Η Ένωση Ελλήνων Δικηγόρων Αυστραλίας (Hellenic Australian Lawyers – HAL) ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου 2025, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Μεγάρου Μουσικής, από 7 έως 10 Ιουλίου 2025.
Με τίτλο «Παγκόσμια Σύνοδος Ελλήνων Νομικών – Προασπίζοντας τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τη Δικαιοσύνη: Παγκόσμιες Προκλήσεις και ο Ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης», το συνέδριο επιδιώκει να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο για τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νομικό σύστημα και η δημοκρατία, ιδίως στον αιώνα της ψηφιακής και αλγοριθμικής διακυβέρνησης.
Η Σύνοδος διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης, τον Δικηγορικό Σύλλογο Κύπρου και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, με σκοπό την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των ελληνικών νομικών κοινοτήτων της Διασποράς, την προώθηση της ελληνικής νομικής σκέψης, και την καλλιέργεια του παγκόσμιου φιλελληνικού διαλόγου.
Κεντρικός Ομιλητής από πλευράς Αυστραλίας θα είναι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, Αξιότιμος Δικαστής Stephen Gageler AC, ενώ στο πλούσιο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται εισηγήσεις και παρεμβάσεις από διακεκριμένες προσωπικότητες του νομικού και ακαδημαϊκού κόσμου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Peter Quinlan, Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δυτικής Αυστραλίας, η Δικαστής Melissa Perry του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Αυστραλίας, ο Δικαστής Emilios Kyrou AO, Πρόεδρος του Administrative Review Tribunal και επίσης Δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, η Anthe Philippides, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κουίνσλαντ, καθώς και ο Καθηγητής John Tasioulas, Καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής του Institute for Ethics in AI στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει θεματικές εισηγήσεις και πάνελ ερωταποκρίσεων, στα οποία θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από τους συνεργαζόμενους φορείς. Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα αναπτυχθούν είναι οι ρυθμιστικές και ηθικές προκλήσεις που θέτει η Τεχνητή Νοημοσύνη για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες, καθώς και για τον δημόσιο λόγο. Θα εξεταστούν επίσης οι διαφορές μεταξύ των νομικών πλαισίων της Ελλάδας και της Αυστραλίας, με έμφαση στον τρόπο που κάθε σύστημα υπερασπίζεται το κράτος δικαίου στο δικό του πολιτειακό και κοινωνικό πλαίσιο. Επιπλέον, θα τεθεί υπό διερεύνηση ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση της νομιμοποίησης της δικαστικής εξουσίας, ενώ θα παρουσιαστούν διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσει και η θεματική που εξετάζει πώς διαχρονικές αρχές της αρχαίας ελληνικής σκέψης μπορούν να προσφέρουν εργαλεία προσέγγισης και λύσης στα σύγχρονα νομικά και κοινωνικά διλήμματα.
Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα Αγγλικά, ενώ θα παρέχεται διερμηνεία για τους συνέδρους που το επιθυμούν.
Η HAL που τελεί υπό την τιμητική προστασία του Αξιοτίμου Chris Kourakis, Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νότιας Αυστραλίας, λειτουργεί ως ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των Ελληνοαυστραλών νομικών, προάγοντας τον επαγγελματισμό, τον πολιτισμικό διάλογο και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού στον νομικό κόσμο της Αυστραλίας.
*Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της HAL.
The post Διεθνές Συνέδριο Ελλήνων Νομικών στην Αθήνα — Στο επίκεντρο η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και η Τεχνητή Νοημοσύνη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.