
Αδήλωτες συναλλαγές και «κρυφούς» τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψαν η εκτίναξη των ηλεκτρονικών πληρωμών και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS το 2024 ενισχύοντας παράλληλα τα κρατικά ταμεία με έξτρα έσοδα από ΦΠΑ ύψους 2,66 δισ. ευρώ. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν το περασμένο έτος κατά 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,5 δισ. ευρώ αφορούν συναλλαγές του τριτογενούς τομέα (εμπόριο και υπηρεσίες) υποκαθιστώντας τη χρήση μετρητών ύψους 5,79 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να ποντάρει στα πρόσθετα έσοδα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής για να γεμίσει το «καλάθι της ΔΕΘ» με νέες μειώσεις φόρων και άλλες παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα βεβαιωμένα έσοδα από ΦΠΑ από 16,38 δισ. ευρώ το 2023 εκτοξεύτηκαν στα 19,05 δισ. ευρώ το 2024 ενώ εντυπωσιακά είναι τα αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα από ΦΠΑ και τις εισπράξεις μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών ανά κλάδο δραστηριότητας που αποτυπώνονται σε μελέτη της ΑΑΔΕ, η οποία παρουσιάστηκε από τον διοικητή Γιώργο Πιτσιλή, παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Κώτσηρα.
Στήριξη κοινωνίας
«Η μείωση της φοροδιαφυγής μάς επιτρέπει να μειώνουμε φόρους και να στηρίζουμε την κοινωνία» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει και φέτος με άξονα τη ΔΕΘ και «μέσα στα πλαίσια πάντοτε, φυσικά, των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας».
«Η φορολογική ύλη αυξήθηκε κατά 22 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2023 στο 2024, αυξάνοντας τον βεβαιωθέντα ΦΠΑ κατά 2,6 δισ. ευρώ. Χάρη σε αυτά τα επιπλέον έσοδα μπορούμε να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά την υγεία, την παιδεία, τις υποδομές, κάθε πτυχή της κοινής μας ζωής. Το επόμενό μας στοίχημα είναι να εμπλουτίσουμε με νέα εργαλεία αυτή τη δυνατότητα» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ ο Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε ότι «η υποκατάσταση των μετρητών από ηλεκτρονικές πληρωμές οδήγησε στην αποκάλυψη αδήλωτων συναλλαγών, ενισχύοντας άμεσα τα έσοδα ΦΠΑ ενώ είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι μεταβολές σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπου οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν ραγδαία».
Εισπράξεις
Σε ορισμένους κλάδους η αύξηση των εισπράξεων μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα στον κλάδο παροχών συμβουλών σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι ηλεκτρονικές πληρωμές έκαναν άλμα 2.459% καθώς από τα 4,8 εκατ. ευρώ του 2023 ξεπέρασαν τα 124 εκατ. ευρώ το 2024 ενώ στην εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων από τα 3,6 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν τα 20,6 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 469%. Στα ταξί οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 221% φέρνοντας στο φως έξτρα συναλλαγές ύψους 50,5 εκατ. ευρώ, στο λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους ή αγορές οι πληρωμές μέσω καρτών αυξήθηκαν κατά 271%, σε εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών κατά 101%, στο λιανικό εμπόριο μέσω αλληλογραφίας ή Διαδικτύου κατά 82% και στα γυμναστήρια κατά 81%.
Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+3,11 δις. ευρώ) στα έσοδα που πραγματοποιήθηκαν μέσω καρτών πληρωμής μεταξύ των ετών 2024 και 2023 ενώ μεγάλες αυξήσεις κατά1,47 δισ. ευρώ και 567 εκατ. ευρώ σημειώνουν οι κλάδοι της εστίασης και των καταλυμάτων.
Ερευνα
Η έρευνα της ΑΑΔΕ για τη βεβαίωση του ΦΠΑ και τις ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κλάδο έδειξε τα εξής:
Από τα στοιχεία βεβαίωσης ΦΠΑ του 2024 συμπεραίνεται ότι η πλήρης λειτουργία της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών, για το σύνολο των προβλεπόμενων υπόχρεων, συνέβαλε ουσιαστικά στη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης, ειδικά στον τριτογενή τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα επιπλέον 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ηλεκτρονικές πληρωμές, τα 7,5 δισεκατομμύρια αφορούν συναλλαγές του τριτογενούς τομέα.
Η αντικατάσταση των μετρητών από ηλεκτρονικές πληρωμές οδήγησε στην αποκάλυψη αδήλωτων συναλλαγών, ενισχύοντας άμεσα τα έσοδα ΦΠΑ – κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ – και, σε δεύτερο χρόνο, τα αναμενόμενα έσοδα από φόρο εισοδήματος την επόμενη χρήση. Την υψηλότερη αύξηση στα βεβαιωθέντα ποσά ΦΠΑ καταγράφουν οι υπηρεσίες εστίασης (37,9%), τα ταξί (32,9%), τα καταλύματα (19,7%) και τα συνεργεία αυτοκινήτων (19,4%).
Τουλάχιστον το 1/3 της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ την περίοδο 2022-2024 αποδίδεται στη βελτίωση της συμμόρφωσης.