
Στη Βουλή είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα καθώς ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας βάσει του οποίου θα κινηθεί η χώρα μέχρι και το 2037, δαπανώντας ένα ποσό μεταξύ 25 και 28 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός έχει βασιστεί σε σημαντικό βαθμό πάνω στο γεγονός της «ρήτρας διαφυγής» που επιτρέπει τη δαπάνη κονδυλίων που δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα, αλλά και στο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αποφασιστεί να δαπανηθούν 800 δισεκατομμύρια προκειμένου να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη. Βέβαια, για την Ελλάδα ο εξορθολογισμός της Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων δίνει το περιθώριο επιπλέον κινήσεων, καθώς πέρα από τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τα στελέχη, από αυτή την πρακτική θα προκύψουν και χρήματα για επιπλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Ελληνικά τα 25%
Οπλικά συστήματα για τα οποία υπάρχει πρόθεση, με βάση και την επιστολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας προς τη ΓΔΑΕΕ, στο 25% να είναι ελληνικής κατασκευής, ώστε να υπάρξει θετικό αποτύπωμα και στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και κατά προέκταση και στην οικονομία της χώρας.
Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες υπήρξε δήλωση προθέσεων από την πλευρά των Γάλλων για την κατασκευή τριών επιπρόσθετων φρεγατών FDI, κλάσης «Κίμων» δηλαδή, που θα είναι συναρμολογημένες και παραδομένες τοπικά, ενσωματώνοντας την ελληνική αλυσίδα εφοδιασμού μέσω της βοήθειας της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας. Οπως επισημαίνουν οι Γάλλοι, μια τέτοια κίνηση θα δώσει τη δυνατότητα για την απόκτηση βιομηχανικής αυτονομίας για την εγχώρια κατασκευή εθνικών πλοίων. Αξίζει να επισημανθεί πως με βάση τον προγραμματικό ορίζοντα έργων για το 2025 που ανακοίνωσε το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ ΑΕ) προβλέπεται η αρχική σχεδίαση εθνικού πλοίου επιπέδου βέβαια κανονιοφόρου.
Πολεμικό Ναυτικό
Ως προς τα εξοπλιστικά που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην Ολομέλεια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα συμπεριλαμβάνει την 4η φρεγάτα FDI, για την οποία η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει στις 14 Απριλίου που θα βρεθεί στην Αθήνα ο γάλλος υπουργός Αμυνας.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα δει επίσης μέσα στο πρόγραμμα αυτό τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, ο οποίος όμως θα γίνει μόνο στα βασικά συστήματα και από ελληνικά χέρια, προκειμένου να παραταθεί το όριο ζωής τους. Για το Πολεμικό Ναυτικό επίσης μέσα στο δωδεκαετές αναμένεται να είναι ο εκσυγχρονισμός των 4 υποβρυχίων της κλάσης «Παπανικολής» και των πυραυλάκατων και η απόκτηση 2 έως 4 νέων υποβρυχίων ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας την περίοδο που θα εκκινήσει η διαδικασία. Θα υπάρχουν επίσης οι πύραυλοι υποστρατηγικής κρούσης SCALP NAVAL.
Για τον στόλο επίσης θα υπάρχει η πρόβλεψη για την απόκτηση 2 έως 4 μεταχειρισμένων φρεγατών και η απόκτηση τουλάχιστον 4 φρεγατών Constellation αλλά και αριθμού κορβετών από το πρόγραμμα της ευρωκορβέτας, προκειμένου είτε να συμπληρωθεί είτε να πλησιάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην οροφή της Δομής Δυνάμεων που ορίζει για τον στόλο 16 μονάδες πρώτης γραμμής.
Πολεμική Αεροπορία
Για την Πολεμική Αεροπορία θα υπάρχουν, όπως είναι αναμενόμενο, η απόκτηση των F-35 (20+20), η αναβάθμιση και των υπόλοιπων F-16, πλην εκείνων του Block 30, που ωστόσο θα λάβουν το σύστημα Link-16 και τα ραντάρ όσων αναβαθμίζονται, σε επίπεδο Viper. Επίσης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα υπάρχει η πρόβλεψη για την απόκτηση έως και τεσσάρων ιπταμένων τάνκερ και ο εκσυγχρονισμός των ιπτάμενων ραντάρ, αλλά και η απόκτηση επιπλέον Rafale καθώς η ΠΑ θέλει δύο πλήρως εξοπλισμένες Μοίρες.
Φυσικά θα υπάρχει ο θόλος με τις αντιαεροπορικές, αντιβαλλιστικές και αντι-drone δυνατότητες και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Στρατός Ξηράς
Στον Στρατό Ξηράς υπάρχει η πρόβλεψη για νέα συστήματα πολλαπλών ρουκετών για το πυροβολικό, τα ελικόπτερα Blackhawk και εκσυγχρονισμό αριθμού βαρέων αρμάτων, χωρίς να αποκλείεται, σύμφωνα με κάποιες πηγές, και η απόκτηση νέου άρματος με συμπαραγωγή. Τέλος θα υπάρχει πρόβλεψη για στρατιωτικό δορυφόρο και σύστημα διοίκησης και ελέγχου με τη χρήση ΑΙ στο πλαίσιο του προγράμματος «Θώραξ».