Το Λονδίνο ο κύριος “εμπρηστής” της παγκόσμιας σύγκρουσης, λέει η Υπ. Εξωτερικής Κατασκοπείας Ρωσίας
H ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας αισθάνεται απειλή για τα συμφέροντά της από την προώθηση του διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, ανακοίνωσε με μια ασυνήθιστη δήλωσή της η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) της Ρωσίας, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απέλασης δύο Βρετανών διπλωματών από τη Μόσχα με την κατηγορία της κατασκοπείας. Σημειώνει ότι το Λονδίνο «λειτουργεί ως ο κύριος “εμπρηστής” της παγκόσμιας σύγκρουσης».
«Στο Λονδίνο φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει στην αποτυχία της βρετανικής στρατηγικής “ανάσχεσης” της Μόσχας, κεντρική θέση στην οποία κατέχει ο έλεγχος επί της Ουκρανίας. Η πιθανή απώλειά της, κατά την εκτίμηση των Βρετανών, θα υπονομεύσει τα σχέδια για τη δημιουργία μιας ρωσοφοβικής “ζώνης οριοθετημένων κρατών” στην Ευρώπη και την οργάνωση ενός θαλάσσιου “αποκλεισμού” της Ρωσίας», ισχυρίζεται η ρωσική μυστική υπηρεσία στην ανάλυσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου της SVR με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η πανούργα Αλβιών παρασύρει και πάλι τον κόσμο στον πόλεμο».
Η ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με τα δεδομένα που καταφθάνουν στην SVR», στο Λονδίνο «είναι εξαιρετικά εκνευρισμένοι, που ο [σ.σ. Πρόεδρος των ΗΠΑ] Ντ. Τραμπ βρίσκεται σε διάλογο με τη Ρωσία ως υπερδύναμη και επιδεικνύει περιφρόνηση προς τους στενότερους συμμάχους του», εκτιμώντας ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ενοχλήθηκε «από την “προκλητική ερώτηση” του Αμερικανού Προέδρου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου σχετικά με την “ικανότητα του βρετανικού έθνους να αντισταθεί μόνο του στους Ρώσους”».
Σύμφωνα με την ίδια ρωσική ανάλυση, που δίνεται επισήμως στη δημοσιότητα, μετά την επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, «η Ντάουνινγκ Στριτ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι “πιστοί φίλοι” εκ των πραγμάτων απωθούν τους Βρετανούς στο περιθώριο της διαδικασίας αναδιαμόρφωσης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας». Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει η ρωσική SVR «οι βρετανικές Αρχές θεωρούν “επείγουσα προτεραιότητα” την υπονόμευση των “ειρηνευτικών” προσπαθειών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην ουκρανική κατεύθυνση. Στα ΜΜΕ και τις εξειδικευμένες ΜΚΟ ανατέθηκε η αποστολή να δαιμονοποιήσουν τον Τραμπ, παρουσιάζοντάς τον ως “άνθρωπο με κακές επιδόσεις στον τομέα της ειρηνευτικής δράσης, ευάλωτο στη χειραγώγηση του Κρεμλίνου”».
Την ίδια στιγμή, η βρετανική ηγεσία, σύμφωνα με τη ρωσική SVR, «αγωνίζεται πάση θυσία να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του καθεστώτος του Κιέβου έναντι των αυξανόμενων πιέσεων από πλευράς Ουάσινγκτον. Ακούγονται από το Λονδίνο ηχηρές υποσχέσεις ότι θα σταλούν στην Ουκρανία πύραυλοι, στρατεύματα και αεροσκάφη, όποιο κι αν είναι το κόστος για τη βρετανική οικονομία σε βαθιά κρίση. Ωστόσο, στους διαδρόμους οι Βρετανοί πολιτικοί παραδέχονται ότι όλες αυτές οι προθέσεις μπορεί να αποδειχθούν “θόρυβος από το τίποτα”, καθώς είναι ανέφικτες χωρίς συνεχή αμερικανική υποστήριξη».
«Όπως βλέπουμε, το Λονδίνο σήμερα, όπως και την παραμονή και των δύο παγκοσμίων πολέμων του περασμένου αιώνα, λειτουργεί ως ο κύριος “εμπρηστής” της παγκόσμιας σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι Βρετανοί, προφανώς, υπολογίζουν και πάλι ότι θα μείνουν αναπαυτικά καθισμένοι στο νησί τους. Ήρθε η ώρα να τους αποκαλύψουμε και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην πανούργα Αλβιώνα και τις ελίτ της: δεν θα καταφέρετε τίποτα», καταλήγει το ανακοινωθέν της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας.
Πηγή: ΚΥΠΕ