Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα νέα οικονομικά εργαλεία στα χέρια των ισχυρών της τεχνολογίας αλλά δεν έχει καμία διάθεση να παρακάμψει και δικαστικές διαμάχες που κάποιοι έχουν με το αμερικανικό δημόσιο
Αν κάποιος ανατρέξει στα φωτογραφικά στιγμιότυπα, αλλά και τα βίντεο, από την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο, είναι δεδομένο ότι κάποια από αυτά που θα ξεχωρίσει και σήμερα είναι αυτά που δείχνουν τους ισχυρότερους ανθρώπους στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά να βρίσκονται στο podium των επίσημων προσκεκλημένων του 47ου προέδρου κάποιοι μάλιστα από αυτούς και σε πιο προνομιακές θέσεις από αυτές των μελών της ίδιας της οικογένειας του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ μάλιστα λεπτά μετά την θριαμβευτική του επιστροφή στο Οβάλ Γραφείο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την σημασία της συγκεκριμένης κίνησης: «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στους επισήμους στις μπροστινές θέσεις δεν με υποστήριζαν καθόλου στο πρόσφατο παρελθόν» είχε σημειώσει με νόημα.
Αν εξαιρέσει κάποιος τον Ίλον Μασκ ο οποίος με σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια στήριξε έμπρακτα τον Ντόναλντ Τραμπ θέτοντας εκτός από τα οικονομικά του μέσα και όσα διαθέτει από την πλατφόρμα του Χ στη διάθεση και τις ανάγκες της καμπάνιας του Τραμπ, οι CEO των META, Amazon, Google και Apple τάχθηκαν στο πλευρό του πρόεδρου της χώρας μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
Είναι η συγκεκριμένη «στροφή» προς το πρόσωπο του Τραμπ που τους έφερε και στο «ταμείο», καθώς, από όσα έχουν γίνει επισήμως γνωστά, όλοι έδωσαν από ένα εκατομμύριο στο ταμείο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου ενώ διοργάνωσαν και τριήμερα πάρτι σε Ουάσιγκτον και Μαρ-α-Λάγκο πριν, κατά τη διάρκεια και μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του.
Οι κολοσσοί της αμερικανικής και της παγκόσμιας τεχνολογίας σήμερα φαίνεται πως εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλευρό του Τραμπ και -χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει επιβεβαίωση αλλά ούτε και διάψευση- φαίνεται πως οι επαφές με το Οβάλ Γραφείο είναι αρκετά στενές και συχνές. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βρέθηκε αυτή την εβδομάδα –σύμφωνα με πληροφορίες στο Οβάλ Γραφείο όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της Google– για διαφορετικές, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα, υποθέσεις.
Με τον δικό του τρόπο ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε μέσα σε σχεδόν 10 χρόνια, από το 2016 και μετά, να κερδίσει και στον ανταγωνιστικό και δύσκολο «στίβο» της εμπιστοσύνης από τους ισχυρούς της Silicon Valley και μάλιστα με τρόπο σαρωτικό…
Με τους ισχυρούς της τεχνολογίας στο πλευρό του, θα ανέμενε κάποιος πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα χάρασσε νέες πολιτικές και προσεγγίσεις από τις οποίες οι συγκεκριμένοι πανίσχυροι πόλοι της Αμερικανικής οικονομίας θα γίνονταν άμεσα ακόμη ισχυρότεροι.
Αν μάλιστα κάποιος βασιστεί στο παράδειγμα του Ίλον Μασκ ο οποίος έχει –μέχρι σήμερα– μία από τις πλέον επιδραστικές θέσεις πολύ κοντά στο Οβάλ Γραφείο και στα όσα γίνονται εντός του τότε μάλλον τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Τραμπ τους έχει «απογοητεύσει».
Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα νέα οικονομικά εργαλεία στα χέρια των ισχυρών της τεχνολογίας αλλά δεν έχει καμία διάθεση να παρακάμψει και δικαστικές διαμάχες που κάποιοι έχουν με το αμερικανικό δημόσιο. Πιο απτό παράδειγμα η νομική υπόθεση που είναι ανοιχτή από την επιτροπή ανταγωνισμού των ΗΠΑ εδώ και κάποια χρόνια ενάντια στην META και εξετάζει τις μεθόδους και τα κεφάλαια που ο Ζούκερμπεργκ διέθεσε προκειμένου να αποκτήσει τα Instagram και Whatsapp.
Οι δασμοί που επέβαλε μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος την περασμένη Πέμπτη ίσως κάνουν ακόμη δυσκολότερη την θέση κυρίως για τις συγκεκριμένες εταιρείες. Χαρακτηριστικό πως το 90% των κινητών συσκευών της Apple κατασκευάζεται στην Κίνα στην οποία σήμερα έχουν επίσημα επιβληθεί δασμοί 20% και ακόμη ένα 34% αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του μήνα εάν το Πεκίνο επιμείνει στην αντίστοιχη επιβολή αντίμετρων.
Οι δασμοί προς την Ευρώπη είναι πολύ πιθανό επίσης να φέρουν στο προσκήνιο μία νέα πρακτική από την Ένωση προς τον κλάδο των τεχνολογικών υπηρεσιών που κατά κόρον εξάγουν οι ΗΠΑ και στις οποίες το ισοζύγιο είναι σημαντικά μεγαλύτερο για την Ουάσιγκτον. Η γαλλική και γερμανική ιδέα για την επιβολή φόρου υπηρεσιών προς τους κολοσσούς της αμερικανικής τεχνολογίας επίσης συγκεντρώνει σήμερα περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να θεσμοθετηθεί και να κοστίσει ακριβά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού…
Και στο εσωτερικό πάντως η χαοτική πτώση των αγορών έχει φέρει αθροιστικά πτώση 21% στις μετοχές των Apple, META, Google, Amazon και Microsoft και η συνολική αξία τους έχει «περιοριστεί» στα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υπό αυτό το πρίσμα -και με ανοιχτό το ενδεχόμενο και στον τομέα της ενέργειας να υπάρξουν αυξήσεις στις ΗΠΑ- δεν είναι απίθανο να υπάρξουν «αναταράξεις» και στις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων που επίσημα έχει ανακοινώσει ο Τραμπ στην τεχνητή νοημοσύνη.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως, εκτός του Μασκ, δεν έχει πρόθεση να ευνοήσει κάποιον από τους ισχυρότερους πόλους της εγχώριας τεχνολογίας και οικονομίας. Το κλίμα επίσης που διαμορφώνεται δεν θα του δίνει δεδομένα και πολλά περιθώρια ελιγμών σε λίγο κάτι το οποίο διαμορφώνει μία σχέση ανισόρροπη: ο Πρόεδρος της χώρας έχει προς ώρας λάβει πολλά και δεν έχει επιστρέψει κάτι… η αλήθεια είναι όμως πως ποτέ δεν δεσμεύθηκε – δημόσια τουλάχιστον – για κάτι τέτοιο.
Πηγή: Πρώτο Θέμα