
Το θρίλερ με την εξαφάνιση της ηλικιωμένης μητέρας και γιαγιάς, Σανίκο Τσαούσι, στον Αλικιανό Χανίων, παίρνει πλέον νέα τροπή, καθώς το «Φως στο Τούνελ» αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν τις Αρχές στο να ασκήσουν ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία.
Η άτυχη γυναίκα χάθηκε μυστηριωδώς τον Σεπτέμβρη του 2022, και από τότε ο γιος της, Δημήτρης, και η σύζυγός του, Ροζαλία, αλλά και όλη η οικογένειά της, δεν σταμάτησαν να ψάχνουν την αλήθεια.
Οι αποκαλύψεις της εκπομπής ανέτρεψαν τα δεδομένα και δρομολόγησαν ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά στην εν λόγω εξαφάνιση.
Το θρίλερ με την εξαφάνιση και τα στοιχεία που «μίλησαν»
Βίντεο-ντοκουμέντα, καταθέσεις και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας αποκάλυψαν σοβαρές αντιφάσεις στις μαρτυρίες των εμπλεκομένων αναφορικά με την εξαφάνιση της Σανίκο Τσαούσι.
Η Εισαγγελία Χανίων άσκησε ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με ενδεχόμενο δόλο και κατά συναυτουργία. Οι κατηγορούμενοι για την εξαφάνιση: ο ιερέας του χωριού και το ζευγάρι των Τσέχων εργατών, που πραγματοποιούσαν εργασίες στο νεκροταφείο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γυναίκα πιθανότατα παρασύρθηκε από όχημα στο χώρο του νεκροταφείου. Αντί να ειδοποιηθούν οι Αρχές, οι τρεις φερόμενοι ως δράστες φέρονται να προσπάθησαν να συγκαλύψουν το ατύχημα, εξαφανίζοντας τα ίχνη και το πτώμα της.
Οι αντιφατικές καταθέσεις που εγείρουν ερωτήματα
Ο ιερέας έπεσε σε συνεχείς αντιφάσεις. Αρχικά, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν στο νεκροταφείο την ώρα της εξαφάνισης, αλλά σε αγροτικές εργασίες. Λίγες μέρες αργότερα, άλλαξε την κατάθεσή του, λέγοντας ότι είχε περάσει για λίγο από το νεκροταφείο.
Το «Τούνελ», όμως, αποκάλυψε οπτικό υλικό που δείχνει τον ιερέα να εισέρχεται στον χώρο δύο φορές: στις 7:56 το πρωί και ξανά στις 10:11. Αντιμέτωπος με τα στοιχεία, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει για τρίτη φορά την κατάθεσή του.
Το ζευγάρι των Τσέχων εργατών ισχυρίστηκε πως αποχώρησε από το νεκροταφείο μεταξύ 9:00 και 9:30 το πρωί. Ωστόσο, το βίντεο από κάμερες ασφαλείας δείχνει ότι έφυγαν σχεδόν μία ώρα αργότερα, στις 10:20. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν ένα μίνι μάρκετ και έκαναν αναστροφή προς τον Αλικιανό, αν και κατοικούσαν στα Χανιά.
Η άρση του απορρήτου των κινητών τους τηλεφώνων έδειξε ότι βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία από αυτά που είχαν καταθέσει, γεγονός που ενισχύει την υπόνοια ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν τις κινήσεις τους.
Τι υποστηρίζουν ο ιερέας και οι εργάτες που κατηγορούνται…
Ο ιερέας και οι δύο εργάτες του νεκροταφείου στον Αλικιανό Χανίων που κατηγορούνται από κοινού για τη δολοφονία της 77χρονης πολύτεκνης μητέρας , έδωσαν τη δική τους εκδοχή στον εισαγγελέα για το τι μπορεί να συνέβη εκείνο το μοιραίο πρωινό που άνοιξε η γη και την κατάπιε. Σύμφωνα με πληροφορίες , αρνούνται τις κατηγορίες και αποδίδουν την εμπλοκή τους σε παρεξήγηση λόγω των αντιφάσεων που υπέπεσαν στις συμπληρωματικές καταθέσεις τους στις αρχές.
