Λίγες ημέρες μετά τη νομοθέτηση που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και αφορούσε την παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από τα ένδικα μέσα στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων που μέχρι πρότινος είχαν να… παλέψουν και σε αυτό το δικαστικό επίπεδο, ήρθε η πρώτη τέτοια απόφαση με τη σφραγίδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Αυτή η πρώτη παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου, που ισοδυναμεί με επικύρωση της δικαστικής απόφασης, αφορά τους συγγενείς του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο, όπως και δεκάδες άλλοι άνθρωποι εκείνες τις ώρες της πύρινης λαίλαπας, όπου αβοήθητοι – όπως έχουν πει σε όλους τους τόνους – οι κάτοικοι στο Μάτι εγκαταλείφθηκαν από την Πολιτεία.
Οι οικογένειες των θυμάτων και των εγκαυματιών, οι οποίοι αναμένουν την απόφαση για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης που βρίσκεται στην τελική της ευθεία, έχουν παράλληλα προσφύγει και στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις, οι οποίες μέχρι πρότινος τους επιδικάζονταν αλλά είχαν να δώσουν και άλλες «μάχες» με αντίπαλο το ελληνικό Δημόσιο, που ασκούσε ένδικα μέσα.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα μετά την ψήφιση νόμου αποφασίστηκε η μη άσκηση ενδίκων μέσων ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου.
Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, με την έγκριση της προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Νίκης Μαριόλη, εκδόθηκε το πρώτο πρακτικό παραίτησης από την άσκηση ενδίκων μέσων κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου που είχε επιδικάσει συνολική αποζημίωση 330.00 ευρώ στον πατέρα και στις δύο αδελφές του θύματος.
Πάντως, στα διοικητικά δικαστήρια και στις εφέσεις που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναφερθεί σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και οι συγγενείς των θυμάτων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Στις διοικητικές αγωγές που υποβάλλουμε ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις, εκπληκτικού περιεχομένου θέσεις τους, αντιγραφή των ίδιων, σχεδόν, προς όλους, όπου μεταξύ άλλων μάς επιρρίπτουν υπαιτιότητα και συνυπαιτιότητα 95% και 99% ή αφήνουν υπόνοιες για το ιατρικό ιστορικό θανόντων που συνετέλεσε στον θάνατό τους, όπως και την ευθύνη των εγκαυματιών για τις βλάβες που υπέστησαν. Για αυτές τις θέσεις τους, τόσο εμείς, θύματα και συγγενείς, όσο και οι φορολογούμενοι πολίτες, έχουμε καταβάλει ήδη ένα υπέρογκο ποσό, άνω των 500.000 ευρώ, ως αμοιβή των εντεταλμένων δικηγόρων τους. Η παραίτηση από του δικαιώματος άσκησης εφέσεων εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου είναι μια θετική εξέλιξη, που έρχεται, αν και καθυστερημένα, να διορθώσει στρεβλώσεις».