Η ομόφωνη απόφαση της Δικαιοσύνης, με βάση την οποία αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους όλοι οι συλληφθέντες στην υπόθεση του κυκλώματος σε Πολεοδομία της Ρόδου, δεν προκάλεσε μόνο αντιδράσεις στην κοινωνία, αλλά και την άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων του Αρείου Πάγου στο στόχαστρο των οποίων μπαίνουν πλέον οι δικαστικοί λειτουργοί που επιφύλαξαν τη συγκεκριμένη ποινική μεταχείριση για τους κατηγορουμένους. Ο ασκός του πειθαρχικού ελέγχου, που έχει μάλιστα τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, άνοιξε μετά από εντολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανώτατη δικαστική λειτουργός ζήτησε από την προϊσταμένη της Επιθεώρησης Δικαστικών Λειτουργών Ασημίνα Υφαντή να προχωρήσει στην άμεση διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων σχετικά με την ποινική μεταχείριση που επιφύλαξαν ανακριτής και εισαγγελέας στη Ρόδο στους κατηγορουμένους, οι οποίοι απολογήθηκαν κατά περίπτωση για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως εγκληματική οργάνωση και δωροδοκία στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης που απασχόλησε όχι μόνο το νησί, αλλά και συνολικότερα την κοινή γνώμη.
Στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου οι δικαστές, όπως προβλέπεται, θα κληθούν να δώσουν τις αναγκαίες εξηγήσεις και η επιθεωρήτρια του Αρείου Πάγου θα μελετήσει τα στοιχεία του φακέλου προτού αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις της.
Περιοριστικοί όροι
Οπως είναι γνωστό, μετά τις απολογίες τους με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα όλοι οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται στελέχη της Πολεοδομίας της Ρόδου και ιδιώτες, οι οποίοι έφυγαν ελεύθεροι από το δικαστικό μέγαρο της Ρόδου με την υποχρέωση καταβολής εγγυοδοσίας και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η απόφαση, που προκάλεσε αντιδράσεις αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της, ελήφθη από ανακριτή και εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι οποίοι αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, το περιεχόμενο των απολογιών των κατηγορουμένων και τα στοιχεία που εισέφεραν έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την επιβολή προσωρινής κράτησης, καθώς κατά την κρίση τους δεν διαπιστώθηκε κίνδυνος φυγής, τέλεσης νέων παρόμοιων αδικημάτων ή προσπάθειας συγκάλυψης στοιχείων της υπόθεσης.