Γκρίνιες, αναταράξεις και αυστηρά μηνύματα

Κανείς δεν περίμενε ότι η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ήταν διαδικαστική, μόνο για την εκλογή (διά βοής) του Απόστολου Βεσυρόπουλου στη θέση του γραμματέα. Οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες επιβεβαιώθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας με διάφορους τρόπους: με παρεμβάσεις δυσαρεστημένων βουλευτών που επεφύλασσαν επικρίσεις για κυβερνητικούς χειρισμούς ή και για το «επιτελικό» σχήμα (συνεργάτες του Πρωθυπουργού, κοινώς), με τη σιωπή που επέλεξαν άλλοι, έχοντας αποφασίσει να εγείρουν δημοσίως τα ζητήματα που τους απασχολούν, ακόμα και με τη γλώσσα του σώματος και τη θερμοκρασία του χειροκροτήματος από καθισμένους στα έδρανα, την ώρα που οι περισσότεροι χειροκροτούσαν όρθιοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιβεβαιώθηκε επίσης το βάρος που ρίχνει ο ίδιος στον έλεγχο των αναταράξεων: όχι μόνο ζήτησε να κλείσει «ο κύκλος προβληματισμού και αμηχανίας», αλλά επιπλέον αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά μηνύματα. «Αλλο οι διαφορετικές απόψεις, άλλο η παθολογική εσωστρέφεια» σημείωσε. Ηταν άλλωστε η πρώτη συνάντηση μετά την πεντάωρη επεισοδιακή συνεδρίαση του περασμένου Ιουνίου και η πρώτη μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και χειρισμούς που προκάλεσαν ενδοοικογενειακές τριβές, με κυρίαρχο το θέμα της μισθολογικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων (που ανακοινώθηκε) και των σωμάτων ασφαλείας (που παραπέμφθηκε στη ΔΕΘ).

«illuminati» και «εμίρηδες». Σε περίπου δυόμισι ώρες μίλησαν 18 βουλευτές, άλλοι σε ήπιο άλλοι σε εντονότερο ύφος – ενδεικτικές οι αιχμές του Δημήτρη Μαρκόπουλου για στελέχη που θεωρούν εαυτούς «illuminati» και τους υπόλοιπους «αναλώσιμους» και του Βασίλη Υψηλάντη για ένα «σύστημα εμίρηδων απέναντι σε αρκετούς κακομοίρηδες που τραβάμε το κουπί». Μάλιστα ομάδα 11 βουλευτών (όχι η ίδια σύνθεση που υπήρξε στην πρόσφατη πρωτοβουλία για τη Θράκη) είχε στα σκαριά, την ίδια ώρα της συνεδρίασης, κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε τελικά λίγη ώρα μετά τη λήξη. Πάντως ο Μητσοτάκης διαχώρισε καθαρά τους βουλευτές (είναι η «γέφυρα με τους πολίτες») από υπουργούς, αλλά εξέπεμψε μήνυμα και στις δύο πλευρές. Κανένας υπουργός, ανέφερε, «δεν πρέπει να βλέπει το υπουργείο ως προσωπικό βασίλειο» και κανένας βουλευτής να «μη θεωρεί τον σταυρό προτίμησης ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος που τον εξέλεξε». Σίγουρα πήγαινε και προς το Υπουργικό Συμβούλιο και προς την ΚΟ η αποστροφή ότι «η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι και δεν θα παραμείνει στατική» – μια ανάγκη υπενθύμισης ότι όλοι κρίνονται και ένα παράθυρο σε μελλοντικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Εξάλλου ερμηνεύεται και ως καρφί σε στελέχη που δεν βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα η αποστροφή του «η σιωπή δεν είναι χρυσός πάντα – να απαντάμε πολιτικά στον εύκολο μηδενισμό».

με μένα και Το 2027. Κατηγορηματικά ο Μητσοτάκης χάραξε τον εκλογικό ορίζοντα στο 2027, «με μένα», όπως τόνισε, «στην πρώτη γραμμή της μάχης», θέλοντας να σφραγίσει οποιαδήποτε παρασκηνιακή συζήτηση περί «δαχτυλιδιών». Ακόμα δύο νεύματα προς τους βουλευτές ήταν τα εξής: πρώτον, η προαναγγελία συγκρότησης νέου σχήματος με συντονιστές στις έξι διαρκείς επιτροπές. Δεύτερον, η απόφαση να συγκεντρώνει ο γ.γ. του Πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής προτάσεις των βουλευτών, την ώρα που ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει την «καλύτερη ώσμωση» Μαξίμου – υπουργείων.