«Ρεμπέτες – Μια σύντομη ιστορία»

Ο πολυχώρος Μουσικής και Τέχνης Odeon Richmond θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά μία εκδήλωση αφιερωμένη στη ρεμπέτικη μουσική, με τίτλο «Rebetes – A Brief History» (Ρεμπέτες – Μια σύντομη ιστορία), με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η εκδήλωση, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 29 Μαρτίου, στις 7 μμ., θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από Ελληνοαυστραλούς μουσικούς, οι οποίοι για χρόνια τιμούν και επευφημούν αυτό το είδος του αστικού λαϊκού τραγουδιού των Ελλήνων.

Ο Sotirios Kiokpasoglou

Ο Peter Stathopoulos θα παρουσιάσει και θα παίξει αυθεντικές ηχογραφήσεις δίσκων βινυλίου 78 στροφών από μερικούς από τους πιο εμβληματικούς ρεμπέτες, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου είδους.

Το μουσικό σχήμα «Rebetiki Trio», το οποίο απαρτίζεται από τους Achilles Yiangoulli, Sotirios Kiokpasoglou και Tony Iliou, θα ερμηνεύσει μια ποικιλία από ένα ρεπερτόριο με τα πιο χαρακτηριστικά ρεμπέτικα τραγούδια. Η ρεμπέτικη μουσική, ένα είδος ελληνικής αστικής λαϊκής μουσικής, εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, με τον όρο «ρεμπέτικο» να εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ετικέτες δύο δίσκων γραμμοφώνου μεταξύ 1910 και 1913.

Ο Tony Iliou

Τα πρώτα ρεμπέτικα ακούσματα καταγράφηκαν στην Αθήνα το 1834, στις φυλακές του Μεντρεσέ, με τα λεγόμενα «μουρμούρικα».

Στη δεκαετία του 1960, ο όρος «ρεμπέτικο» άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα, περιλαμβάνοντας διάφορα μουσικά είδη όπως τα Σμυρνέικα, τα Πολιτικά (Τα τραγούδια της Πόλης) και τα Μουρμούρικα, τα οποία, παρά τις διαφορετικές μουσικές τους «αποχρώσεις», ομαδοποιήθηκαν κάτω από τον ίδιο τίτλο.

Ο Achilles Yiangoulli

Τα ρεμπέτικα τραγούδια συχνά θίγουν θέματα όπως ο έρωτας, τα ναρκωτικά, η φυλακή, ο υπόκοσμος, η αμφισβήτηση της εξουσίας και διάφορα κοινωνικά ζητήματα.

Το 2017, το Ρεμπέτικο αναγνωρίστηκε ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

The post «Ρεμπέτες – Μια σύντομη ιστορία» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.