«Η Αυστραλία αποτελεί μια σημαντική αγορά για την Ελλάδα και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος κατά τη συνάντηση που είχε με την πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Alison Duncan.
«Θα εργαστούμε στενά με την πρέσβη και την κυβέρνηση για να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες, παραμένοντας πιστοί στο όραμα του ΕΒΕΑ για την ενίσχυση των διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων», πρόσθεσε ο κ. Μπρατάκος.
Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και η πρέσβης της Αυστραλίας είχαν μία εποικοδομητική συνάντηση:
Συζήτησαν εκτενώς τις προοπτικές ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εστιάζοντας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και ο τουρισμός.
Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη για μια πιο στρατηγική προσέγγιση, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν την ανάγκη για σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.
Η κα Duncan, επισήμανε τη δυνατότητα χρηματοδότησης σημαντικών επενδυτικών έργων στην Ελλάδα μέσω των συνταξιοδοτικών ταμείων, σε τομείς με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τουρισμός.
Η απουσία συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (FTA) χαρακτηρίστηκε ως σημαντικό εμπόδιο, με ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στην Αυστραλία.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, επισημάνθηκε η σημασία της αναβίωσης των διαπραγματεύσεων για την FTA, με έμφαση στην πρόσβαση της Αυστραλίας στην ευρωπαϊκή αγορά γεωργικών προϊόντων.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο κ. Μπρατάκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για αύξηση της τουριστικής ροής και της δημιουργίας στοχευμένων δράσεων προώθησης του ελληνικού τουρισμού στην Αυστραλία, με την κα Duncan να αναφέρει την πιθανότητα για απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Αυστραλίας.
Επιπροσθέτως, συζητήθηκαν εκτενώς οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, ιδίως στους τομείς του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ακινήτων, με ιδιαίτερη αναφορά σε επενδύσεις στον τομέα των φοιτητικών κατοικιών.
Παράλληλα, συζητήθηκε η πιθανότητα επενδύσεων στην Αυστραλία από ελληνικές εταιρίες, ιδιαίτερα στον τομέα των ορυκτών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ναυτιλίας.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε πως η Αυστραλία αποτελεί μια σημαντική αγορά για την Ελλάδα και υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων.
«Στη … συνάντηση με την πρέσβη της Αυστραλίας διαπιστώσαμε κοινή βούληση για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στην αύξηση του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού. Η Αυστραλία αποτελεί μια σημαντική αγορά για την Ελλάδα και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας…», επισήμανε ο κ. Μπρατάκος.
Σε σχέση με την τουρισμό ειδικά, υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) με ανακοίνωσή της καλωσόρισε «με ιδιαίτερη χαρά την επιβεβαίωση της έναρξης λειτουργίας του Γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Εξωτερικού Αυστραλίας, με έδρα το 15όροφο Πολιτιστικό Κέντρο της ΕΚΜ».
«Η ίδρυση του γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστραλία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών».
Και ως προς τις εμπορικές/επενδυτικές σχέσεις, εκτός από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην οποία εμπλέκεται άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκκρεμεί και η… περιβόητη διμερής σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης.
The post Πρόεδρος ΕΒΕΑ: Η Αυστραλία αποτελεί μια σημαντική αγορά για την Ελλάδα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.