Τάκης Βεντίκος: Ο πατριάρχης του κουλουάρ

Ενα από τα πιο σημαντικά παράσημα του Ολυμπιακού είναι ότι αποτελεί έναν άκρως πετυχημένο πολυαθλητικό σύλλογο. Πρωταγωνιστεί και κατορθώνει σημαντικότατα επιτεύγματα όχι μόνο στα ομαδικά αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του βόλεϊ, του πόλο και του χάντμπολ αλλά και σε πολλά ατομικά αθλήματα και φυσικά στον τομέα του κλασικού αθλητισμού.

Την ιστορία του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού συνθέτουν δύο μεγάλα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αφορά την περίοδο 1925 – 1933 και το δεύτερο την περίοδο 1953 ως και σήμερα.

Λίγους μήνες μετά την ίδρυση του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς το 1925, ο Ολυμπιακός συμμετέχει για πρώτη φορά σε επίσημους αγώνες στίβου, στους Πανιώνιους Αγώνες.

Σύμφωνα με το «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ» της 1ης Σεπτεμβρίου 1925: «Δεκαπέντε γυμναστικά σωματεία Αθηνών, Πειραιώς, Αμαρουσίου και των λοιπών επαρχιακών πόλεων, ως και του εξωτερικού εδήλωσαν συμμετοχήν εις τους πανιώνιους αγώνας, εις ους θα αντιπροσωπευθούν διά των μάλλον εκλεκτών αθλητών των.

Εκ των δηλωσάντων συμμετοχήν αναγράφομεν τον Πανελλήνιον, Εθνικόν, Παναθηναϊκόν, Ενωσιν Κωνσταντινουπόλεως, Αμαρούσιον, Ατρόμητον, Απόλωνα, Πανιώνιον, τον Πειραϊκόν Σύνδεσμον και τον Ολυμπιακόν, τον Ηρακλέα Θεσσαλονίκης, τον Παναχαϊκόν Πατρών, τον Προσφυγικόν Γυμν. Σύλλογον Βόλου, τον Παλλεσβιακόν Μυτιλήνης, την Ελλ. Αθλητικήν Ενωσιν Αιγύπτου, την Αμιλλαν Σπάρτης, τον Ορφέα Ξάνθης, τον Ομιλον Φιλάθλων Καλαμών κτλ».

Τα επόμενα οκτώ χρόνια, και αφού το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού έχει λάβει επίσημη υπόσταση, σημαντικοί αθλητές και αθλήτριες θα αγωνιστούν εκπροσωπώντας το. Ωσπου το 1933 αναστέλλει τη λειτουργία του. Η κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα βρει την ομάδα σε «χειμερία νάρκη». Μεταπολεμικά θα χρειαστεί να έρθει από το πουθενά μια μυθική μορφή του κλασικού αθλητισμού για να την αφυπνίσει.

Ρεκόρ (22.8 στα 200 μέτρα το 1949 και 10.9 στα 100 μέτρα το 1951), και επιδόσεις του με τα εθνικά χρώματα σε διεθνείς αγώνες τον ξεχωρίζουν από νεαρή ηλικία

Ο αθλητής Βεντίκος

Το 1948, εν μέσω του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, το όνομα του νεαρού δρομέα του Παγκρατίου, Παναγιώτη Βεντίκου, γεννημένου το 1927 στην Καλαμάτα, γίνεται όλο και πιο γνωστό στον φίλαθλο κόσμο. Τα προσωπικά του ρεκόρ (22.8 στα 200 μέτρα το 1949 και 10.9 στα 100 μέτρα το 1951), καθώς και σημαντικές επιδόσεις του με τα εθνικά χρώματα σε διεθνείς αγώνες, τον κάνουν να ξεχωρίσει.

Χρόνια αργότερα, σε συνέντευξή του, ο επίσης Μεσσήνιος και πρόεδρος του Ολυμπιακού Σταύρος Νταϊφάς, ο οποίος σε νεαρή ηλικία στην Καλαμάτα ήταν αθλητής του τριπλούν και του άλματος εις ύψος, θα δηλώσει πως εκείνος ήταν που έκανε τον Βεντίκο να ασχοληθεί με τον κλασικό αθλητισμό.

Το 1953, η πρωτοπόρος του γυναικείου αθλητισμού Λουκία Σκριβάνου, μέλος της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού αλλά και στιβίστρια, συστήνει τον Τάκη Βεντίκο στον γενικό γραμματέα του συλλόγου, Κώστα Καρύδη, ο οποίος του ζητεί να μετακινηθεί στον Ολυμπιακό και να αναλάβει την επανίδρυση του τμήματος στίβου του συλλόγου.

Ο Βεντίκος είναι από τα πιο αξιοσέβαστα μέλη της κοινότητας του κλασικού αθλητισμού και δεν θα δυσκολευτεί να φέρει στο νεοσύστατο τμήμα αρκετούς επιτυχημένους αθλητές και αθλήτριες.

Το ανδρικό και γυναικείο τμήμα στίβου του Ολυμπιακού με αθλητές και αθλήτριες όπως οι Κορομπόκης, Τσαλαμανιός, Ντέμος, Λεμονής, Μαγκλάρας, Ανυφαντάκης, Σκριβάνου, Θωματζίκου, Αθηνέλη, Πάρδου, Παπαγεωργάκη, Κατσίκη κ.ά. κατακτά σημαντικές επιτυχίες. Μέσα σε τρία χρόνια ο Ολυμπιακός ανεβαίνει από την Γ’ Κατηγορία του ΣΕΓΑΣ στην Α’, όπου και πρωταγωνιστεί ως το 1967.

