Αμυνα και οικονομία στη συνάντηση με Μερτς

Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά και στην ανάγκη η Ευρώπη να στραφεί σε εμπορικές συμφωνίες και «με άλλους παίκτες», με «απαραίτητη» σε κάθε περίπτωση την εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, θα εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του ΕΛΚ, στις διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού με ηγέτες, όπως με τον εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, τον φινλανδό πρωθυπουργό Πέτερι Ορπο, τη μολδαβή πρόεδρο Μάγια Σάντου και τον βούλγαρο πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ προγραμματισμένα τετ α τετ υπάρχουν για σήμερα με τον σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον, την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνολογική Αυτάρκεια, Ασφάλεια και Δημοκρατία, Χένα Βίρκουνεν. Την ώρα που ο Μητσοτάκης έχει επιδιώξει ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τη συλλογική ασφάλεια και άμυνα (και ειδικότερα για το πρόγραμμα ReArm και τη δημοσιονομική ευελιξία), ο Μερτς εμφανίζεται ως υπέρμαχος μιας πιο αποφασιστικής πολιτικής στο πεδίο των εξοπλισμών για την υπεράσπιση της Ευρώπης, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε ανοίξει την ατζέντα της χρηματοδότησης και των αναγκών της ευρωπαϊκής άμυνας τον περασμένο Δεκέμβριο σε άτυπη σύνοδο Βορρά – Νότου με τη συμμετοχή και των ηγετών της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ελληνογερμανικό πηγαδάκι

Στη συζήτηση του Μητσοτάκη με τον εκλεγμένο καγκελάριο Μερτς – αφότου τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία απευθύνθηκαν στην Κομισιόν για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής ώστε να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών τους από τους δημοσιονομικούς στόχους – ήταν ξανά στην πρώτη γραμμή τα θέματα άμυνας και οικονομίας. Σημειωτέον, υπήρξε και ελληνογερμανικό πηγαδάκι με Μερτς, Μητσοτάκη, Κωστή Χατζηδάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, με την Αθήνα να προσβλέπει σε έναν καλό δίαυλο συνεργασίας με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση Μερτς να ιδρύσει ξεχωριστό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάτι που οι δυο τους είχαν συζητήσει τον περασμένο Ιανουάριο.

Από τη Βαλένθια, συζητώντας με τον φινλανδό ομόλογό του, ο Μητσοτάκης επανέλαβε – με το βλέμμα και στην Τουρκία – ότι η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της Ενωσης. Οπως και να έχει, χαρακτήρισε «επιτακτική» την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Θέματα ενέργειας και επενδύσεων τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης με την πρόεδρο της Μολδαβίας, με τον Μητσοτάκη να αποδέχεται την πρόκληση της Σάντου να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα.

Κούρσα για 10 θέσεις

Οι συζητήσεις των αρχηγών κυβερνήσεων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μελών του Κολεγίου των Επιτρόπων συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στη Βαλένθια με ένα βασικό διακύβευμα: να καθοριστεί συνολικά η πολιτική κατεύθυνση της οικογένειας της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την επόμενη τριετία σε ένα περιβάλλον αναταράξεων και αλλαγών στο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό τερέν. Μετά τη χθεσινή, προδιαγεγραμμένη επανεκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στο τιμόνι του ΕΛΚ αναμένονται τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για τις θέσεις των αντιπροέδρων και του γενικού γραμματέα – μια κούρσα για 10 θέσεις η οποία έχει και ζωηρό ελληνικό ενδιαφέρον από τη στιγμή που ανάμεσα στους 12 υποψηφίους είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε ισχυροποίηση της θέσης της ΝΔ στο ΕΛΚ με ταυτόχρονο συμβολισμό ως προς τον «αναβαθμισμένο ρόλο» της Ελλάδας, όπως αφήνουν να διαρρεύσει κυβερνητικές πηγές, στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων σε ένα τοπίο διαδοχικών προκλήσεων.