
Μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στη Βουλή, στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και πλήθος κόσμου, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρήλασαν με ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτουν, αλλά δεν ξέχασαν και οπλικά συστήματα που δέθηκαν με την ιστορία του τόπου όπως το μαχητικό Spitfire αλλά και το Harvard που εκπαίδευσε γενιές και γενιές ιπταμένων.
Σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως ανήμερα την εθνική επέτειο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με επιστολή του στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ζήτησε σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα να υπάρξει προσπάθεια ώστε το 25% να είναι από ελληνικά χέρια. Στόχος είναι σταδιακά να περιοριστούν οι «αγορές από το ράφι» και οι εξοπλισμοί να έχουν όφελος και για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Πέρα από τα μαχητικά Rafale και Viper που πέταξαν πάνω από την Αθήνα, στη χθεσινή παρέλαση για τα 204 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πέταξαν και τα νεοαποκτηθέντα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo. Τόσο τα μηχανοκίνητα όσο και τα πεζοπόρα τμήματα που παρήλασαν απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του πλήθους που είχε κι αυτή τη χρονιά κατακλύσει το Σύνταγμα.
Με την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «αυτό το έθνος-κράτος το μικρό, αποτέλεσε τους επόμενους αιώνες παράδειγμα και εξαπλώθηκε αυτό το μοντέλο παντού. Περιορισμένα σύνορα λοιπόν στην αρχή, απεριόριστες όμως οι φιλοδοξίες μας. Στους δύο αιώνες που ακολούθησαν, μέσα από εξάρσεις και πτώσεις, μέσα από χαμηλώματα και υψωμούς η Ελλάδα κατάφερε πάρα πολλά». Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αυτό το οποίο την 25η Μαρτίου του 1821 σε πολλούς φάνταζε ανέφικτο, έγινε πραγματικότητα και σε αυτές τις εθνικές εορτές αξίζει να αναλογιστούμε αυτή την πολυκύμαντη διαδρομή του έθνους μας, αυτά τα 204 χρόνια. Να διδαχθούμε από τους θριάμβους μας, αλλά και από τις καταστροφές και να γνωρίζουμε πάντα ότι οι Ελληνες μπόρεσαν και πέτυχαν όταν ήταν ενωμένοι».