
Σημαντικό έδαφος κερδίζει το υγροποιημένο φυσικό αέριο ως καύσιμο και στη ναυτιλία, με τον αριθμό των πλοίων που έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν να αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των λιμανιών που διαθέτουν υποδομές ανεφοδιασμού LNG για τα πλοία.
Καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία επιταχύνει τη μετάβασή της προς πιο πράσινες πρακτικές, σύμφωνα με τους αντίστοιχους ναυτιλιακούς κανονισμούς, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έχει αναδειχθεί ως κορυφαία εναλλακτική λύση απέναντι στα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα, η οποία υιοθετείται από όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες, αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermodal σε ένα σημείωμά του.
Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται στον αυξανόμενο αριθμό πλοίων με δυνατότητα χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως καυσίμου, τα οποία κερδίζουν σταθερά ένα αυξανόμενο μερίδιο του παγκόσμιου στόλου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αναλυτής της Intermodal Νίκος Ταγκούλης, μέχρι τον Μάρτιο του 2025 κατεγράφησαν 1.329 πλοία ικανά να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG, με συνολική χωρητικότητα 110 εκατ. gt, η οποία αντιπροσωπεύει μια αύξηση 24% σε ετήσια βάση.
Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί είναι σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι το 2020 υπήρχαν μόνο 558 πλοία διαφόρων κατηγοριών (κρουαζιερόπλοια, ακτοπλοϊκά, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, κ.λπ.) που είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το LNG ως καύσιμο, που αντιστοιχούσαν σε μία χωρητικότητα 43,3 εκατ. gt.
Παρόμοια δυναμική παρουσιάζει και το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει 1.037 πλοία συνολικής χωρητικότητας 106 εκατ. gt, που έχουν ως καύσιμο το LNG, σημειώνοντας αύξηση 30% σε ετήσια βάση.
Ο αριθμός των πλοίων με δυνατότητα χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως καύσιμο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ανέρχεται σήμερα στο 6,56% του παγκόσμιου στόλου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις νέες παραγγελίες, οι οποίες ανέρχονται στο 37,79% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών, εκτιμά η Intermodal. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο LNG ως καύσιμο για τα κρουαζιερόπλοια.
Η προτίμηση της πλοιοκτησίας στη ναυπήγηση πλοίων που χρησιμοποιούν το LNG ως καύσιμο αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση του αριθμού των ειδικών πλοίων που έχουν ως αντικείμενο τον ανεφοδιασμό του στόλου.
Ολο και περισσότερα πλοία ανεφοδιασμού LNG ναυπηγούνται για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.
Βελτίωση παρατηρείται και στις λιμενικές υποδομές, που είναι αναγκαίες για τον ανεφοδιασμό των πλοίων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο LNG.
Ο στόλος των μονάδων εφοδιασμού LNG που ασχολούνται με τον ανεφοδιασμό πλοίων με καύσιμα από πλοίο σε πλοίο έχει διευρυνθεί, φτάνοντας τα 32 πλοία το 2025, όταν το 2022 μετρούσαν μόνο 18 μονάδες.
Η συνδυασμένη χωρητικότητα του στόλου ισούται με 263.201 κυβικά μέτρα, υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας κατά 6% το 2025 και ένα ισχυρό 18% το 2026.
Η μέση ηλικία των πλοίων είναι τα έξι χρόνια, με τις περισσότερες μονάδες να έχουν κατασκευαστεί σε κινεζικά και νοτιοκορεατικά ναυπηγεία. Η ιδιοκτησία συγκεντρώνεται στην Ανατολική Ασία και την Ευρώπη (Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ισπανία).
Επέκταση στόλου.
Το βιβλίο παραγγελιών των πλοίων ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι εύρωστο, υπογραμμίζοντας τις εκτιμήσεις για την επέκταση του στόλου.
Τον Φεβρουάριο του 2025 εισέρρευσαν 8 παραγγελίες νεότευκτων πλοίων συνολικής χωρητικότητας 137.900 κυβικών μέτρων (κ.μ.), με αποτέλεσμα το συνολικό βιβλίο παραγγελιών να ανέλθει σε 28 πλοία με συνολική χωρητικότητα 481.400 κ.μ.
Ο λόγος του βιβλίου παραγγελιών προς τον στόλο ανέρχεται στο 183%, υποδηλώνοντας την ισχυρή δυναμική ανάπτυξης.
Επιπλέον, το μέσο μέγεθος των νέων παραγγελιών πλοίων ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε σε 17.179 κ.μ., σε σύγκριση με τον τρέχοντα μέσο όρο των 8.225 κ.μ., γεγονός που σηματοδοτεί μια στροφή προς μεγαλύτερες μονάδες.
Παράλληλα με την αύξηση του στόλου δεξαμενισμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι λιμενικές υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει επεκταθεί σημαντικά.
Ο αριθμός των λιμένων που είναι εξοπλισμένοι με εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού LNG, με δεξαμενές αποθήκευσης, αγωγούς διανομής και προηγμένα συστήματα ασφαλείας, έχει αυξηθεί σε 201 παγκοσμίως, 60 περισσότερα από ό,τι το 2021.
Επιπλέον, 57 λιμάνια αναμένεται να αναβαθμιστούν με εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού LNG μέχρι το τέλος του 2026.
Οπως και η ευρύτερη αγορά LNG, ο τομέας του ανεφοδιασμού εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και διακυμάνσεις των τιμών.