
Εντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες σε δρόμους και κατοικίες στο χωριό Βούτες του Δήμου Ηρακλείου, με τη δημοτική Αρχή να επιδιώκει να κηρυχθεί η περιοχή άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυτοψία στις Βούτες πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός μαζί με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τους υπευθύνους των τεχνικών υπηρεσιών. Κατά την περιήγηση στα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί οι ρηγματώσεις, διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα τόσο σε δρόμους όσο και σε τουλάχιστον δέκα κατοικίες, σε μήκος περίπου 150 μέτρων. Υπάρχουν, μάλιστα, σπίτια στα οποία οι ρωγμές στους εσωτερικούς τοίχους τα έχουν… κόψει στα δύο. Κάτοικοι, δε, αναφέρουν πως χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σεισμική δόνηση το έδαφος καθημερινά παίρνει κλίση.
«Το φαινόμενο, το οποίο ανησυχεί τους κατοίκους και μας ανησυχεί όλους από τις πρώτες διαπιστώσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη και βεβαίως πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση. Για τον σκοπό αυτό θα επιδιώξουμε να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είμαστε φυσικά σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης», δήλωσε ο δήμαρχος.
Μάλιστα, επειδή ακριβώς το φαινόμενο φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη, δόθηκε εντολή από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου και μετέβη χθες στις Βούτες του Δήμου Ηρακλείου ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για τη διενέργεια αυτοψίας και την εκτίμηση της κατάστασης που έχει προκύψει από τις εκτεταμένες ρηγματώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός είναι η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης.
Καθίζηση του εδάφους
Οπως επεσήμανε, πάντως, ο δήμαρχος της πόλης Αλέξης Καλοκαιρινός, οι ρηγματώσεις ενδεχομένως να οφείλονται σε καθίζηση του εδάφους, η οποία φαίνεται πως είναι αρκετά εκτεταμένη.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαράλαμπος Αλογδιανάκης υπογράμμισε πως το πρώτο πράγμα που εντόπισαν οι κάτοικοι την περασμένη Τετάρτη το πρωί ήταν μια διαρροή νερού και διαπιστώθηκε ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινούσε μετά την εκκλησία και προς τα νότια.
Στόχος είναι, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, να γίνουν ταχύτατα οι σχετικές μελέτες από εξειδικευμένους μελετητές, προκειμένου να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και τους κατοίκους. «Η άμεση επιδίωξη είναι να γίνει μια εκτίμηση γεωλογική και γεωτεχνική, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως. Σε αυτό θα βοηθήσει και η κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη, δηλαδή όλες οι διαδικασίες να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Θα προχωρήσουμε και σε μια εκτίμηση άμεση της κατάστασης ενδεχόμενου κινδύνου στα σπίτια και για τον σκοπό αυτό κλιμάκιο μηχανικών της Τεχνικής μας Υπηρεσίας αύριο το πρωί θα βρίσκεται εδώ. Είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας το οποίο θα μας απασχολήσει έτσι ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και να εκλείψει και η εύλογη ανησυχία η οποία έχει προκληθεί αυτή τη στιγμή σε όλους μας. Θα χρειαστεί εξειδικευμένη μελέτη, γι’ αυτό κρίνεται ότι οι μελετητές θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη εξειδίκευση, οπότε θα πρέπει να έρθουν από την Αθήνα. Και αυτό βεβαίως σημαίνει συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε και στο υπουργείο Υποδομών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Είναι η τριάδα των υπουργείων που έχουν τη συναρμοδιότητα για τα ζητήματα αυτά», ανέφερε χθες κατά την αυτοψία ο Αλέξης Καλοκαιρινός.