«Σκληρή» στροφή στο Μεταναστευτικό

Σκληραίνει και επίσημα τη μεταναστευτική της πολιτική η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρό της την παράνομη μετανάστευση και οργανώνοντας σε εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο τη νόμιμη. Η δημιουργία, δε, ενός διοικητικού και νομικού πλαισίου που θα ενισχύει την πίεση στους παράτυπους μετανάστες να δεχθούν τις οικειοθελείς αποχωρήσεις αποτελεί, πλέον, προτεραιότητα για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι νέες αυτές κατευθύνσεις – που συμβαδίζουν, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, με την ευρωπαϊκή στροφή που καταγράφεται αυτή την εποχή – βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο επί της λεωφόρου Θηβών.

Έτσι, όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, «εάν κάποιος φτάσει στη χώρα μας και δικαιούται ασύλου, τον υποδεχόμαστε και είναι χαρά μας αν επιλέξει να παραμείνει και να ζήσει στη χώρα μας. Αν, όμως, κάποιος εισέλθει παράνομα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσής του», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση της κυβέρνησης να πρωτοστατήσει και στον ευρωπαϊκό διάλογο, ο οποίος γίνεται για τον κανονισμό των επιστροφών.

Ήδη, πάντως, το στίγμα της μεταναστευτικής πολιτικής που η Ελλάδα επιθυμεί να χαράξει είχε δώσει ο Πρωθυπουργός από την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση κατευθύνεται προς μια δεύτερη προτεραιότητα, την οποία έθετε πάντα η ελληνική κυβέρνηση, που δεν είναι άλλη από τις αποτελεσματικές επιστροφές. «Η αλήθεια είναι ότι σήμερα οκτώ στους δέκα παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην Ευρώπη, δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, δεν επιστρέφουν και μένουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και αυτό, προφανώς, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

7.000 επιστροφές

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το 2024 επεστράφησαν περίπου 7.000 άτομα, είτε μέσω απέλασης είτε μέσω εθελούσιων επιστροφών, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου περισσότερα από 500 άτομα έχουν επιστραφεί. Την ίδια στιγμή, βάσει των στατιστικών δεδομένων της Eurostat, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, συνολικά σε 112.335 πολίτες τρίτων χωρών δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν χώρα της ΕΕ, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία να συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών που εξέδωσαν τις περισσότερες εντολές για αποχώρηση. Μάλιστα, οι περισσότεροι πολίτες εκτός ΕΕ που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το ευρωπαϊκό έδαφος είναι από την Αλγερία, το Μαρόκο, τη Συρία, την Τουρκία και το Αφγανιστάν. Στο μεταξύ, 27.740 άτομα επεστράφησαν σε τρίτες χώρες, καταγράφοντας αύξηση 12,9% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Αγορά εργασίας

Ο δεύτερος άξονας της αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί είναι τα ζητήματα της νόμιμης και οργανωμένης μετανάστευσης, με τον Πρωθυπουργό να στέκεται ιδιαίτερα στην κάλυψη των διαπιστωμένων αναγκών της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των εργατών γης, αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα. Οπως ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης, πρόκειται για την οργάνωση, με ορθολογικό, αποτελεσματικό αλλά και αυστηρό τρόπο, της νόμιμης μετανάστευσης «προκειμένου να καλύπτονται οι θέσεις εργασίας που έχουμε ανάγκη, αλλά με μετανάστες που ξέρουμε πόσοι είναι, ξέρουμε ποιοι είναι, είναι αυτοί που θέλουμε και έρχονται για τη συγκεκριμένη εργασία, σεβόμενοι τις εσωτερικές μας διαδικασίες, τους εσωτερικούς μας κανόνες και τη νομοθεσία μας».

Πάντως, ο Μάκης Βορίδης σε χθεσινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει – λόγω έλλειψης αιτιολογίας – την ΚΥΑ που χαρακτήριζε την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, προαναγγέλλοντας ένα νέο σχέδιο ΚΥΑ, το οποίο χαρακτηρίζει εκ νέου την Τουρκία ως ασφαλή χώρα με πλήρη αιτιολογική τεκμηρίωση και το οποίο πρόκειται να αποσταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών εντός της εβδομάδας.

Παρατείνεται η Visa Express σε Τούρκους

Στη επέκταση του προγράμματος της Visa Express για τους τούρκους επισκέπτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πλέον τα νησιά που έχουν μπει στο πρόγραμμα είναι 12, μετά την προσθήκη της Πάτμου και της Σαμοθράκης. «Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα είναι πολύ σημαντική για να υποστηριχθούν ακόμα περισσότερο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία εκ των πραγμάτων έχουν σηκώσει και ένα ιστορικά μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος».