
Ενας χρόνος συμπληρώνεται από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία η Visa Express σε τούρκους πολίτες. Το πρόγραμμα που έφερε οικονομική ανάσα σε 10 νησιά του Αιγαίου επεκτείνεται και στην ταχεία θεώρηση για τους τούρκους επισκέπτες εντάσσονται πλέον ακόμη δύο νησιά: Η Πάτμος και η Σαμοθράκη.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου χορήγησης της Visa Express η τουριστική… απόβαση των γειτόνων δημιούργησε αισιοδοξία και αποτέλεσε ένα κίνητρο ιδίως για τα νησιά που είχαν δει τα τελευταία χρόνια τον τουρισμό τους να μειώνεται εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από 120.000 ήταν οι συνολικές αφίξεις το 2024 στα 10 νησιά, με τις περισσότερες να καταγράφονται στη Λέσβο και να ακολουθούν η Χίος, η Ρόδος και η Σάμος. Μάλιστα, οι ενθαρρυντικοί αριθμοί έφεραν κυβερνητικές ενέργειες για συνέχιση του προγράμματος. Ετσι, με κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ανανέωση για ένα επιπλέον έτος, από 1η Απριλίου 2025, του προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων βραχείας διαμονής σε νησιά του Αιγαίου για τούρκους πολίτες και μέλη των οικογενειών τους. Την ανακοίνωση έκανε και επίσημα την περασμένη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συμπληρώνοντας πως τελικά ο αριθμός των νησιών ανεβαίνει στα 12. Αξίζει να σημειωθεί πως η διάρκεια της θεώρησης είναι επτά ημέρες και χορηγείται στα σημεία εισόδου στα λιμάνια των νησιών, αποκλειστικά για τούρκους επισκέπτες.
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του περασμένου Απριλίου η επισκεψιμότητα τούρκων πολιτών στα πέντε πρώτα ελληνικά νησιά, στα οποία αρχικά εφαρμόστηκε το μέτρο, είχε σχεδόν τριπλασιαστεί, με τις συνολικές αφίξεις των γειτόνων στα συγκεκριμένα νησιά να φτάνουν τις 46.669, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2023 είχαν καταγραφεί 13.444 αφίξεις.
Πάντως, η επέκταση του προγράμματος έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερα θετικό τρόπο από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και ήδη το πρώτο οργανωμένο κύμα τούρκων επισκεπτών έφτασε στη Λέσβο για το «μικρό Μπαϊράμι». Ετσι, από το Σάββατο μέχρι και σήμερα το νησί δέχθηκε περί τους 2.000 επισκέπτες. Αντίστοιχα, και η Χίος υπολογίζεται ότι το ίδιο διάστημα υποδέχθηκε περίπου 3.500 τούρκους τουρίστες.
Οπως επισημαίνει στο «CityHub» ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων του νησιού, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, η Λέσβος «έκλεισε» την περασμένη χρονιά με περίπου 30.000 αιτήσεις για χορήγηση της ειδικής αυτής visa, «ένας αριθμός αρκετά μεγάλος για εμάς. Βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον κι αυτό ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι η διαδικασία για να πάρει κάποιος visa από τα προξενεία για είσοδο εντός της ζώνης του Σένγκεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Αυτό το πρόγραμμα έχει δώσει τη δυνατότητα για επισκέψεις όλο τον χρόνο. Υπολογίζουμε πως σταθερά 100 – 150 τούρκοι επισκέπτες φτάνουν στη Λέσβο κάθε Σαββατοκύριακο. Αλλωστε, γίνονται δρομολόγια κάθε Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακα».
Μάλιστα, προσθέτει πως το τουριστικό προφίλ αυτών των επισκεπτών είναι πολύ κοντά στο ελληνικό. «Μοιάζουν με τους έλληνες τουρίστες, οι οποίοι θα γυρίσουν, θα επισκεφθούν μέρη και θα δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα και κουζίνες».
Είναι ενδεικτικό πως η Visa Express έχει βοηθήσει ώστε να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο κι από τη μονοήμερη εκδρομή στα νησιά να περάσουν στις επισκέψεις τριών ακόμη και πέντε ημερών. Μάλιστα, βάσει των περσινών θεωρήσεων, οι περισσότερες αφορούσαν επίσκεψη τριών ημερών.
«Είναι ένα μέτρο που φαίνεται πως βοηθά τα νησιά, ιδίως για τα νησιά όπως η Λέσβος, που σήκωσαν μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Κατά κάποιο τρόπο δικαιούμαστε να έχουμε τέτοια ειδική αντιμετώπιση», υπογραμμίζει ο Χατζηκυριάκος.
Δεν λείπουν, βέβαια, και οι αρρυθμίες που αφορούν την έλλειψη υποδομών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λήμνου, του μοναδικού νησιού που έχει το λιμάνι του στη δυτική πλευρά και άρα δεν έχει πορθμειακή σύνδεση με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει πως όσοι Τούρκοι επισκέπτονται το νησί έρχονται από τα γύρω νησιά, όπως η Λέσβος και όχι απευθείας. «Η Λήμνος, ως γνωστό, υπάγεται στα νησιά στα οποία δόθηκε η δυνατότητα έκδοσης βίζας επτά ημερών (Visa Express) για τους επισκέπτες από την Τουρκία. Δυστυχώς, η δυνατότητα αυτή έμεινε εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη λόγω της έλλειψης απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με κάποιο λιμάνι της γείτονος. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες. Εξάλλου και φέτος εκδόθηκε ένας αριθμός Visa Express σε επισκέπτες οι οποίοι έφτασαν στο λιμάνια της Λήμνου με ιστιοπλοϊκά ή ταχύπλοα σκάφη», σημειώνει η δήμαρχος της Λήμνου, Ελεονώρα Γεώργα.
Ο δήμος του νησιού, δε, επιθυμώντας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς της Τουρκίας, έχει ήδη ξεκινήσει επαφές σε συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία και άλλους επαγγελματίες με το Τσανάκαλε και προετοιμάζει εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με στόχο τη δημιουργία δρομολογίου Τσανάκαλε – Λήμνος.