Τι λέει ο κατηγορούμενος ιερέας…
«Πολλές φορές ασυνείδητοι οδηγοί εγκαταλείπουν αυτούς που τραυματίζουν. Κανένας τους όμως δεν καταντά να εξαφανίζει το θύμα εν ζωή για να πεθάνει . Αυτό πιστεύετε ότι το έχω πράξει εγώ ο ιερέας , που επί 50 χρόνια είναι γνωστή η φιλάνθρωπος δράση μου; Το μικρό αυτοκίνητό μου , εάν είχα χτυπήσει την εξαφανισθείσα θα είχε υποστεί έστω μια μικρή βλάβη. Είναι δυνατόν, ο τραυματισμός της παθούσας , ο θόρυβος και η μεταφορά του σώματος της μέσα στο μικρό αυτοκίνητο να μη γίνει αντιληπτός από κανέναν; Πως στοιχειοθετείται η από κοινού κατηγορία; Και οι τρεις κρατούσαμε το τιμόνι; Και οι τρεις την τραυματίσαμε και ενώ ήταν στη ζωή την εγκαταλείψαμε αβοήθητη να πεθάνει; Συγνώμη κύριε Εισαγγελέα αλλά το σενάριο πάσχει. Αν τα στοιχεία της έρευνας αξιολογούνταν προσεκτικά και αντικειμενικά δεν θα υπήρχε υπόνοια εγκληματικής δράσης εις βάρος μου.»
Τι ισχυρίζεται η κατηγορούμενη εργάτρια…
«Απορώ πως έγινα ύποπτη ότι διέπραξα έγκλημα. Θεωρώ ότι οι μικροαντιφάσεις που έχω πέσει στις καταθέσεις μου ευθύνονται για αυτό. Η εξαφανισθείσα ποτέ δεν πήγαινε μόνη της στο σπίτι του γιου της. Μόνο εκείνη τη μέρα συνέβη αυτό . Μήπως υπήρχε ο φόβος μη χαθεί για αυτό πάντα τη συνόδευαν; Γιατί ήρθε στο νεκροταφείο; Δεν είχε κάποιον δικό της θαμμένο εκεί. Όταν της μίλησε ο συνάδελφός μου , εκείνη δεν απάντησε ,φάνηκε χαμένη. Γιατί το ενδεχόμενο πρόβλημα πνευματικής άνοιας , δεν έχει εξεταστεί; Εγώ πέρασα από το δρόμο 30 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που οι αρχές υπολογίζουν ότι η γιαγιά έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας .Πήγα για μεροκάματο και κινδυνεύω να κατηγορηθώ για κακούργημα. Ούτε εγώ , ούτε οι δύο συνύποπτοί μου είχαμε κάποιο πρόβλημα με τη αγνοούμενη.»
Τι υποστηρίζει ο κατηγορούμενος εργάτης…
«Εκτιμώ ότι όλη η ταλαιπωρία μου οφείλεται στις μικροαντιφάσεις που υπέπεσα στις προανακριτικές μου καταθέσεις . Κανένας δεν θυμάται τι έκανε προ διμήνου. Όλοι έχουμε λευκό ποινικό μητρώο. Η γιαγιά δεν έκανε τίποτα σε βάρος μας για να την τραυματίσουμε , ούτε καν τη γνωρίζαμε. Ποιος ο λόγος να μπούμε σε αυτή την περιπέτεια;»
Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας και η νομική αντιπαράθεση
Η τοπική κοινωνία και η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου στηρίζουν τον ιερέα, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτηρίζουν τη δίωξη εναντίον του ως «δικονομικό ολίσθημα». Μιλούν για «λανθασμένη εκτίμηση των στοιχείων» και υποστηρίζουν πως οι πελάτες τους είναι αθώοι.
Παρά τις διώξεις, δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ενώ οι κατηγορούμενοι δεν έχουν ακόμα κληθεί από τον ανακριτή. Η οικογένεια της Σανίκο Τσαούσι περιμένει ακόμα απαντήσεις και ζητά να αποκαλυφθεί η αλήθεια για να μπορέσουν να θάψουν τη μητέρα και γιαγιά τους όπως της αξίζει.