Τσουνάμι Σαντορίνης
Ηταν λίγο μετά τις πέντε τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956, όταν η γη στη Σαντορίνη και την Αμοργό άρχισε να τρέμει. Ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει την περιοχή με 7,7 ρίχτερ, τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από το 1900 μέχρι σήμερα. Οπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής, η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών. Δεκατρία λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερος σεισμός, μεγέθους 7,2 ρίχτερ και προκλήθηκε τσουνάμι ύψους έως και 25 μέτρων που έπληξε τα νησιά. Το φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 53 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων τουλάχιστον 100, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη, με τις σοβαρότερες να καταγράφονται στη Σαντορίνη, όπου το 35% των κτιρίων κατέρρευσε και το 45% υπέστη βλάβες.
Τσουνάμι
Ινδικού Ωκεανού
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, στις 07.58.53 τοπική ώρα, σεισμός μεγέθους άνω των 9 ρίχτερ με επίκεντρο τη δυτική ακτή του Ατσεχ στη Βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι με κύματα που έφθασαν σε ύψος τα 30 μέτρα. Η συνολική ενέργεια κυμάτων ήταν ισοδύναμη με περίπου 5 μεγατόνους TNT, περισσότερο από το διπλάσιο της συνολικής εκρηκτικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο (συμπεριλαμβανομένων των δύο ατομικών βομβών). Κύματα έφτασαν μέχρι 2 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Απαιτήθηκαν από 15 λεπτά έως 7 ώρες για να πλήξουν ακτές μέχρι τη Νότια Αφρική. Ηταν το χειρότερο στην ιστορία με εκτίμηση 280.000 νεκρούς, που διορθώθηκε σε άνω των 50.000.
Τσουνάμι Φουκουσίμα
Επληξε τη Βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011. Ξεκίνησε από έναν ισχυρό σεισμό στα ανοιχτά του κύριου νησιού της Ιαπωνίας, σάρωσε εκτεταμένες περιοχές της χώρας και προκάλεσε ένα σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Φουκουσίμα. Οι ταχύτητες που αναπτύχθηκαν ξεπερνούσαν τα 800 χλμ. την ώρα. Κύματα έπληξαν τις ακτές νησιών της Χαβάης, έφθασαν μέχρι την Καλιφόρνια και το Ορεγκον στη Βόρεια Αμερική και πέφτοντας στα 0,3 μέτρα έπληξαν ακόμη και τις ακτές της Ανταρκτικής. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής ήταν περίπου 18.500-20.000 νεκροί. Το ατύχημα στη Φουκουσίμα θεωρήθηκε της ίδιας κατηγορίας με εκείνο του Τσερνόμπιλ.