Γαλάζιο αντάρτικο για τις αυξήσεις στους ενστόλους

Γαλάζιο αντάρτικο για τις αυξήσεις στους ενστόλους

Ζωηρό παρασκήνιο 48 ωρών με «δύσκολα» (ως προς τους τόνους και το περιεχόμενό τους) τηλεφωνήματα του Πρωθυπουργού σε στελέχη του και με έκτακτες συσκέψεις, διά ζώσης και εξ αποστάσεως, για τη διαχείριση της κρίσης συνόδευσε το αντιπολιτευτικό μέτωπο που άνοιξε όχι απλώς ξαφνικά, αλλά… από μέσα με αφορμή τις αυξήσεις στους ενστόλους.

Νυν και πρώην υπουργοί και διψήφιος αριθμός βουλευτών της ΝΔ (17 έως χθες) βάλλουν κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών στον απόηχο των ανακοινώσεων των αυξήσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Γαλάζιο αντάρτικο για τις αυξήσεις στους ενστόλους

Οι πρώτες αντιδράσεις από συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας έφεραν αμηχανία στην κυβερνητική έδρα, αλλά εκείνο που προκάλεσε εκνευρισμό ήταν το κύμα του γαλάζιου (δημοσιονομικού) «αντάρτικου» – τα διαδοχικά υπουργικά και βουλευτικά δημόσια αιτήματα για ενίσχυση αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, αντίστοιχη με τις εξαγγελίες του Νίκου Δένδια για τους στρατιωτικούς.

Η ενδοκυβερνητική αρρυθμία επισκίασε τα (όποια) επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη επεδίωκε το Μαξίμου από τις ανακοινώσεις για τις Ενοπλες Δυνάμεις, αφού άναψαν αιφνιδιαστικά οι εσωκομματικοί προβολείς και κρίθηκε αναγκαίο ένα damage control.

Η κρίσιμη ΚΟ της Παρασκευής μετά τις αυξήσεις στους ενστόλους

Η ατμόσφαιρα στο νεοδημοκρατικό οικοσύστημα ηλεκτρίζεται μερικά 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, τυπικά για την εκλογή του βουλευτή Ημαθίας Απόστολου Βεσυρόπουλου στη θέση του γραμματέα, αλλά με ορατό το ενδεχόμενο μιας εφ’ όλης της ύλης συζήτησης.

Σε αυτή την περίπτωση προεξοφλούνται τοποθετήσεις από βουλευτές που αγωνιούν για την αποσύνδεση της ΝΔ, όπως πιστεύουν, από «τον κορμό της», δηλαδή από προνομιακά, συντηρητικά ακροατήρια, ενώ ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν προτίθεται να κόψει τη διαδικασία.

Ο ίδιος έχει άλλες δύο ευκαιρίες να εκπέμψει δημόσια μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, με κυρίαρχη εκτίμηση πάντως ότι δεν θα ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά των εσωτερικών εντάσεων και ανισορροπιών: σήμερα μεταβαίνει στο υπουργείο Εργασίας με αφορμή την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ που συμπαρασύρει και το Δημόσιο από την 1η Απριλίου και την Τετάρτη προκαλεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το μακροπρόθεσμο πλάνο αμυντικών εξοπλισμών.

Βραδινή κλήση σε Κικίλια και Γεωργιάδη

Η πρωθυπουργική δυσφορία ωστόσο μεταφέρθηκε με κάθε τρόπο – άμεσα και έμμεσα. Προτού ο Μητσοτάκης μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Ιερουσαλήμ επεφύλασσε βραδινή κλήση για εξηγήσεις στους υπουργούς Βασίλη Κικίλια και Αδωνη Γεωργιάδη – για το «δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας» και για το «θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος και για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής» αντίστοιχα.

Επίσης ανέβαλε την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, που είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας (και αυτό κατόπιν προηγούμενης αναβολής, αφού ο πρώτος σχεδιασμός επί χάρτου έδειχνε την περασμένη Παρασκευή, αλλά προέκυψε η πενταμερής στο Παρίσι), παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ρίχνοντας χθες τους τόνους, αποσυνέδεσε την ανατροπή του πρωθυπουργικού προγράμματος από την (δεδομένη) ενόχληση για τον υπουργό. Επιπλέον κυβερνητικά στελέχη, απηχώντας την ενόχληση του Μητσοτάκη, σχολίαζαν το βράδυ της Κυριακής ότι «η οικονομική πολιτική για το Δημόσιο ασκείται κεντρικά και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων».

Την ίδια ώρα ο Μητσοτάκης έδινε εντολή στους επιτελείς του να συντονίσουν επικοινωνιακή αντεπίθεση: πρώτος ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τοποθετήθηκε εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις γαλάζιες παρεμβάσεις. «Κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος (…) Δωρεάν ευαισθησία δεν υπάρχει» είπε, δηλώνοντας όμως ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη όλων των ενστόλων.

Ακολούθησε ο Μαρινάκης με το καρφί προς τους υπουργούς ότι «δεσμεύονται από συλλογικές αποφάσεις» και προς υπουργούς και βουλευτές ότι «δεν ασκούμε οικονομική πολιτική με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας» και ότι η παράταξη «δεν μπήκε και δεν θα μπει ποτέ στη λογική του “δώσ’ τα όλα”». Ο εκπρόσωπος, κλείνοντας κι εκείνος το μάτι στους ενστόλους, παρέπεμψε στις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Αμυνας ανέφεραν με νόημα ότι «το 60%» των αυξήσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις προέρχονται «από πόρους που εξοικονομήθηκαν από το ίδιο το υπουργείο».

Ερχονται κινητοποιήσεις

Βουλευτές, που κινητοποιούνται στις περιφέρειές τους με το άγχος της επανεκλογής, νιώθουν την ανάγκη να καλύπτουν τα ακροατήριά τους, ιδίως όσοι έχουν αναφορά στο δεξιό κοινό (Πλεύρης, Μηταράκης Χρυσομάλλης, Καράογλου, Λεονταρίδης, Κατσανιώτης κ.ά.) ενώ ο δημοσκοπικός εγκλωβισμός του κόμματος δείχνει να απελευθερώνει αστραπιαία γκρίνιες έως και πρόωρες συζητήσεις και άτυπα μπρα ντερ φερ για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Οι περισσότεροι χρεώνουν και πάλι κακό συντονισμό και επικοινωνιακές αστοχίες από τον στενό πυρήνα συνεργατών του Μητσοτάκη. Στο φόντο υπάρχει πλέον η κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Εβρου και πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Τάσου Δημοσχάκη προς πέντε υπουργούς – αρχικά είχε προαναγγείλει «μαζική γραπτή ερώτηση», μιλώντας σε εκδήλωση συνδικαλιστών της Αστυνομίας στην Αλεξανδρούπολη. Το σημαντικότερο, μένουν οι προειδοποιήσεις από εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας για κινητοποιήσεις, καθώς δεν καλύπτονται από την κυβερνητική παραπομπή στη ΔΕΘ ούτε από το επιχείρημα ότι οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Αμυνας «θα ισχύσουν μετά τη ΔΕΘ».