Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Το στοίχημα Κικίλια για μείωση των τιμών

Την «αντίδραση» όλων των ακτοπλοϊκών εταιρειών και κυρίως των εταιρειών που διαχειρίζονται ταχύπλοα αναμένει ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας για να διαπιστώσει κατά πόσο η κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη μείωση των λιμενικών τελών επιβατών και οχημάτων κατά 50% «έπιασε τόπο».

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια συγκροτήθηκε κυβερνητική σύσκεψη τόσο πολλών υπουργών για ακτοπλοϊκό θέμα, δείγμα του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διατήρηση μιας σταθερής τιμολογιακής πολιτικής από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών τη θερινή σεζόν, ενόψει μιας αναμφισβήτητης αύξησης του λειτουργικού κόστους των πλοίων από τη χρήση νέων ακριβότερων κατά 20% καυσίμων χαμηλού θείου από την 1η Μαΐου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερακάκης, ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Εσωτερικών Θεοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς συναντήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, πριν από μια εβδομάδα περίπου στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφάσισαν ότι προκειμένου να μην αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών εταιρειών, να μειώσουν κατά 50% τα λιμενικά τέλη επιβατών και οχημάτων και να ζητήσουν από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να απορροφήσουν το υπόλοιπο κόστος δεδομένης και της συγκυριακής πτώσης της τιμής των καυσίμων.

Τα λιμενικά τέλη επιβαρύνουν τα εισιτήρια κατά 5% (2,5% στο αφετήριο λιμάνι και 2,5% στο λιμάνι προορισμού) που σημαίνει μία μείωση των εισιτηρίων κατά 2,5% από τα σημερινά επίπεδα είναι εφικτή.

Η μείωση στην πράξη θα αφορά όλα τα ταχύπλοα όχι μόνο από τον Πειραιά προς τα νησιά αλλά και μεταξύ των νησιών και τα πλοία που εξυπηρετούν τις γραμμές της Κρήτης καθώς τα μεν ταχύπλοα καταναλώνουν ήδη το ακριβό καύσιμο μειωμένου θείου άρα δεν αντιμετωπίζουν καμία επιβάρυνση από 1ης Μαΐου ενώ τα πλοία στις γραμμές της Κρήτης (των Μινωικών και της Attica Group) διαθέτουν συστήματα καθαρισμού (scrubbers), συνεπώς συνεχίζουν να καταναλώνουν το φθηνό καύσιμο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.

Το νέο καύσιμο

Παράλληλα τα 90 περίπου συμβατικά πλοία που θα υποχρεωθούν από τους διεθνείς κανονισμούς να χρησιμοποιήσουν το νέο καύσιμο αυξημένου κόστους κατά 20% θα διατηρήσουν τις τιμές σταθερές.

Το κρίσιμο στοίχημα τις επόμενες ημέρες για τον κ. Κικίλια είναι γραμμή – γραμμή και πλοίο – πλοίο να ελέγξει κατά πόσο θα τηρηθεί η κυβερνητική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να καταγράψουν τις τιμές που ισχύουν αυτή τη στιγμή για όλες τις γραμμές και όλα τα πλοία, δυνατότητα που είναι εφικτή καθώς από τη νομοθεσία, υποχρεούνται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σε περίπτωση αλλαγής τιμών να ενημερώνουν εντός τριών ημερών το υπουργείο. Επίσης να ενεργοποιηθεί το Παρατηρητήριο Τιμών με τρόπο ώστε να καταγράψει ακριβώς πού βρίσκονται σήμερα οι τιμές ανά  εταιρεία, ανά πλοίο και γραμμή.

Επιπλέον να επιμείνει το υπουργείο ότι όλα τα λιμάνια και λιμενικά ταμεία θα ακολουθήσουν την κυβερνητική απόφαση, καθώς εκτός από τα κρατικά λιμάνια υπάρχουν και ιδιωτικά όπως τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου. Και αν ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις του επεσήμανε τη θετική ανταπόκριση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, μένει ακόμη να δημοσιοποιηθεί η θέση των δύο άλλων οργανισμών (ΟΛΗ και ΟΛΗΓ) που ελέγχονται πλέον από τον ιταλικό όμιλο Grimaldi.

Πάντως από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) φαίνεται να υπάρχει συμφωνία με την κυβερνητική απόφαση διατήρησης των τιμών σε σταθερά παρόντα επίπεδα και μείωσης όπου είναι εφικτό βοηθούσης και της πρόσκαιρης πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Μένει ανάλογη αντίδραση και από τον Σύνδεσμο Ταχυπλόων (ΣΕΤΚ).

Επίσης παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από δημοτικά λιμενικά ταμεία τα οποία θα ενισχυθούν πάντως με επιδοτήσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικές επενδύσεις (όσα περίπου και τα έσοδα που χάνουν) ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος Αθανάσιος Λιάγκος υπογραμμίζει πως στηρίζει την πρωτοβουλία αφού «η συγκράτηση του μεταφορικού κόστους της ακτοπλοΐας βοηθάει μακροπρόθεσμα τη ζήτηση για λιμενικές υπηρεσίες» ενώ τα λιμάνια επωφελούνται από την «ανταποδοτικής φύσης επιχορήγηση από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που επίσης προβλέπεται στην τροπολογία».