
Οι συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ασυλίας βουλευτών συνήθως είναι ήρεμες, σύντομες, ενίοτε και εντελώς διεκπεραιωτικές. Χθες, όμως, στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αδωνις Γεωργιάδης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το αποτέλεσμα ήταν ένας καβγάς χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Ολα ξεκίνησαν όταν πήρε τον λόγο ο Παναγιώτης Δουδωνής του ΠΑΣΟΚ, για να ζητήσει από το σώμα να ψηφίσουν την άρση ασυλίας του για τη μήνυση του Στίγκα των «Σπαρτιατών». «Δεν είμαι Καραμανλής για να κρύβομαι πίσω από την παρερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος» είπε δηκτικά και «δεν είμαι επίσης Τριαντόπουλος να αποφεύγω την προανακριτική εξέταση για να μη βαρύνει η κατηγορία μου και για να μην κατηγορηθούν και άλλα πολιτικά πρόσωπα». Πήρε, λοιπόν, τον λόγο η Κωνσταντοπούλου για να τον υποστηρίξει, αλλά και να προσθέσει στις αιχμές εναντίον της ΝΔ ότι έχει σχέσεις με την Ακροδεξιά, σχολιάζοντας στη συνέχεια ότι για τη δημοκρατία «κάποιοι πάλεψαν, όχι ο κ. Βορίδης ο χουντικός».
Μπλέντερ
Ο Γεωργιάδης δεν παρενέβη τότε, αλλά αφού ο Νίκος Παππάς σχολίασε πως «ευθαρσώς όλα τα στελέχη που υπηρέτησαν τον ΛΑΟΣ τώρα ασκούν διοίκηση στη ΝΔ». Τότε πήρε τον λόγο για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η Χρυσή Αυγή γεννήθηκε στη πλατεία των αγανακτισμένων παρέα με εσάς», ενώ απάντησε και στις αναφορές της Κωνσταντοπούλου πως είναι αρνητής των νεκρών του Πολυτεχνείου αλλά και του Ολοκαυτώματος και είχε επιτρέψει να συνδεθεί το όνομά του με το γνωστό βιβλίο του Κωνσταντίνου Πλεύρη, λέγοντάς της «εσείς παραμένετε αντισημίτης, υβρίζετε το κράτος του Ισραήλ, δεν έχετε πει μια κουβέντα για τη Χαμάς». Κατηγορώντας την, παράλληλα, ως δικηγόρο «σκοτεινών υποθέσεων» όπως του πρώτου κρατούμενου που ζήτησε ο Πούτιν να επιστραφεί από τις ΗΠΑ στη Ρωσία. Ετσι βρέθηκαν να ανταλλάσσουν κατηγορίες, ο μεν Γεωργιάδης να ρωτάει την Κωνσταντοπούλου αν έχει «σχέσεις με το καθεστώς της Ρωσίας», η δε Κωνσταντοπούλου να ρωτάει τον Γεωργιάδη αν ο Κορκονέας ήταν στο βιβλιοπωλείο του πριν πυροβολήσει τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ολα στο μπλέντερ.
Ο Αλέξης και ο Μπέρνι
Υποπτεύομαι ότι πολλοί θα ένιωσαν ένα τσιμπηματάκι ζήλιας χθες όταν ο Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε τη φωτογραφία που ποζάρει χαμογελαστός με μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Αριστεράς παγκοσμίως, τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Οι δυο τους βρέθηκαν στο κτίριο της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον, όπου έχει μεταβεί ο πρώην πρωθυπουργός μετά τη Βοστώνη και τις διαλέξεις στο Χάρβαρντ. Κι είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει αυτή τη συνάντηση παρότι δεν είναι και οι πιο χαλαρές μέρες για τον Σάντερς, που δεν το βάζει κάτω και ταξιδεύει σε όλη τη χώρα για να μιλάει εναντίον του Τραμπ. Με τον Τσίπρα συζήτησαν τόσο για τις διεθνείς εξελίξεις, όσο και για ιδεολογικά ζητήματα, την άνοδο της Ακροδεξιάς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αριστερά σήμερα. «Ιδίως, μιλήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», τόνισε ο Τσίπρας, σχολιάζοντας για τον συνομιλητή του πως πρόκειται για «έναν βαθιά φιλοσοφημένο άνθρωπο και πολιτικό».
«Οχι» Μεϊμαράκη για αντιπρόεδρος EΛΚ
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συνεχίζει να είναι άνω-κάτω ενόψει των αρχαιρεσιών του επικείμενου συνεδρίου του, των πολιτικών μηχανορραφιών του προέδρου Μάνφρεντ Βέμπερ και της αποχώρησης του γενικού γραμματέα Θανάση Μπακόλα. Που θα αφήσει μεγάλο κενό στην εκπροσώπηση της ΝΔ στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Οι φήμες θέλουν να προτείνεται στέλεχος της ΝΔ για μία από τις δέκα θέσεις των αντιπροέδρων του κόμματος. Ακόμη πιο συγκεκριμένες πληροφορίες έλεγαν πως θα προταθεί ο παλαιότερος ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν υπολόγιζαν, όμως, τις επιθυμίες του ίδιου. Ο Μεϊμαράκης δεν θέλει αν είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ και καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως το έχει ξεκαθαρίσει «αρμοδίως». Αφού έχει ήδη, άλλωστε, «καεί» μια φορά από τις συνεννοήσεις με τον Βέμπερ πέρυσι, όταν ξαφνικά βρέθηκε εκτός προεδρείου ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας. Θα κάτσει να την ξαναπατήσει;
Χωρίς συζήτηση
Την αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών (η λεγόμενη και PETI) του Ευρωκοινοβουλίου να κλείσει «χωρίς καν συζήτηση» την αναφορά που κατέθεσε η ένωση αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Οπως σχολίασαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, η Επιτροπή ισχυρίζεται «προκλητικά» ότι το ζήτημα «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ», παρότι τα κοινοτικά όργανα συνολικά «έχουν αρμοδιότητα να εμπλέκονται σε όλα τα διεθνή ζητήματα».