Ομως, την 21η Απριλίου του 1967, η Ελλάδα μπαίνει στον «γύψο» της δικτατορίας των συνταγματαρχών και αυτό θα προκαλέσει απροσπέλαστο εμπόδιο. Η χούντα θα εξαναγκάσει τον πρόεδρο, και μεγάλη δόξα της ομάδας ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, Γιώργο Ανδριανόπουλο σε παραίτηση, ενώ  αναγκάζεται να αποχωρήσει και ο Τάκης Βεντίκος.

Η παρέλαση της ομάδας στίβου του Ολυμπιακού. Είναι 1958 και η φωτογραφία μοιάζει να κρύβει… χίλιες λέξεις

Επανεκκίνηση

Ολυμπιακός και Βεντίκος δεν το βάζουν κάτω και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν και πάλι, η προσπάθεια για το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού ξαναξεκινά. Κομβικής σημασία απόφαση και πράξη είναι η ίδρυση τμημάτων υποδομής στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, που γίνεται το εκκολαπτήριο δεκάδων αθλητών και αθλητριών.

Το 1984 είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τον Ολυμπιακό καθώς ο σύλλογος κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου, στα Τρίκαλα. Οι ατομικές επιδόσεις δεν λείπουν, αλλά ο Βεντίκος έχει ως στόχο την καθιέρωση του Ολυμπιακού σε συλλογικό επίπεδο.

Τίτλοι

Το τέλος του 20ού αιώνα είμαι προ των πυλών και με συμπαραστάτη του τον Γιώργο Γλου, ο ακούραστος Βεντίκος σχδιάζει και συντονίζει την άφιξη σπουδαίων αθλητών του στίβου. Κεντέρης, Παπακώστας, Τερζιάν, Ιακωβάκης, Πολιάς, Γκούσης, Τσάτουμας, Μελέτογλου, Γελασάκης, Δημότσιος, Θάνου, Μανιάνι, Χαλκιά, Μπακογιάννη, Ξάνθου, Δεβετζή, Ρεντούμη, Πέρρα κ.ά. γίνονται μέλη της ομάδας του Ολυμπιακού.

Το 2003 στο Ναύπλιο και το 2005 στο Λιτόχωρο, η ανδρική ομάδα κατακτά και πάλι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου. Το 2006 είναι μια σπουδαία χρονιά, καθώς ο Ολυμπιακός κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου Ανδρών. Το ίδιο θα πράξει συνεχόμενα ως το 2014, και επίσης από το 2016 ως το 2020 και το 2022. Η γυναικεία ομάδα κατακτά το αντίστοιχο πρωτάθλημα το 2010.

Στον κλειστό στίβο οι άνδρες του Ολυμπιακού κατακτούν από το 2010 ως το 2020 όλα τα πρωταθλήματα πλην του 2014.

Οντας άνθρωπος του στίβου, ο Βεντίκος δεν θα δυσκολευτεί το 1953 να φέρει στο νεοσύστατο τμήμα, το οποίο κλήθηκε να αναλάβει, αρκετούς επιτυχημένους αθλητές και αθλήτριες

Ακούραστος εργάτης

Ο Τάκης Βεντίκος έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2017, σε ηλικία 90 ετών. Οσοι τον έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί του μιλούν για έναν σπάνιας αξίας άνθρωπο, δοτικό και τίμιο. Για έναν ακούραστο εργάτη του αθλητισμού. Ασταμάτητο, τελειομανή, γεμάτο ευθύνη για το λειτούργημα που έκανε. Ψυχή του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού, σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας του συλλόγου και εργάτη του κλασικού αθλητισμού, που πέτυχε απόλυτα σαν αθλητής, προπονητής και παράγοντας.

Το 2013, με αφορμή την επέτειο 60 χρόνων από την ίδρυση του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού, ο ίδιος ο Τάκης Βεντίκος είχε αναφέρει: «Το τμήμα στίβου ιδρύθηκε το 1953. Στις 16 Νοεμβρίου στην παλιά και ιστορική Λέσχη του συλλόγου μας στη Μαρίνα Ζέας. Τότε ήμουν πρωταθλητής και είχα το δελτίο μου στο Παγκράτι.

Είχε αποφασιστεί ο Ολυμπιακός να φτιάξει τμήμα στίβου και ανέθεσαν σ’ εμένα τη δημιουργία του. Πήρα μεταγραφή στον Ολυμπιακό και ξεκίνησα προπονήσεις ως αθλητής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Ξεκίνησα ως αθλητής-προπονητής, στη συνέχεια έγινα αρχιπροπονητής και έφορος. Είναι πολλοί οι αθλητές και οι αθλήτριες του Ολυμπιακού που κέρδισαν μετάλλια σε Βαλκανικούς Αγώνες, σε Μεσογειακούς Αγώνες, Ολυμπιακούς Αγώνες και Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Για μένα ο Ολυμπιακός είναι όλη μου η ζωή».