Προκλήσεις, στοιχήματα και ανοιχτά μέτωπα για τον νέο τσάρο

Με προίκα την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στη χώρα μας και ο οίκος Moody’s αλλά και ένα πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο κατά μία ποσοστιαία μονάδα έναντι των εκτιμήσεων που εμφάνισε ο προϋπολογισμός του 2024 ανέλαβε το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας ο Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς ο αντιπρόεδρος πλέον της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης παρέδωσε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2024 έναντι στόχου 2,5% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ αντί έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

«Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Ηταν αποτέλεσμα μιας νοικοκυρεμένης δουλειάς και δεν θέλω κανείς να υποτιμά τη σημασία τού να είναι κάποιος νοικοκύρης, ιδιαίτερα όταν είναι ο ταμίας του κράτους» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης στην τελετή παράδοσης και παραλαβής ενώ σήμερα ο νέος τσάρος της οικονομίας θα υποδεχθεί στο υπουργείο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκινά τις επισκέψεις στα υπουργεία μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης καλείται να αναλάβει το δύσκολο έργο της σύνδεσης της οικονομικής πολιτικής και των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων με την καθημερινότητα των πολιτών, διατηρώντας στο έπακρο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Θα έχει στενή συνεργασία με τον προκάτοχό του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ανέλαβε συντονιστικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση και την εποπτεία των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων.

Η εξίσωση που καλείται να λύσει ο νέος υπουργός είναι ο συνδυασμός ενός νέου πακέτου με μειώσεις φόρων, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η μεσαία τάξη με τη διατήρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την αποκλιμάκωση του χρέους. Επίσης η ταχύτερη υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του, το παζάρι για τον δημοσιονομικό χώρο που θα ανοίξει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, η ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, η συνέχιση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των εισοδημάτων είναι ορισμένα από τα μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί ο νέος τσάρος της οικονομίας.

«Αποστολή μας, οι καλές επιδόσεις της οικονομίας να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε σπίτι» δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «χωρίς πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί να στεριώσει τίποτα». «Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας για πλεονάσματα και πρωτογενείς δαπάνες» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας όμως πως «κανένα πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και κανένα πρόβλημα δεν λύνεται χωρίς αυτήν. Είναι το προαπαιτούμενο της ανάπτυξης για όλους». Οπως είπε, προτεραιότητα θα δοθεί στην αύξηση των μισθών, τη βελτίωση της στεγαστικής κατάστασης, την ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι σημαντικότεροι φάκελοι που βρήκε ο νέος υπουργός στο γραφείο του αφορούν:

1          Ρήτρα διαφυγής για αμυντικές δαπάνες. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά και στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για τη ρήτρα διαφυγής όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Η ευελιξία που θα αποκτήσει η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί το κλειδί για τη διεύρυνση του νέου πακέτου φορολογικών ελαφρύνσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Στόχος είναι να απελευθερωθούν πόροι για την Ελλάδα, η οποία δαπανά για εξοπλισμό σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, ώστε να αξιοποιηθούν για μειώσεις άμεσων φόρων.

2          Φοροδιαφυγή. Η συνέχιση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και η εξασφάλιση μόνιμων εσόδων τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ ετησίως αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης. Η επέκταση των ψηφιακών εργαλείων, όπως τα ψηφιακά δελτία αποστολής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια αλλά και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα.

3         Δημόσιο χρέος. Εντός του 2025 θα δρομολογηθούν νέες πρόωρες αποπληρωμές δόσεων δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ από το πρώτο Μνημόνιο, οι οποίες κανονικά ωριμάζουν μετά το 2030.

4          Ενίσχυση εισοδημάτων. Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί από τα 830 ευρώ όπου είναι σήμερα σε 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός από 1.250 ευρώ σε 1.342ευρώ.

5          Επενδύσεις. Στις επενδύσεις θα παιχθεί το 2025 το κρισιμότερο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, καθώς το τρέχον έτος αναμένεται να κορυφωθούν τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, που μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φέρουν στην οικονομία ποσό επενδυτικών κονδυλίων που θα ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ.