
Να αλλάξει πρόσωπο το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά, που εξυπηρετεί την ακτοπλοΐα και περισσοτέρους από 17 εκατ. επιβάτες και 3,02 εκατ. αυτοκίνητα, ζητεί ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας από τη διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ. Το θέμα το έθεσε και στον πρεσβευτή της Κίνας στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Σε δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Ναυτιλίας επισημαίνει ότι «η άμεση αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του με παράλληλη επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει είναι πρώτη προτεραιότητα».
Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο υπουργός αναφέρει: «Το λιμάνι του Πειραιά έκλεισε έναν αιώνα από τη θεαματική τότε μετατροπή του στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και σταδιακά σε διαμετακομιστικό κόμβο της Μεσογείου.
Ο επόμενος λοιπόν αιώνας βρίσκει το λιμάνι με συνεχώς αναπτυσσόμενες εμπορικές, επιβατικές και δραστηριότητες εξυπηρέτησης πλοίων.
Για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, η άμεση αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του με παράλληλη επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει είναι πρώτη προτεραιότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο είχα μια πρώτη πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρεσβευτή της Κίνας, Fang Qiu και θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων με την εταιρεία COSCO προκειμένου το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να προσφέρει σε εργαζόμενους πολίτες, ταξιδιώτες και τοπική κοινωνία, ποιοτικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα».
Ο Βασίλης Κικίλιας είχε φροντίσει να κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Ακτή Βασιλειάδη όπου και η έδρα του υπουργείου Ναυτιλίας.
Οπως είπε στην ομιλία του στην τελετή παράδοσης – παραλαβής απευθυνόμενος στον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη «έχουμε μεγάλα σχέδια για το λιμάνι του Πειραιά.
Οπως βλέπω να εξελίσσεται, για παράδειγμα, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα και να παρέχει υπηρεσίες στους ταξιδιώτες και να σέβεται την ταξιδιωτική κίνηση και να φροντίζει έτσι ώστε να αναβαθμίζονται μόνιμα υπηρεσίες, με ανάλογο τρόπο θα διεκδικήσουμε το ίδιο για το λιμάνι του Πειραιά.
Και μαζί με την πόλη λοιπόν και τον δήμο, από κοινού, θα κάνουμε τις προσπάθειές μας και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα».
Λίστα
Η λίστα με τα «αιτήματα» του υπουργού είναι έτοιμη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Επιβατικοί σταθμοί – Στέγαστρα: Πρέπει να φτιαχτούν επιπλέον 4-5 επιβατικοί σταθμοί (στα Κρητικά, στην Πέτρινη, στα Ταχύπλοα κ.α.). Επίσης να ανοίξει ο επιβατικός σταθμός στην Ε1, να επεκταθούν – αναβαθμιστούν οι υφιστάμενοι επιβατικοί σταθμοί, να γίνουν περισσότερα στέγαστρα κυρίως στην πύλη του Αργοσαρωνικού.
ΑμεΑ: Οπως διαπιστώνει το υπουργείο δεν υπάρχουν (σχεδόν) καθολικά υποδομές και υπηρεσίες ΑμεΑ (τουαλέτες, ράμπες, υπηρεσίες συνοδών – εξυπηρέτησης ταξιδιωτών ΑμεΑ κ.λπ.), κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Καθαριότητα: Το υπουργείο διαπιστώνει ελλείψεις σε κάδους, ο οδοκαθαρισμός είναι πλημμελής κ.λπ.
Πληροφόρηση επιβατών: Η πληροφόρηση για δρομολόγια πλοίων βασίζεται σε τρεις πίνακες ηλεκτρονικών μηνυμάτων της δεκαετίας του 2000. Κανένα info kiosk. Δεν υπάρχει ούτε μία τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης (υπάρχει τηλεφωνική γραμμή με τυποποιημένα μηνύματα για τα δρομολόγια πλοίων).
Security: Θεωρείται από το υπουργείο σημαντικό θέμα.
Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η τήρηση της ευταξίας γίνεται από security και η Αστυνομία επεμβαίνει σε περιπτώσεις παρανομίας. Εμείς, ως Λιμενικό, είμαστε το security των λιμανιών και των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αναφέρει το υπουργείο.
Αυστηρή οριοθέτηση χώρων επιβατών και οχημάτων έμπροσθεν των πλοίων: Εχει γίνει μια σχετική πρόοδος μετά το δυστύχημα του Αντώνη, αλλά όχι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Δυστυχώς ο ΟΛΠ δεν θέλει να «συμμετέχει» ως οργανισμός, με προσωπικό (κυρίως) και υποδομές (μπάρες, κιγκλιδώματα κ.ά.) στη διαδικασία απο-επιβίβαση των ταξιδιωτών.
Υποδομές ασφάλειας επιβατών: Πρέπει να μπουν οι σωστικές σκάλες σε όλες τις θέσεις που προσεγγίζουν πλοία για τυχόν πτώση ανθρώπων στην θάλασσα, αγορά σωστικών, διαγραμμίσεις αποφυγής κ.ά.
Πρώτες βοήθειες:
Δεν έχει δημιουργηθεί, αν και έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα, Σταθμός Πρώτων Βοηθειών στον Κεντρικό Λιμένα. Επίσης θα ήταν συνετό ο ΟΛΠ να αγοράσει ένα ακόμη ασθενοφόρο για τον επιβατικό λιμένα (υπάρχει ένα στη ναυπηγοεπισκευαστική βάση στο Πέραμα).
Τέλος, το υπουργείο διαπιστώνει ότι ο φωτισμός στο λιμάνι είναι ικανοποιητικός, ενώ για πρώτη χρονιά λειτουργούν κάμερες επιτήρησης σε όλο τον επιβατικό λιμένα και με απευθείας σύνδεση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Η κάλυψη είναι στο 90%.