Αθήνα: Προορισμός για όλο τον χρόνο – Ο χάρτης των νέων ξενοδοχείων

Ο προορισμός Αθήνα, που συμπεριλαμβάνει όλη την Αττική, αναδεικνύεται ως ο πρώτος στην Ελλάδα που θα λειτουργεί και θα υποδέχεται τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο!

Περίοδο ταχείας τουριστικής ανάπτυξης βιώνει η Αθήνα, που βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στον στόχο να γίνει προορισμός για όλο τον χρόνο.

Η ελληνική πρωτεύουσα έφτασε σε σημείο να προσελκύει ετησίως περίπου 8 εκατ. ξένους επισκέπτες, ενώ το κέντρο της γεμίζει ήδη με πεντάστερα και boutique καταλύματα, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Τα στοιχεία από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα ξενοδοχεία δείχνουν ότι ακόμα και οι αδύναμοι μήνες του χειμώνα αρχίζουν να ενισχύονται. Ετσι, ο προορισμός Αθήνα, που συμπεριλαμβάνει όλη την Αττική, αναδεικνύεται ως ο πρώτος στην Ελλάδα που θα λειτουργεί και θα υποδέχεται τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο!

Το 2024, οι πληρότητες των αθηναϊκών ξενοδοχείων έδειξαν ότι σχεδόν οκτώ στα δέκα δωμάτια ήταν συνεχώς γεμάτα, με τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο να είναι σημαντικά ενισχυμένοι, κάτι που υποδηλώνει τη δυναμική της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και επαληθεύει τη σταθερή εξέλιξή της σε city break προορισμό – στόχο δεκαετιών για την Αθήνα.

Ομως, δεν είναι μόνο οι πληρότητες που ανεβαίνουν, αλλά και τα έσοδα των ξενοδοχείων, όπως και οι τιμές των δωματίων. Το αεροδρόμιο της Αθήνας υποδέχθηκε για πρώτη φορά το 2024 πάνω από 8 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, καταγράφοντας διψήφια αύξηση σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), το 2024 η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας ήταν της τάξης του 78%, αυξημένη κατά 2,3% έναντι του 2023, ενώ η μέση τιμή δωματίου (ADR) έφτασε στα 149,26 ευρώ, αυξανόμενη κατά 8,9% έναντι του 2023. Επίσης, το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) ανήλθε σε 116,48 ευρώ (+11,4% έναντι του 2023).

Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον για την Αθήνα αποτυπώνεται κυρίως στην ανάπτυξη του ξενοδοχειακού δυναμικού, προσελκύοντας σταθερά νέες επενδύσεις με επίκεντρο την αναβίωση και μετατροπή παλαιών, συχνά εγκαταλελειμμένων κτιρίων σε πολυτελή ξενοδοχεία. Αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας, ο οποίος το 2024 διέθετε 34 πεντάστερα ξενοδοχεία, αριθμός αυξημένος κατά 61,9% σε σχέση με το 2019 (21 μονάδες).

Ο χάρτης με τα νέα ξενοδοχεία

1Το πεντάστερο ONOMA Hotel του ομίλου Anatolia

Ο Ομιλος Anatolia Hospitality, που διαθέτει δύο ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Κομοτηνή, αναμένεται να λειτουργήσει φέτος το πρώτο του ξενοδοχείο στην Αθήνα. Το πολυτελές ξενοδοχείο επί της Λεωφόρου Συγγρού 6, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, θα διαθέτει 40 δωμάτια και εστιατόριο με βιοκλιματική πέργκολα στην ταράτσα. Η επένδυση θα αγγίξει τα 3.000.000 ευρώ.

2Κολωνάκι – boutique ξενοδοχείο από την Empiria Group

Το ιστορικό κτίριο επί της οδού Ακαδημίας 31 θα μετατραπεί σε πεντάστερο boutique ξενοδοχείο από τον όμιλο Empiria του Αντώνη Ηλιόπουλου. Η εταιρεία ΚΑΝΑΒΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ ανέλαβε την εκμίσθωση του κτιρίου για 35 έτη, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 15. Η επένδυση ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, με στόχο το ξενοδοχείο να ανοίξει το 2027. Θα διαθέτει 42 σουίτες (δύο executive), all-day εστιατόριο στο ισόγειο και roof garden με θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό.

3Κολωνάκι – μετατροπή γραφείων σε boutique ξενοδοχείο

Στην οδό Βουκουρεστίου 23, η Valencia Venture 5, εταιρεία real estate με γραφεία στην Αθήνα και τη Bηρυτό του Λιβάνου, προχωρεί στη ριζική ανακατασκευή εξαώροφου κτιρίου γραφείων, που χρονολογείται από το 1931. Η μονάδα θα διαθέτει 18 πολυτελή δωμάτια και θα λειτουργεί υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality.

4Ακαδημίας 36 – νέο πεντάστερο ξενοδοχείο

Η ASSOCIATES SPV 1 SA, εταιρεία του Λιβανέζου Ralph Yazbek, που λειτουργεί το Academias Hotel, Autograph Collection, αναπτύσσει ακριβώς δίπλα νέο πεντάστερο ξενοδοχείο, στο κτίριο της ΧΑΝ. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το νέο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει ως επέκταση του Academias Hotel ή αν ο επενδυτής θα το λειτουργήσει ως ξεχωριστή μονάδα υπό το brand του μεγάλου αμερικανικού ομίλου Marriott.

5Ομόνοια – δύο νέα ξενοδοχεία στην Οδό Αιόλου

n Αιόλου 38 και Αγίας Ειρήνης 1: το διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα, όπου στεγαζόταν το ιστορικό ξενοδοχείο Βύρων, θα μετατραπεί σε σύγχρονη μονάδα από την ARDH IKE. Το κτίριο, που κάποτε φιλοξενούσε το μετεωρολογικό παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα ανακαινιστεί πλήρως. Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1833 και 1839. Ηταν το πιο αριστοκρατικό ξενοδοχείο της εποχής, ενώ οι δεξιώσεις που δίνονταν σ’ αυτό αποτελούσαν μεγάλα κοσμικά γεγονότα της αθηναϊκής κοινωνίας.

n Αιόλου 81: ένα κτίριο που στέγαζε γραφεία και εμπορικά καταστήματα θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο με εστιατόριο, από την AIOLOU 81 ΙΚΕ.

6 Πλατεία Κλαυθμώνος – διαγωνισμός εκμίσθωσης από τον e-ΕΦΚΑ

Ο e-ΕΦΚΑ προκήρυξε διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση τριώροφου κτιρίου στην οδό Πραξιτέλους 16. Η επένδυση απαιτεί ελάχιστο ποσό 1,5 εκατ. ευρώ (από 2 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη), ενώ η μίσθωση μπορεί να φτάσει τα 40 έτη. Το προς εκμίσθωση τριώροφο διατηρητέο κτίριο, το οποίο έχει ανακαινιστεί δύο φορές, διαθέτει συνολική δομημένη επιφάνεια 1.152 τ.μ. Το κτίριο προορίζεται για ξενοδοχείο ή άλλο τουριστικό κατάλυμα.

7Οδός Βερανζέρου – τετράστερο ξενοδοχείο δίπλα στο Μινιόν

Το κτίριο των 115 δωματίων, το οποίο αρχικά είχε λάβει άδεια για ξενοδοχειακή χρήση το 1974, θα ανακατασκευαστεί από την GREAT ATHENS HOTEL ΜΟΝ. ΙΚΕ. Βρίσκεται κοντά στο ιστορικό κτίριο του πολυκαταστήματος Μινιόν και στο ξενοδοχείο Polis Grand. Αυτή τη στιγμή το project βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων.

8Σύνταγμα – μετατροπή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχείο

Ο e-ΕΦΚΑ προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμίσθωση ενός συγκροτήματος δύο διατηρητέων κτιρίων στην οδό Βουλής 6. Το συγκρότημα, συνολικής έκτασης 1.883 τ.μ., βρίσκεται εντός του «εμπορικού τριγώνου» και απαιτεί ελάχιστη επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του. Στο ένα κτίριο παραμένουν μηχανήματα που χρησιμοποιούσε η επιχείρηση του τυπογραφείου που λειτουργούσε εκεί από τις αρχές του 19ου αιώνα και ο επενδυτής καλείται να τα αξιοποιήσει υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις της αρμόδιας υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.