
Υπάρχει κοινό μέλλον για την προοδευτική αντιπολίτευση μετά την πρόταση δυσπιστίας; Παρότι ο συμβολισμός της κοινής πρωτοβουλίας είναι ισχυρός (και χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση), η πραγματικότητα της συνεννόησης αλλά και της μετέπειτα διαχείρισης δείχνει πως έτοιμες συνεργασίες δεν υπάρχουν – ούτε υπάρχουν κοινοί στόχοι, πέραν της πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η τακτική για τις επόμενες εκλογές είναι ξεκάθαρη: το κόμμα πρέπει να έρθει πρώτο. Απαντώντας για τις συνεργασίες, ο Κώστας Τσουκαλάς μίλησε (Σκάι) για ένα «τεχνικό θέμα», που προέκυψε λόγω της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας, που απαιτεί 50 υπογραφές τις οποίες κανείς δεν έχει. «Προφανώς είναι κοινή διαπίστωση όλων των κομμάτων που συνυπογράφουν ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι “ή συνέχιση της παρακμής και Κυριάκος Μητσοτάκης ή ανόρθωση και αναγέννηση της χώρας και του κοινωνικού κράτους και Νίκος Ανδρουλάκης”. Αυτό είναι το δίλημμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως το ΠΑΣΟΚ επιλέγει τη μετωπική ανάμεσα σε δύο παραδείγματα, χωρίς να βασίζει την τακτική του στις συνεργασίες.
Το ότι η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων έγινε χωρίς τέτοιες δεύτερες σκέψεις υπογραμμίστηκε και από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, στη δική του παρέμβαση χθες στην Ολομέλεια. Πώς θα το πετύχουν από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι με το μέρος τους; «Είμαι σίγουρος ότι όταν μπουν τα πραγματικά διλήμματα, εκεί ο κόσμος θα αντιληφθεί ότι η μοναδική ρεαλιστική επιλογή απαλλαγής από αυτή την κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ. Είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτόνομη πορεία μας», ανέφερε, απαντώντας ο Τσουκαλάς.
Το αφήγημα της «ετερόκλητης συμμαχίας»
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, η κοινή στάση των κομμάτων και η κοινή κατεύθυνση δεν είναι ένα αφήγημα που επιλέγουν να αντικρούσουν – οι δημοσκοπήσεις δεν δημιουργούν για αυτούς τις ίδιες πιέσεις για το Κέντρο που ασκούν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό υπήρξαν φορές χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκαν τους συναδέλφους τους στο ΠΑΣΟΚ, όταν εκείνοι δέχονταν επίθεση, ή η αντίδραση βουλευτών της Νέας Αριστεράς σε φαρμακερές ατάκες που απευθύνονταν στον ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2015-2019, από τον συμψηφισμό με το Μάτι έως το δημοψήφισμα του πρώτου εξαμήνου. Εξίσου χαρακτηριστική είναι η στιγμή της παρέμβασης του Αλέξη Χαρίτση, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και της πλειονότητας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη μέρα της συζήτησης περί της πρότασης δυσπιστίας – δείχνοντας πως η (υπαρκτή) απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος.
Το αφήγημα της «ετερόκλητης συμμαχίας» αξιοποιείται, σε κάθε περίπτωση, από τα κυβερνητικά στελέχη, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έγινε στόχος επίθεσης και από τον Μητσοτάκη την Τετάρτη, αλλά και από κάθε υπουργό που έπαιρνε τον λόγο.
Παρότι η φωτογραφία από το Συντονιστικό στο Μάτι που «σήκωσε» ο Ακης Σκέρτσος αφορούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η αιχμή απευθυνόταν στο ΠΑΣΟΚ. «Είναι πολύ θλιβερό πουτο ΠΑΣΟΚέχει γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, της Κωνσταντοπούλου. Είναι οι ίδιοι πολιτικοί φορείς που σας έλεγαν γερμανοτσολιάδες. Πιάνεστε από μια ανθρώπινη τραγωδία, από ένα δυστύχημα που μας έχει πληγώσει όλους βαθιά, και επειδή δεν έχετε εναλλακτική πρόταση ταυτίζεστε με όσους σας δίωκαν», επεσήμανε, ταυτίζοντας εκ νέου τα δύο κόμματα, με το βλέμμα στραμμένο στους ενδιάμεσους ψηφοφόρους μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.