
Το παραμύθι «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» ανήκει στη λαϊκή παράδοση της Γερμανίας. Οι αδερφοί Γκριμ το κατέγραψαν σε τόμο παραμυθιών στην εκδοχή που γνωρίζουμε σήμερα. O πρωτότυπος τίτλος είναι «Schneewittchen» που σημαίνει «Χιονάτη». Οι επτά νάνοι προστέθηκαν αργότερα. Από το 1937 η Χιονάτη δουλεύει για την Disney. Δεν είναι μόνο η ταινία κινουμένων σχεδίων που, ακόμα και σήμερα, ταυτοποιεί φυσιογνωμικά τους ήρωες του παραμυθιού. Είναι και ο πύργος της Χιονάτης που βρίσκεται στο logo της Disney και στο κέντρο των θεματικών πάρκων ανά τον κόσμο, της Disneyland. Παρεμπιπτόντως, η Χιονάτη είναι και η ιστορία με τις περισσότερες διασκευές στον χώρο του ρεαλιστικού αισθησιακού κινηματογράφου, δηλαδή του πορνό. Εν προκειμένω μιλάμε για υπερπαραγωγές με μεγάλο καστ (τουλάχιστον οκτώ άτομα) και τεράστιες υποκριτικές απαιτήσεις από τις πρωταγωνίστριες. Aκολουθεί η «Κοκκινοσκουφίτσα» με περίεργες σκηνές ανάμεσα στην ίδια, στη γιαγιά, στον κυνηγό και στον λύκο. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Που λέτε η Disney συχνά εγκαλείται για υπερβολικές woke ευαισθησίες. Είναι η πρώτη κινηματογραφική εταιρεία που πρόσθεσε διευκρινιστικές δηλώσεις σε παλαιές ταινίες, προκειμένου να θυμίσει στους ακροατές ότι το περιεχόμενο αντανακλά αισθητική και πεποιθήσεις άλλων καιρών. «Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρνητικές απεικονίσεις και/ή κακή μεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λανθασμένα τότε και είναι λανθασμένα και τώρα».
Η πολιτική της Disney εκνεύρισε πολλούς. Και τώρα που, στην Αμερική, γύρισε ο τροχός, το τραμπικό σύμπαν παίρνει την εκδίκησή του. Στους κινηματογράφους προβάλλεται η νέα εκδοχή της Χιονάτης από την Disney. Η παραγωγή ξόδεψε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, αλλά στις ΗΠΑ και στη Βρετανία υφίσταται τις συνέπειες ενός ιδιόμορφου μποϊκοτάζ. Η ταινία θεωρείται ταυτοχρόνως και woke και αντι-woke. Η υπόθεση έχει την πλάκα της.
Η πρωταγωνίστρια, η Ρέιτσελ Ζέγκλερ, δεν είναι χιονάτη, είναι Λατίνα. Ομως η ηρωίδα του παραμυθιού είναι κάτασπρη σαν το χιόνι. «Υπάρχει και η εκδοχή του παραμυθιού που λέει ότι η Χιονάτη πήρε το όνομά της επειδή τη βρήκαν μωρό μέσα στο χιόνι», λέει η Ζέγκλερ. Θυμάστε τις διαμαρτυρίες όταν η Χάλι Μπέρι, που είναι μαύρη, έπαιξε τη «Μικρή Γοργόνα»; Ε, το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ελα όμως που υπάρχει και θέμα με τους νάνους. Στην ταινία οι νάνοι είναι ψηφιακές φιγούρες. Αυτό εξόργισε την κοινότητα των νάνων καθώς επτά ηθοποιοί δεν βρήκαν δουλειά, ενώ περιορίζεται η ορατότητα των ατόμων με νανισμό. Οι νάνοι, λοιπόν, καταγγέλλουν την Disney που παριστάνει τη woke εταιρεία, αλλά αρνείται να τους προσλάβει στην ταινία της. Υπάρχουν και άλλα χαριτωμένα. Η κακιά μάγισσα ερμηνεύεται από μία ισραηλινή ηθοποιό, την Γκαλ Γκαντότ. Αυτή είχε κάνει σχόλια κατά των Παλαιστινίων. Και τώρα βγαίνουν ακτιβιστές που καλούν σε μποϊκοτάζ της ταινίας για να σταλεί μήνυμα κατά του Ισραήλ. Α, είναι και αυτοί που καταγγέλλουν τη χειραφέτηση της Χιονάτης από τον πρίγκιπα, ο οποίος παρουσιάζεται περίπου ως ενοχλητικός stalker. Mέχρι στιγμής δεν έχουν διαμαρτυρηθεί οι παραγωγοί μήλων για το δηλητηριασμένο
φρούτο που δαγκώνει η Χιονάτη.
Η Disney, λοιπόν, αναμένεται να χάσει πολλά λεφτά από την παραγωγή. Μία λύση θα ήταν να γυρίσει καινούργια ταινία εξιστορώντας όλα όσα συμβαίνουν με τη Χιονάτη. Να βάλει μέσα και νάνους και Παλαιστινίους και να προσλάβει αλμπίνα, κάτασπρη πρωταγωνίστρια. Ναι, η ουσία του θέματος είναι πνιγμένη στη γελοιότητα, όμως περιγράφει πολύ παραστατικά αυτό που συμβαίνει στον σημερινό κόσμο και διατρέχει τις κοινωνίες της Δύσης. Από τη μία, τα παραμύθια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές θεωρούνται πλέον βαθιά στερεοτυπικά και αναχρονιστικά. Ενίοτε και σεξιστικά. Οι κοπέλες ψάχνουν τον πρίγκιπα – κάτι που το βλέπεις και στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Οι μητριές είναι κακιές και οι μάγισσες αναπαράγουν το πρότυπο της ζηλιάρας γυναίκας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Χιονάτης, οι κοινωνίες αντιδρούν. Δείχνουν είτε ανέτοιμες, είτε τρομαγμένες μπροστά στα καινούργια ήθη. Και το κυριότερο: δεν είναι πλέον ανεκτικές. Επενδύουν στα στερεότυπα με τη λατρευτική υφή του τοτέμ και οχυρώνονται από πίσω τους. Και όλοι πλέον έχουν ένα λόγο για να διαμαρτυρηθούν. Από τους νάνους και τους Παλαιστινίους, μέχρι τους οπαδούς της αυθεντικής Χιονάτης. Λες και ο κόσμος μπλέχτηκε σε μια τεράστια παρεξήγηση.