Διχάζουν την Ευρώπη τα αντίποινα στις ΗΠΑ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες μετρούν τις επιπτώσεις από τους νέους δασμούς 20% του Ντόναλντ Τραμπ – και έχουν ταυτόχρονα διχαστεί για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, με χώρες όπως η Ελλάδα να αποστασιοποιούνται από όσους στην Ευρώπη ζητούν αντίποινα.

Ως το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, παράδειγμα παρουσιάζεται η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι η οποία δέχεται πιέσεις από άλλες χώρες να διαλέξει πλευρά στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή ο Ιλον Μασκ δηλώνει ότι θα ήθελε να δει μηδενικούς δασμούς μεταξύ ΕΕ και Αμερικής.

Ο ρόλος της Ιταλίας είναι σημαντικός στον διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, καθώς η χώρα μπορεί να ασκήσει βέτο σε προσπάθεια άλλων ισχυρών οικονομιών της ΕΕ να προχωρήσουν σε αντίποινα προς την Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, η Μελόνι αντιτίθεται σε γαλλογερμανικές πιέσεις για αντεπίθεση της ΕΕ στον Τραμπ στο μέτωπο του εμπορίου.

Γερμανία και Γαλλία είναι μεταξύ των κρατών-μελών που προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πλήξει με δασμούς προϊόντα των ΗΠΑ όπως η τεχνολογία. Σε συνάντηση πρεσβευτών στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Βέλγιο δήλωσαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «εμπορικό μπαζούκας» με μεγάλους δασμούς κατά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Ωστόσο, η χρήση του εμπορικού αυτού όπλου θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από ισχυρή μειοψηφία κρατών-μελών της ΕΕ. Το πιο ισχυρό μέλος τέτοιας μειοψηφίας είναι η Ιταλία, αλλά με τη Ρώμη φαίνεται να συμφωνούν επίσης Ελλάδα, Ρουμανία και Ουγγαρία, ανέφεραν διπλωμάτες στη βρετανική εφημερίδα.

Οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες την ώρα που χώρες της ΕΕ θα επιχειρήσουν άμεσα να παρουσιάσουν πιο ενιαίο μέτωπο ενάντια στους δασμούς Τραμπ, εγκρίνοντας πιθανώς μια πρώτη σειρά στοχευμένων αντιμέτρων σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας έως και 28 δισ. δολαρίων που αφορούν προϊόντα από οδοντικό νήμα έως διαμάντια, ανέφεραν χωριστές πληροφορίες του Reuters.

Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι η ΕΕ θα κινηθεί, όπως και η Κίνα και ο Καναδάς, προς την επιβολή αντιποίνων προς τις ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος επειδή στην περίπτωση παγκόσμιου εμπορικού πολέμου τα αγαθά θα γίνουν ακριβότερα για δισεκατομμύρια καταναλωτές, αλλά και θα οδηγηθούν οικονομίες σε ύφεση.

Τι αντιμετωπίζει

Το μπλοκ των 27 χωρών της ΕΕ αντιμετωπίζει πλέον από την Ουάσιγκτον δασμούς 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο και αυτοκίνητα και δασμούς 20% για όλα σχεδόν τα άλλα αγαθά που προορίζονται για τις ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι δασμοί του Τραμπ καλύπτουν περίπου το 70% των εξαγωγών της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνολικής αξίας 532 δισεκατομμυρίων ευρώ, με βάση στοιχεία του 2024.

Η Κομισιόν αναμένεται ότι θα προτείνει, ακόμη και σήμερα, στις χώρες κατάλογο προϊόντων των ΗΠΑ στα οποία θα μπορούν να επιβληθούν επιπλέον δασμοί ως απάντηση στις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Τέτοια προϊόντα θα μπορεί να είναι κρέας, δημητριακά, κρασί, ξυλεία και είδη ένδυσης από τις ΗΠΑ. Επιπλέον ο κατάλογος θα μπορεί να περιλαμβάνει τσίχλες, οδοντικό νήμα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφωνιών των Ευρωπαίων για την επιβολή ανταποδοτικών και τιμωρητικών δασμών στις ΗΠΑ είναι το μπέρμπον. Η Κομισιόν έχει εξετάσει να επιβάλει στις εισαγωγές του από τις ΗΠΑ δασμούς 50%, ωθώντας τον Τραμπ να απειλήσει με επιπλέον δασμούς 200% σε όλα τα αλκοολούχα ποτά που προέρχονται από την ΕΕ. Οι εξαγωγείς κρασιού από Γαλλία και Ιταλία ανήκουν σε όσους έχουν εκφράσει ανησυχίες για τυχόν απάντηση των Ευρωπαίων.