Αποφασιστικότητα αλλά και σκεπτικισμός

Η θέση της Λευκωσίας μοιάζει να είναι αρκετά κοντά σ’ αυτήν του Ισραήλ. Και εδώ, ανώτατη κυβερνητική πηγή, εξέφρασε στα «ΝΕΑ» την αμφιβολία της ως προς το εάν μπορούμε να έχουμε άμεσα υπέρβαση του αδιεξόδου σε σχέση με το Great Sea Interconnector (GSI), σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πολλαπλά ανταλλάγματα αλλά και να αφήσει πολλά σημεία «γκρίζα» ώστε η όποια συγκατάθεσή της, όταν και εφόσον έρθει, να μην οδηγήσει στην απώλεια της δυνατότητάς της να παρεμβαίνει.

Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, πρόσθεσε, είναι σαφέστατα παράνομο και αυτό καθιστά μη ελκυστική τη δυνατότητα επενδύσεων από τους όποιους διεθνείς παίκτες αφού οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας δεν κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά και σε προσεγγίσεις οι οποίες συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό όμως, εξήγησε, δεν είναι μόνο πρόβλημα για την Τουρκία, είναι πρόβλημα και για όσους επιλέγουν την πλευρά της νομιμότητας, καθώς η Τουρκία είναι δυστυχώς σε θέση να λειτουργεί με απειλές και χωρίς να λαμβάνει υπόψη το Δίκαιο. Και αυτό με τη σειρά του καθιστά εξίσου μη ελκυστικές τις προοπτικές επενδύσεων. Το αντίβαρο, όπως είπε, ειδικά εάν μιλάμε για το GSI είναι, πέρα από τις ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση με τα δικά της μεγάλα συμφέροντα στην πορεία απόκτησης της ενεργειακής αυτονομίας για την οποία το GSI είναι σίγουρα σημαντικό.

Λευκωσία και Αθήνα, τόνισε η πηγή, ασκούν πιέσεις στην ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι οι αρμόδιοι για την ενέργεια υπουργοί Παπασταύρου και Παπαναστασίου παρενέβησαν στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ζητώντας όπως η Ενωση αναλάβει κύριο ρόλο στη διαχείριση έργων όπως το GSI, έργων δηλαδή στρατηγικής στρατηγικής για την ίδια. Είχαν προηγηθεί και άλλα διαβήματα από κοινού, ανέφερε η ίδια πηγή, με πιο πρόσφατο την κοινή επιστολή των ρυθμιστικών αρχών ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ στην Κομισιόν. Η Κύπρος, συμπλήρωσε, παρά τα κενά που υπάρχουν ακόμα ειδικά σε οικονομικό επίπεδο και τα οποία η Λευκωσία θέλει να ξεκαθαρίσουν, στηρίζει το έργο το οποίο, άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό και για την ίδια. Δεν είναι τυχαίο, μας ελέχθη, που ο πρόεδρος της Κύπρου βρίσκεται σε επαφή και με το Παρίσι και έχει συζητήσει λεπτομερώς το θέμα με τον Εμανουέλ Μακρόν (σ.σ. δεδομένου ότι η NEXANS, η εταιρεία που έχει αναλάβει τις εργασίες, είναι γαλλικών συμφερόντων).

Ανησυχία. Ωστόσο και η Λευκωσία εμφανίζεται ανήσυχη και αρκούντως απαισιόδοξη λόγω των εξελίξεων, οι δε όποιες προβλέψεις της γίνονται με διάθεση ευχετική περισσότερο αυτή τη στιγμή. Είναι φανερό ότι και από δικής της πλευράς υπάρχει μια τακτική όσο το δυνατό πιο αθόρυβων κινήσεων οι οποίες και πάλι γίνονται χωρίς να αναμένεται κάτι θεαματικό αυτή τη στιγμή. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι η πηγή με την οποία μιλήσαμε απέφυγε να κάνει την όποια πρόβλεψη λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για γνωρίζει κανείς. Εμείς, κατέληξε, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε από δικής μας πλευράς. Και αυτό κάνουμε.