Από το Καπιτώλιο μέχρι τη Λέσβο. Οι πιο δυνατές στιγμές του Πάπα Φραγκίσκου

Πώς αποτυπώθηκαν από τον φωτογραφικό και τον τηλεοπτικό φακό οι πιο δυνατές στιγμές του  Πάπα Φραγκίσκοu – Η προσπάθεια να αλλάξει την εικόνα αλλά και την ουσία του Χριστιανικού λόγου

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε ο 266ος προκαθήμενος της ρωμαικοκαθολικής εκκλησίας και με την στάση και το έργο του έδωσε διαφορετική πορεία και πνοή στη μεγαλύτερη ενιαία θρησκευτική ομάδα του πλανήτη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος με το έργο του είναι δεδομένο πως άλλαξε ρότα στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και έδωσε μία διαφορετική οπτική στη θρησκευτική προσέγγιση της ανθρωπότητας.

Κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και του έργου του όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τον φωτογραφικό και τον τηλεοπτικό φακό και είναι ικανές να δείξουν το μεγάλο εύρος της δύσκολης προσπάθειας του Πάπα Φραγκίσκου να αλλάξει την εικόνα αλλά και την ουσία του Χριστιανικού λόγου.

Στις 28 Φεβρουαρίου το 1998 ο Ζόρχε Μάριο Βεργκόλιο χειροτονείται αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες έχοντας κληρικό έργο από το 1969. Στις 21 Φεβρουαρίου του 2001 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β του δίνει θέσει στο Κολέγιο των Καρδιναλίων. Ο πιστός Ιησουίτης καλεί όσους φίλους, συγγενείς και γνωστούς από την Λατινική Αμερική εκφράζουν την επιθυμία να βρεθούν στη Ρώμη για να τον συγχαρούν να δώσουν τα χρήματα για την ενίσχυση των φτωχών και των αναξιοπαθούντων στην Αργεντινή.

Ap948463600704

Τον Απρίλιο του 2005 ο Καρδινάλιος Βεργκόλιο θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στο κονκλάβιο για την εκλογή Προκαθήμενου στην Καθολική εκκλησία. Ο ίδιος θα έχει δικαίωμα ψήφου και θα λάβει μέρος στην εκλογή του Τζόζεφ Ράτζινγκερ στην παπική έδρα.

Στις 13 Μαρτίου του 2013 με τον Πάπα Βενέδικτο να έχει επίσημα υποβάλει την παραίτησή του υπό το βάρος τους σκανδάλου «Vatican leaks» ο Καρδινάλιος Βεργκόλιο γίνεται ο 266ος Πάπας.

000 Par2005041845121

Με τον Βεργκόλιο ως Πάπα Φραγκίσκο για πρώτη φορά στα χρονικά της καθολικής εκκλησίας Ιησουίτης και καταγόμενος από την Αμερικανική ήπειρο φτάνει στην κορυφή της Καθολικής ιερατικής ιεραρχίας.

Ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος που θα επιλέξει το συγκεκριμένο όνομα προς τιμήν του Άγιου Φραγκίσκου της Ασίζης. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Πάπα Φραγκίσμου γίνεται με τον ίδιο ενδεδυμένο στα απλά λευκά άμφια ένα πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα επιστροφής στην ταπεινότητα.

Pope23 Xrm

Στις 23 Μαρτίου ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφτεί το Castel Gandolfo όπου θα συναντηθεί με τον προκάτοχό του. Σύμφωνα με το Βατικανό αυτή είναι πρώτη φορά από τις αρχές του 19ου αιώνα που Πάπας συναντά τον προκάτοχό του.

000 Dv1445646

Τον Ιούλιο του 2013 ο Πάπας Φραγκίσκος επιλέγει να κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη. Προορισμός του το μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα ένα σημείο στο οποίο καταφθάνουν μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο.

Στην ομιλία του από τη μικρή πλατεία του νησιού αγκαλιάζει τον ανθρώπινο πόνο και κατακεραυνώνει όσους τον προκαλούν.

000 Dv1525534

Στις 29 Ιουλίου του 2013 επιστρέφοντας από επίσημη επίσκεψη στην Βραζιλία ο Ποντίφικας μιλά στο αεροσκάφος σε δημοσιογράφους κάνει το δικό του μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα. Παρά τις ξεκάθαρες θέσεις – μέχρι εκείνη την στιγμή της Καθολικής εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία – ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκαθαρίζει πως δεν θα κρίνει κανένας από τους ανθρώπους που αναζητούν τον Θεό.

Μπορεί ακόμη και σήμερα το επίσημο δόγμα να μην έχει αλλάξει αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να διαφοροποιηθεί έδειξε από την αρχή τις προθέσεις και την προσήλωση του έργου του. Είναι στην ίδια πτήση που ο Ποντίφικας έκανε άνοιγμα και στην θέση των γυναικών και πήρε και εδώ αποστάσεις.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2015 περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Μανίλα στην μεγαλύτερη ανοιχτή προσευχή στα θρησκευτικά χρονικά. Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις περιοχές με τους περισσότερους καθολικούς στον κόσμο μετά μόνο από το Μεξικό και την Βραζιλία.

Ap24254395040716

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2015 ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε ο πρώτος Ποντίφικας που μίλησε στο σώμα του Αμερικανικού Κογκρέσου. Στην ομιλία του έκανε μακροσκελή αναφορά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ζητώντας από την καρδιά της Αμερικανικής Δημοκρατίας μεγαλύτερη σπουδή και φροντίδα για όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Ap21187428492969

Στις 24 Μαρτίου του 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος σε μία απτή απόδειξη ταπεινότητας έσκυψε και στα γόνατα έπλυνε τα πόδια στην τελετή του νιπτήρος σε πρόσφυγες από τη Συρία, την Ερυθραία και το Πακιστάν που βρίσκονταν σε δομή σε προάστιο της Ρώμης. Η κίνηση του Πάπα ερμηνεύτηκε ως ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς το διαρκώς αυξανόμενο αντιμεταναστευτικό ρεύμα της συγκεκριμένης περιόδου ειδικά στην Ευρώπη.

Τρία χρόνια αργότερα ο Πάπας προχώρησε στην ίδια κίνηση. Τον Απρίλιο του 2019 φίλησε τα πόδια των ηγετών του Σουδάν οι οποίοι βρέθηκαν μετά από δική του πρωτοβουλία στη Ρώμη.

Ο Πάπας με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να γεφυρώσει τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα στη χώρα της Αφρικής προκειμένου να τελειώσει ο εμφύλιος που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε στερήσει τη ζωή σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους.

Στα τέλη Μαρτίου του 2020 ο Πάπας Φραγκίσκος προχώρησε σε μία λειτουργία που έμεινε στην ιστορία καθώς η πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν άδεια λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Ο Ποντίφικας έστειλε μήνυμα ομοψυχίας και έγινε ο πρώτος που το 2021 δημιούργησε καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

Ap21187452080187

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο Πάπας Φραγκίσκος βρέθηκε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο για να δει από κοντά πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές του νησιού.

Τον Οκτώβριο του 2023 μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα ο Πάπας ξεκίνησε να κάνει καθημερινές βιντεοκλήσεις με τους καθολικούς κληρικούς εντός του Παλαιστινιακού θύλακα. Ο Πάπας δεν σταμάτησε να καλεί μία φορά την εβδομάδα ακόμη και κατά την διάρκεια της πρόσφατης νοσηλείας του.

Τον Φεβρουάριο του 2025 ο Πάπας Φραγκίσκος στην τελευταία του επιστολή προς τους επισκόπους στις ΗΠΑ κατέκρινε ανοιχτά το σχέδιο απελάσεων της Κυβέρνησης Τραμπ και εξέφρασε την ανησυχία του ειδικά για την στάση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Βανς ο οποίος ήταν και ο τελευταίος εκπρόσωπος ξένης χώρας που συνάντησε πριν από μερικές ώρες, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Στην επιστολή του ο Πάπας Φραγκίσκος με τόνο αυστηρό είχε υπογραμμίσει πως όποιος κάνει και εφαρμόζει σχέδια απέλασης ανθρώπων «δεν είναι χριστιανός».

Πηγή: protothema.gr

Το άρθρο Από το Καπιτώλιο μέχρι τη Λέσβο. Οι πιο δυνατές στιγμές του Πάπα Φραγκίσκου εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.