Kevin Michel.

Υπήρξε μεταστροφή κατά των Εργατικών κατά 16,7%.

Με την καταμέτρηση στο 64,6%, ο κ. Michel ήταν στο 50,9% με 9.271 ψήφους και η κα Kailis στο 49,1% με 8.926 ψήφους.

«Αν και αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμά μας, είναι πολύ σαφές ότι οι συνεχείς και συνεχιζόμενες εικασίες για την ηγεσία και η αποσταθεροποίηση στα τέλη του 2024 ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στο αποτέλεσμά μας», συνέχισε η κα Mettam.

«Οι Εργατικοί εκμεταλλεύτηκαν την αστάθεια της ηγεσίας μας τα τελευταία οκτώ χρόνια προς όφελός τους».

Η κα Mettam δήλωσε ότι θα διεκδικήσει το ρόλο της αναπληρώτριας αρχηγού του κόμματος κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη.

Είπε ότι όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός «πρέπει να υποστηριχθεί μέχρι τις εκλογές του 2029».

Η κα Mettam ανέλαβε την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος τον Ιανουάριο του 2023, αφού ο προηγούμενος αρχηγός David Honey αποσύρθηκε.

Έγινε το πέμπτο άτομο στην αρχηγία των Φιλελευθέρων της Δυτικής Αυστραλίας από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός Colin Barnett παραιτήθηκε όταν το κόμμα έχασε την κυβέρνηση στις εκλογές του 2017.

Η προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης, πρώην δήμαρχος Περθ και εκλεγμένος βουλευτής Churchlands, κ. Ζεμπίλασ, δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία.

Είπε όμως ότι αυτό είναι θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δε θα ήταν σωστό να γίνουν περαιτέρω εικασίες.

Ο κ. Ζεμπίλας χαιρέτισε τη δήλωση της κα Mettam για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη θέση της αναπληρώτριας αρχηγού και είπε ότι θα απολάμβανε την προοπτική να συνεργαστεί μαζί της.

«Τα πάμε πολύ καλά και συνεργαστήκαμε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οπότε η προοπτική στενής συνεργασίας μαζί της με ενθουσιάζει», είπε.

«Βρισκόμαστε όλοι σε μια ‘απότομη καμπύλη εκμάθησης’ … στη σύνθεση της Κάτω Βουλής για το κόμμα των Φιλελευθέρων, πρόκειται να υπάρξει ένας αριθμός πρωτοεμφανιζόμενων και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό που η Libby είναι εκεί μαζί μας».

The post Ο Ζεμπίλας υποψήφιος για την ηγεσία των Φιλελεύθερων στη Δυτική Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.