Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη, αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση του Δημοσίου από πολίτες. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μάλιστα εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τη στιγμή που θα βγει στον αέρα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα οι πολίτες θα έχουν περίπου δύο εβδομάδες περιθώριο να συμμετάσχουν στην έρευνα αξιολόγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα να αξιολογήσουν το Δημόσιο θα έχουν σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες, κάτοικοι Ελλάδας, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν σε περίπου 40-50 ερωτήσεις, βαθμολογώντας από το 1 έως το 10, ενώ παράλληλα θα μπορούν να προσθέτουν και παρατηρήσεις σε δύο ειδικά πεδία – ένα γενικό και ένα για προτάσεις βελτίωσης. Μάλιστα, θα μπορούν να αξιολογήσουν, όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, υπηρεσίες «της κεντρικής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα είναι ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ, η ΑΑΔΕ, τις ψηφιακές υπηρεσίες αυτών των φορέων, τις υπηρεσίες του gov.gr, όπως είναι η υπεύθυνη δήλωση για παράδειγμα, ή ακόμα και τα αθλητικά εισιτήρια των αγώνων και μια σειρά περίπου 30-35 αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, είτε περιφερειακής είτε τοπικής, όπως είναι η καθαριότητα, το πράσινο, η κατάσταση των παιδικών χαρών».
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι προσβάσιμα στο κοινό, με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν άμεση εικόνα της αξιολόγησης που λαμβάνουν. Οπως αποκάλυψε ο Θ. Λιβάνιος, η αξιολόγηση θα διενεργείται δύο φορές τον χρόνο και αυτό θα συμβάλλει στη συγκέντρωση συγκριτικών στοιχείων. Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό, το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει και μια τρίτη μορφή αξιολόγησης, η οποία θα αφορά την εμπειρία εξυπηρέτησης σε τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα ΚΕΠ.