
Στον Λευκό Οίκο θα βρεθεί σήμερα, για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, για μια έκτακτη συνάντηση κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ, με την ατζέντα της συζήτησης να επικεντρώνεται επισήμως σε δύο θέματα: στο ζήτημα της επιβολής δασμών (και) στο Ισραήλ και στην έκρυθμη κατάσταση στη Γάζα. Ανεπισήμως βέβαια, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει να συζητήσει με τον αμερικανό πρόεδρο μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και τα οποία εμπίπτουν στο «τρίγωνο» ενδιαφέροντος Ελλάδας – Τουρκίας – Ισραήλ, με τον Νετανιάχου να αποτελεί κατά την τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία έναν χρήσιμο και αξιόπιστο δίαυλο της Αθήνας στην Ουάσιγκτον και, ακόμα περισσότερο, στο Οβάλ Γραφείο.
Εχει περάσει μόλις μία εβδομάδα από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ για κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις με τον ισραηλινό ομόλογό του, κατά τις οποίες επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ, τέθηκαν επί τάπητος οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία, και συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων με επίκεντρο την αμυντική συνεργασία. Παράλληλα, μόλις χθες έγινε γνωστό μέσω φιλοκυβερνητικής εφημερίδας («Τούρκιγιε») πως πηγές ασφαλείας στην Αγκυρα εκφράζουν σαφή αντίθεση για το (συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ) έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο θα αποφέρει ισχυρά γεωπολιτικά οφέλη και στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «μονομερή τετελεσμένα» που «δεν θα επιτραπούν» τις έρευνες βυθού που αναμένεται να επανεκκινήσουν. Την ίδια ώρα και με φόντο τα τεκταινόμενα στη Συρία, το Ισραήλ έχει απευθύνει προειδοποίηση προς τον μεταβατικό ηγέτη της Δαμασκού κατά της στρατιωτικής συνέργειας με την Αγκυρα, ξεκαθαρίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα εκληφθεί ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ».
Σε αυτό το διπλωματικό και γεωστρατηγικό υπόβαθρο και με τις νέες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκονται υπό διαμόρφωση, τρία είναι τα κομβικής σημασίας «αιτήματα» της Αθήνας προς την Ουάσιγκτον, μέσω Νετανιάχου:
Το πρώτο αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διαβεβαίωση ότι ο δρόμος προς την επιστροφή της Αγκυρας στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα παραμείνει κλειστός. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται εξάλλου πυρετωδώς τόσο η ελληνική διπλωματία όσο και η ελληνική ομογένεια στο Κογκρέσο, σε συνεργασία και με το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ, που δεν θα ήθελε να δει την Τουρκία αναβαθμισμένη αμυντικά. Οπως άλλωστε έδειξε η πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το τετ α τετ Φιντάν – Ρούμπιο, κάθε άλλο παρά κοντά βρίσκεται η Τουρκία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κοινό συμφέρον των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ελλάδας είναι να μπουν φραγμοί μέσω Τραμπ στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας στη Συρία, καθώς και να της διαμηνυθεί να απέχει από παρεμπόδιση εν εξελίξει έργων στην περιοχή, όπως είναι για παράδειγμα το πρότζεκτ του GSI, με τις έρευνες να επιστρέφουν εντός Απριλίου σε διεθνή ύδατα.
Το δεύτερο ελληνικό «αίτημα» μέσω Ισραήλ προς τις ΗΠΑ είναι η πρόσκληση για ενεργότερη συμμετοχή και αναθέρμανση του σχήματος 3+1, με την τριμερή κορυφής στην Ιερουσαλήμ μεταξύ Μητσοτάκη, Νετανιάχου, Χριστοδουλίδη να αναμένεται σύντομα να «κλειδώσει», πιθανότατα, εντός Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτει τόσο η αποδοχή της πρόσκλησης ενδιαφέροντας του αμερικανικού κολοσσού Chevron από την ελληνική κυβέρνηση για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης όσο και η πρόσφατη συνάντηση του κύπριου προέδρου με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil στο Τέξας, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες και μελλοντικές ενεργειακές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και «η στρατηγική παρουσία της εταιρείας στην περιοχή».
Τρίτο ζητούμενο για την Αθήνα από τον Λευκό Οίκο, μέσω Νετανιάχου, εν αναμονή της επανεκκίνησης των ερευνών βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, η εμπέδωση του τριγώνου συνεργασίας Αθήνας – Ιερουσαλήμ – Ουάσιγκτον στον κομβικό τομέα της ενέργειας, με τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη στρατηγικής σημασίας περιοχή για τις ΗΠΑ να έχει ήδη επισημανθεί κατά το πρόσφατο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.