Αποστολή Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στις 22 Μαΐου

Κάθε πιθανό κανάλι επικοινωνίας επιχειρεί να ενεργοποιήσει η Ελλάδα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, σε περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων και γεωοικονομικών εξελίξεων, όχι μόνο στο φόντο των δασμών αλλά και μπροστά σε έναν μήνα-ορόσημο για το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας. Η χώρα θα ασκήσει τον Μάιο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προετοιμάζοντας συγκεκριμένες κινήσεις – όπως η πρόκληση συζητήσεων υψηλού επιπέδου – σχετικές με τις προτεραιότητές της.

Μείζον κεφάλαιο για την Αθήνα είναι η προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας και είναι εκείνο που θα οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σε 40 μέρες από σήμερα. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει την ατζέντα της ασφάλειας στη θάλασσα με παρέμβασή του στον ΟΗΕ στις 22 Μαΐου και με στόχο να αναδείξει τον ρόλο-κλειδί της Ελλάδας. Εξού και στην αναμενόμενη ομιλία Μητσοτάκη για ένα θέμα που αφορά ευθέως την ελληνική ναυτιλία, αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διεθνή ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία, προεξοφλούνται μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Σε εποχή αναταράξεων και δοκιμασίας για τις διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες, η ελληνική διπλωματία μιλάει με κάθε ευκαιρία για τη σημασία της «πολυμέρειας» και της «ειρηνικής επίλυσης» των διαφορών. Σε αυτά αναφέρθηκε άλλωστε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης (Οικονομικό Φόρουμ Δελφών), κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο γεγονός» στη Νέα Υόρκη από τις 20 Μαΐου το οποίο θα αφορά τη θαλάσσια ασφάλεια και θα πλαισιωθεί από επιμέρους δράσεις, χαρακτηρίζοντας το θέμα «ζωτικό» και «υπαρξιακό». Η Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, θέλει να παίξει «ισχυρό ρόλο» ως «έντιμος συνομιλητής» όλων των μερών, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: «Από τη θέση του εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουμε έναν και μόνο σκοπό: να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε. Να γεφυρώσουμε τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση».

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι ενεργοί οι δίαυλοι Αθήνας – Ουάσιγκτον, με τον Γεραπετρίτη να δείχνει σε συνάντηση Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τραμπ «εν ευθέτω χρόνω», λέγοντας ότι «είμαστε στο στάδιο των πολλαπλών διαβουλεύσεων για διάφορα ζητήματα» (Παραπολιτικά 90,1) και μιλώντας για «δομημένη σχέση» από την πρώτη θητεία του αμερικανού προέδρου. Στην ίδια κατεύθυνση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός σύμμαχος», θεωρώντας «δεδομένο» ότι στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων «θα δούμε και διμερείς συναντήσεις». Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε ικανοποίηση ήδη από το βράδυ της Τετάρτης αφενός για την απόφαση Τραμπ να αναστείλει για ένα διάστημα τους σκληρούς δασμούς για την Ευρώπη, αφετέρου για την ανταπόκριση του αμερικανού προέδρου στις αναφορές του Πρωθυπουργού στη δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης στο εμπόριο για την ΕΕ και τις ΗΠΑ και τις μετέπειτα κινήσεις της Κομισιόν («αυτή είναι και η δική μας άποψη» είπε για την πρόταση Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εμπορίου Ολαφ Τζιλ – ΕΡΤNews). Οι πρωθυπουργικές τοποθετήσεις έγιναν στοχευμένα μέσω του Breitbart, ενός φιλοτραμπικού ιστότοπου, τον οποίο χρησιμοποιεί καθημερινά η αμερικανική διοίκηση, και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί να σταλούν από εκεί και νέα μηνύματα – σημειωτέον, ο Μάθιου Μπόιλ, που είχε μεταβεί στο Μαξίμου παίρνοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις Μητσοτάκη, βρέθηκε και στο Φόρουμ των Δελφών.

«Θα υπάρχουν μόνο χαμένοι αν δεν βρεθεί λύση. Eίμαι ικανοποιημένος που ο πρόεδρος Τραμπ πάτησε το κουμπί της παύσης» σημείωσε στο Φόρουμ ο Μητσοτάκης, συζητώντας με τον συγγραφέα και ερευνητή, ειδικό στη γεωπολιτική, στο Strausz-Hupé Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κάπλαν. Οπως επεσήμανε, η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει το παράθυρο των 90 ημερών για «ειλικρινή» συζήτηση. «Θα είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό» πρόσθεσε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών. «Ενας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει δραματικές επιπτώσεις για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συζήτησε και στο περιθώριο του Φόρουμ με μέλη του Atlantic Council, για τις εξελίξεις και τη «στρατηγική σχέση» Αθήνας – Ουάσιγκτον.