Διεθνής Ημέρα Χορού

Η Διεθνής Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου προς τιμήν του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ (Jean-Georges Noverre, 1727 – 1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Η Διεθνής Ημέρα Χορού, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου -ημέρα γέννησης του Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ-, είναι αφιερωμένη στον χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – τον χορό.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ), σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Χορού (IDC) και το World Dance Alliance (WDA), προσκαλεί κάθε χρόνο μία προσωπικότητα του χορού να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη), αλλά και από ομάδες χορού σε όλο τον κόσμο.

Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος, Mikhail Baryshnikov (Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ), ο οποίος συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους χορευτές στην ιστορία του μπαλέτου μαζί με τους Vaslav Nijinsky, Rudolf Nureyev, Vladimir Vasiliev και άλλους σπουδαίους χορευτές, έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025.

Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025

Mikhail BARYSHNIKOV, Λετονία/ΗΠΑ

Χορευτής, Χορογράφος

Λέγεται συχνά ότι ο χορός μπορεί να εκφράσει το ανείπωτο. Η χαρά, η θλίψη και η απελπισία γίνονται ορατές- ενσώματες εκφράσεις της κοινής μας ευθραυστότητας. Έτσι, ο χορός μπορεί να αφυπνίσει την ενσυναίσθηση, να εμπνεύσει την καλοσύνη και να πυροδοτήσει την επιθυμία να θεραπεύσουμε αντί να βλάψουμε.

Ιδιαίτερα τώρα – καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υπομένουν τον πόλεμο, πορεύονται εν μέσω πολιτικών αναταραχών και ξεσηκώνονται κατά της αδικίας – ο ειλικρινής προβληματισμός είναι ζωτικής σημασίας. Είναι βαρύ το φορτίο που φορτώνεται στο σώμα, τον χορό, την τέχνη. Ωστόσο, η τέχνη εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε μορφή στο ανείπωτο, και μπορούμε να ξεκινήσουμε ρωτώντας τους εαυτούς μας: Πού είναι η αλήθεια μου; Πώς τιμώ τον εαυτό μου και την κοινότητά μου; Σε ποιον λογοδοτώ;

Φώτο: Peter Baryshnikov

Βιογραφικό Σημείωμα

Mikhail BARYSHNIKOV, Λετονία/ΗΠΑ

Ο Mikhail Baryshnikov (Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ) γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, ζει στη Νέα Υόρκη και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές της εποχής μας. Στην καριέρα του που καλύπτει περισσότερα από 50 χρόνια στον χορό, το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με επιφανείς χορογράφους και σκηνοθέτες. Μετά από ένα θεαματικό ξεκίνημα με το Μπαλέτο Kirov στο Λένινγκραντ, ήρθε στη Δύση το 1974 και εντάχθηκε ως βασικός χορευτής στο American Ballet Theatre (ABT). Το 1978 εντάχθηκε στο New York City Ballet, όπου συνεργάστηκε με τον George Balanchine και τον Jerome Robbins. Το 1980 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του ABT, όπου, για την επόμενη δεκαετία, εισήγαγε μια νέα γενιά χορευτών και χορογράφων. Το 1990, ο Baryshnikov συνίδρυσε το White Oak Dance Project με τον χορογράφο Mark Morris με σκοπό να διευρύνει το ρεπερτόριο και την προβολή του αμερικανικού σύγχρονου χορού. Το 2005, εγκαινίασε το Baryshnikov Arts στη Νέα Υόρκη, έναν δημιουργικό χώρο σχεδιασμένο να υποστηρίζει πολυεπιστημονικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Μετάφραση στα ελληνικά από το αγγλικό πρωτότυπο: Γιόλα Κλείτου

για το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ)

Φώτο: Robert Whitman

The post Διεθνής Ημέρα Χορού appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.