Αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού από δικοινοτική εκδήλωση

Αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού με φόντο δικοινοτική εκδήλωση

Την έντονη διαμαρτυρία τους, προς το Δήμαρχο Λεμεσού, Γιάννη Αρμεύτη, εκφράζουν δημοτικές ομάδες, για δικοινοτική εκδήλωση, η οποία διαφημίζεται να τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού και με χορηγό τον «τουρκικό δημαρχείο Λευκωσίας».

Η φιλοξενία μιας δικοινοτικής εκδήλωσης σε καμία περίπτωση δεν συνιστά εξίσωση του θύματος με τον θύτη και λανθασμένα αναγράφεται ότι η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου, αντί του Δημάρχου, λέει ο κ. Αρμεύτης.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της, η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ, εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την δικοινοτική εκδήλωση «Ανάσες Ειρήνης», που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», «χωρίς την εκ των προτέρων συνεννόηση και έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο».

«Η εν λόγω εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο με στόχο την επαναπροσέγγιση, φέτος μετατράπηκε σε αντικείμενο εκμετάλλευσης από την τουρκοκυπριακή πλευρά», συνεχίζει και σημειώνει πως «διαπιστώθηκε ότι υπήρξε παρουσία και προβολή χορηγού, από το κατοχικό καθεστώς, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο και βαθύτατα προσβλητικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα δεδομένης της πολιτικής και ιστορικής συγκυρίας».

Η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ θεωρεί ανεπίτρεπτο «ο Δήμαρχος και οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να παρέχουν άδεια για τη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων, αγνοώντας πλήρως τον θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου» και υποδεικνύει ότι «παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις αρχές της διαφάνειας, της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Τη δυσαρέσκεια της εξέφρασε και η δημοτική ομάδα του ΕΛΑΜ, η οποία σε ανακοίνωση της «καταδικάζει απερίφραστα τις όποιες ενέργειες πραγματοποιούνται, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και έγκριση του δημοτικού συμβουλίου», ενώ σημειώνει πως «τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τη θεσμική λειτουργία, διαταράσσουν την ενότητα του Συμβουλίου και δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές διαδικασίες, που οφείλουμε ν’ ακολουθούμε».

Εκφράζει τη διαφωνία για συμμετοχή ή συνδιοργάνωση δικοινοτικών εκδηλώσεων, με «δήμους του παράνομου μορφώματος, ενόσω συνεχίζεται η τουρκική κατοχή» και τονίζει ότι «κάθε τέτοια εκδήλωση, όσο και αν προβάλλεται ως επαναπροσέγγιση, δεν αποδίδει όταν η μία πλευρά εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή νομιμότητα».

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού, δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ, Μιχάλης Μιχαήλ, αναφέρει ότι, ο ίδιος καθώς και συνάδελφοι του, αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα της εκδήλωσης, παραπέμποντας το στο δημοτικό συμβούλιο. «Ως Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, αρνούμαι να συζητήσω θέματα επαναπροσέγγισης με τους δολοφόνους της πατρίδας μου, μέχρι την μέρα της λευτεριάς», συμπληρώνει.

Επιπρόσθετα, σε ανάρτηση της ΕΔΕΚ στα ΜΚΔ, ο δημοτικός σύμβουλος, Χριστάκης Μαχαλλεκίδης, αναφέρει ότι, ενώ το θέμα παραπέμφθηκε από την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου, ουδέποτε τέθηκε προς συζήτηση.

Προσθέτει ότι είναι απαράδεκτο, για την ΕΔΕΚ, να είναι χορηγός το λεγόμενο «τουρκικό δημαρχείο Λευκωσίας» και να προβάλλεται το λογότυπο του στην αφίσα της εκδήλωσης. Θεωρεί, επίσης, ότι η εκδήλωση δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί και θα πρέπει να συγκληθεί η ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου για συζήτηση του θέματος.

Απάντηση στις διαμαρτυρίες έδωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, με ανάρτηση του στα ΜΚΔ, στην οποία αναφέρει ότι η αίθουσα του Δήμου Λεμεσού παραχωρήθηκε, κατόπιν αιτήματος, για διεξαγωγή εκδήλωσης της Δικοινοτικής Χορωδίας για την Ειρήνη – Λένα Μελανίδου.

«Η Δικοινοτική Χορωδία ιδρύθηκε τον Μάιο του 1997, με πρωτοβουλία Ομάδας Πολιτών για την Ειρήνη στην Κύπρο», συνεχίζει και προσθέτει ότι «τα μέλη της, εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες τραγουδούν για την ειρήνη και σε αυτό το πλαίσιο έγινε αποδεκτό το αίτημα».

Σημειώνει, εξάλλου, ότι ο Δήμος Λεμεσού έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν πλήθος δικοινοτικών εκδηλώσεων προάγοντας την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Αρμεύτης διευκρινίζει ότι «στην πρόσκληση λανθασμένα γράφτηκε ότι είναι υπό την αιγίδα του Δήμου, αντί υπό την αιγίδα του Δημάρχου» και τονίζει ότι «ο Δήμος δεν είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης».

«Η φιλοξενία μιας δικοινοτικής εκδήλωσης σε καμία περίπτωση δεν συνιστά εξίσωση του θύματος με τον θύτη. Στόχος και επιθυμία όλων μας είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων, η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», προσθέτει.

Ο κ. Αρμεύτης υπενθυμίζει ότι διαχρονικά, στις επαφές των ηγετών των δύο κοινοτήτων, συζητούνται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δράσεις επαναπροσέγγισης και σημειώνει πως «υπό το φως της νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, μια καθαρά πολιτιστική εκδήλωση για την ειρήνη μόνο θετικά μπορεί να συμβάλει».

Λέγοντας ότι κατανοεί και σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, ο Δήμαρχος Λεμεσού εκφράζει την πρόθεση του να συζητήσει, με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ζητήματα που προκύπτουν, τόσο σε σχέση με τη συγκεκριμένη εκδήλωση όσο και ευρύτερα σε σχέση με εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σε χώρους ή αίθουσες του Δήμου Λεμεσού.

Το άρθρο Αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού από δικοινοτική εκδήλωση εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.