
Ως κίνηση ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης την πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο ΘΧΣ της χώρας, με τον υπουργό Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λόγο πάνω στο ζήτημα.
«Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Και τούτο διότι αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα που συντελείται στον θαλάσσιο χώρο.
Προσδιορίζονται δηλαδή οι ανθρώπινες δράσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν στα θαλάσσια όρια της Ελλάδας και της ελληνικής δικαιοδοσίας, είτε πρόκειται για ιχθυοκαλλιέργεια, είτε πρόκειται για τουρισμό, είτε πρόκειται για αξιοποίηση εναλίων αρχαιοτήτων.
Όλες οι ανθρωπογενείς δράσεις και από την άλλη πλευρά προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται αυτή η δικαιοδοσία», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.
Όσον αφορά στην πρώτη αντίδραση της Τουρκίας, με το υπουργείο εξωτερικών της γείτονος να καταγγέλλει ως μονομερή την κίνηση της Αθήνας και να κάνει λόγο για παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός απάντησε ότι «υπάρχει μία διαφορετική αφετηρία στα πράγματα. Είναι προφανές.
Η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της προς την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος με βάση αποκλειστικά και μόνον το διεθνές δίκαιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε απολύτως. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν νομίζω αναμενόμενη, δεδομένου ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας και έχουν εκφραστεί δημόσια».
Σχετικά με το εάν η Τουρκία γνώριζε ότι η Αθήνα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως δεν είναι δυνατόν να μην το ανέμενε, εφόσον ήταν γνωστό πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση «με βάση την οποία έως τις 27 Απριλίου θα έπρεπε η Ελλάδα να εκδώσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό».