Αλλαγές με μήνυμα στον πρωινό καφέ

Η αλλαγή κλίματος που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες σχετίζεται και μια οργανωτική αναδιάρθρωση που έχει ξεκινήσει – κι αν στο ΣΕΦ την περασμένη Κυριακή περιγράφηκε ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να δουλεύουν από εδώ και πέρα οι τομείς παραγωγής πολιτικής του κόμματος, οι εισηγήσεις για αλλαγές φτάνουν ως την κορυφή της πασοκικής πυραμίδας για τον καλύτερο καθημερινό συντονισμό και προβολή του έργου του κόμματος. Ηδη πριν από το πασχαλινό διάλειμμα ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχεται προτάσεις να «ανοίξει» τον πρωινό καφέ σε ένα ευρύτερο σχήμα, που θα είναι περισσότερο συμπεριληπτικό και παράλληλα θα διαμορφώνει τη «γραμμή» της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ μέρα μέρα. Παρότι το σχήμα δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί, φαίνεται πως δεν θα αργήσει, καθώς τα πρώτα βήματα για τη σύστασή του έχουν ήδη γίνει.

Η σύνθεση της άτυπης συνεδρίασης που έγινε την Τρίτη του Πάσχα περιγράφει περίπου και αυτή που προτείνουν όσοι θεωρούν πως πρέπει να γίνει σε πιο τακτική βάση: εκτός από τους δύο σταθερούς της επικοινωνίας, τον εκπρόσωπο Τύπου Κώστα Τσουκαλά και τη διευθύντρια επικοινωνίας Στεφανία Μουρελάτου, υπάρχουν πρόσωπα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έτσι κι αλλιώς συμβουλεύεται σε τακτική βάση, όπως ο επικεφαλής της ομάδας προγράμματος Λευτέρης Καρχιμάκης, ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Κουτσούκος, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (Δημήτρης Μάντζος, Παύλος Χρηστίδης). Ειδικό ενδιαφέρον, από τη στιγμή που αυτό το σχήμα λειτουργήσει, έχει η προσθήκη της επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού Αννας Διαμαντοπούλου, αλλά και του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παύλου Γερουλάνου.

Διαφορετικές τάσεις

Οι δυο τους, πρώην αντίπαλοι του Ανδρουλάκη στην εσωκομματική διαδικασία, κατέχουν πλέον συγκεκριμένες θέσεις στο ΠΑΣΟΚ και εκτιμάται ότι έχουν μια οπτική (ενίοτε διαφορετική από αυτήν που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη) που απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και σε διαφορετικές τάσεις, ακριβώς δηλαδή στο πλαίσιο της αμφίπλευρης διεύρυνσης που θέλει να απευθυνθεί το ΠΑΣΟΚ – η ώσμωση αυτή μπορεί να φέρει διαφορετικό αέρα στην αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων, ενώ έχουν χρόνια εμπειρία στη διαχείριση της κόντρας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο δικομματικό. Στη λογική, δηλαδή, της σημερινής ηγεσίας, που τονίζει σε όλους τους τόνους πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το χάσμα

Από την άλλη πλευρά, οι κακές γλώσσες επισημαίνουν πως ένα όνομα λείπει από αυτή την εξίσωση: ο Χάρης Δούκας. Οι γνώστες των σχέσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν πως το χάσμα μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και πλατείας Κοτζιά δεν έχει μικρύνει και για τις δύο πλευρές, ενώ οι δημόσιες διαφοροποιήσεις του ίδιου του δημάρχου Αθηναίων ή στελεχών που τον στηρίζουν δεν έχουν συμβάλει στην καλυτέρευση του κλίματος. Από τη μια, ο Δούκας έχει συγκεκριμένες διοικητικές αρμοδιότητες στον δήμο, δεν θα μπορούσε στην πράξη να λειτουργεί σε καθημερινό ρόλο εντός ΠΑΣΟΚ. Του δίνεται δυνατότητα παρέμβασης μέσω του Πολιτικού Κέντρου, το οποίο λειτουργεί ατύπως για τον συντονισμό των πασοκικών δράσεων, κάτι που θα συνεχίσει να γίνεται. Από την άλλη, αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι συνεδριάσεις του ΠΚ (που συνεδρίασε τελευταία φορά πριν από το Πάσχα) ατονήσουν σταδιακά, στην περίπτωση που λειτουργήσει αποδοτικά το σχήμα του πρωινού καφέ – υπενθυμίζεται ότι, έτσι κι αλλιώς, μετά την εκλογή νέων οργάνων στο συνέδριο (μια και το Πολιτικό Συμβούλιο έχει ντε φάκτο καταστεί ανενεργό), ο άτυπος ρόλος του μικραίνει.