Ανάκριση για τα Τέμπη με «επιμέλεια και αφοσίωση»

Με φόντο την υπόθεση για την τραγωδία των Τεμπών, τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης σε μια σειρά από μεγάλες ποινικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, την κρίση στον θεσμό με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η Δικαιοσύνη βρέθηκε στο επίκεντρο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος, οι οποίοι επιτελούν ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο ως επικεφαλής των δύο Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας μας, ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης τοποθετήθηκαν για μείζονα ζητήματα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Δεν… μάσησε τα λόγια της

Υπό αυτό το πρίσμα, για την υπόθεση των Τεμπών, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αφού είπε ότι δεν γνωρίζει τη δικογραφία ούτε τις ανακριτικές διαδικασίες, που ούτως ή άλλως δεν δικαιούται να γνωρίζει, εξήρε το έργο του εφέτη ειδικού ανακριτή, ο οποίος «μέσα σε κλίμα στοχοποίησης και απαξίωσης καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια δείχνοντας επιμέλεια και αφοσίωση», ενώ δεν… μάσησε τα λόγια της όταν αναφέρθηκε στις παθογένειες της Δικαιοσύνης που υπηρετεί εδώ και περισσότερο από σαράντα χρόνια.

«Θα είμαι σκληρή αναφορικά με τις παθογένειες», τόνισε η Ιωάννα Κλάπα, η οποία μιλώντας για το μερίδιο ευθύνης των δικαστών αναφέρθηκε σε «μια ευτυχώς πολύ μικρή μειοψηφία, αλλά δυστυχώς πολύ ηχηρή, που συμπεριφέρεται σαν επαγγελματική ομάδα. Αυτή η πολύ μικρή μειοψηφία έχει ακραιφνώς συντεχνιακή αντίληψη για το δικαστικό λειτούργημα, γεγονός που μας υποτιμά και μας υποβαθμίζει». Εστειλε μάλιστα το δικό της μήνυμα λέγοντας πως «μέχρι την τελευταία μέρα θα πράττω το καθήκον μου. Με αφήνουν αδιάφορη οι διαμαρτυρίες και οι αλαλαγμοί. Οι δικαστές θα πρέπει να σταθούν όπως στέκονται οι πλείστοι ανάχωμα σε όλο αυτό που επιχειρείται να θιγεί η Δικαιοσύνη, γιατί αν θιγεί η Δικαιοσύνη βάλλεται η δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος, αναφερόμενος στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, σημείωσε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το Σύνταγμα, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνέχεια στη δημόσια πολιτική, ενώ δήλωσε αρνητικός ως προς τη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου διερωτώμενος ποιος θα το στελέχωνε.

Υπέρ της σύστασης Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα στελεχώνεται από δικαστές με επίγνωση κοινωνική και ιστορική τάχθηκε, αντίθετα, ο Ιωάννης Σαρμάς, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σημειώνοντας ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους πολιτικούς να αναλάβουν και πάλι εξουσία, μια και η δικαιοδοσία των Βρυξελλών έχει επεκταθεί πλέον και στο κράτος δικαίου.

Η παρέμβαση Φλωρίδη

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε στον νόμο περί ευθύνης υπουργών με αφορμή και την «υπόθεση Τριαντόπουλου», τονίζοντας ότι αυτό που πιστεύει ο κόσμος είναι ότι το πλέγμα προστασίας των υπουργών έχει γίνει προνόμιο με προκλητικό τρόπο, σημειώνοντας πάντως ότι αρμόδια να ασκήσει δίωξη είναι η Βουλή και αυτό είναι το φίλτρο που χρειάζεται.

Για την απαξίωση της Δικαιοσύνης, επέρριψε ευθύνες σε όσους μετέχουν στον δημόσιο βίο της χώρας και το κάνουν με τοξικό τρόπο, ενώ για τον εκσυγχρονισμό της υποσχέθηκε ότι σε δύο χρόνια από τώρα η εικόνα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε γιατί θα έχουν αποδώσει όλα τα μέτρα.