
Δυναμικό «παρών» δίνουν τα τέσσερα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) που έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα εφημεριών της Αττικής, σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι πολύωρες αναμονές και συνεπακόλουθα να μετριαστεί η ταλαιπωρία των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνον κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες συμμετοχής τους στο καθημερινό πρόγραμμα εφημεριών δέχτηκαν περισσότερα από 10.000 επείγοντα περιστατικά – αριθμός που αποκαλύπτει πως μία σημαντική μερίδα πολιτών έχει εμπεδώσει τον κομβικό ρόλο των πρωτοβάθμιων δομών.
Εκείνο το στοιχείο όμως που ίσως συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η στενή σχέση των ΚΥ με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, εφόσον προκύπτει ανάγκη, υφαίνοντας έτσι ένα ασφαλές δίχτυ προστασίας για τους ασθενείς.
Αναλυτικότερα, κατά το ίδιο διάστημα (δηλαδή από τις αρχές Μαρτίου έως και τις 26 του ίδιου μήνα) πραγματοποιήθηκαν 49 διακομιδές από τα εφημερεύοντα ΚΥ προς τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με το δεδομένο αυτό να οδηγεί σε δύο ασφαλή συμπεράσματα: αφενός η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών που απευθύνονται στις πρωτοβάθμιες δομές μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί και αφετέρου εκείνοι οι ασθενείς που κρίνεται πως βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (σοβαρά ή υπερεπείγοντα περιστατικά) διακομίζονται αμέσως σε νοσοκομείο.
Επιπρόσθετα και από τα ίδια στοιχεία, διαπιστώνει κανείς ότι ακόμη 122 ασθενείς έλαβαν παραπεμπτικό ώστε να απευθυνθούν σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια νοσοκομειακή δομή για περαιτέρω έλεγχο.
Αντίστοιχα κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου (από 1 έως 13 του μήνα), το ΚΥ Αλεξάνδρας (εφημερεύει σε 24ωρη βάση) δέχτηκε 1.566 περιστατικά, στο ΚΥ Καλλιθέας (εφημερεύει καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών) απευθύνθηκαν επιπλέον 609 ασθενείς, στο ΚΥ Λαυρίου (επίσης εφημερεύει όλο το 24ωρο) 462 ασθενείς και στο ΚΥ Αμαρουσίου (εφημερεύει καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών) 360 πολίτες.
Γλιτώνουν χρόνο
«Είναι σημαντικό οι πολίτες να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας για προβλήματα υγείας μέτριας σοβαρότητας. Γλιτώνουν χρόνο και ταλαιπωρία και βοηθάνε τους συμπολίτες μας που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και πάνε στα νοσοκομεία και να έχουν ταχύτερη εξυπηρέτηση», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, συμπληρώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ενταχθούν σταδιακά και άλλες δομές στον εφημεριακό χάρτη της Αττικής.
Πιο συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα θέλει η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη απορρόφηση συνολικά 150 επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών στα ΚΥ να αποτελέσει το «κλειδί» για την πλήρη εφαρμογή του ίδιου σχεδίου. Ετσι, οι πρωτοβάθμιες δομές που ακολουθούν είναι τα ΚΥ Ραφήνας, Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας, Περιστερίου και Κερατσινίου.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι δομές αυτές έχουν ούτως ή άλλως εμπειρία στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, εντούτοις και δεδομένου πως πλέον εντάσσονται στις επίσημες εφημερίες, κρίνεται αναγκαία η ενίσχυσή τους με επιπλέον προσωπικό.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (ΒΙ-Health) του υπουργείου Υγείας, το 2024 το ΚΥ Αλεξάνδρας δέχθηκε 78.522 τακτικά περιστατικά, καθώς και 90.237 επείγοντα. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι ο αριθμός των επειγόντων είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (67.226). Αντίστοιχα, το ΚΥ Καλλιθέας δέχθηκε 53.045 τακτικά περιστατικά το 2024 και χειρίστηκε 47.058 επείγοντα. Η δομή του Αμαρουσίου την περασμένη χρονιά δέχθηκε 44.985 τακτικά περιστατικά και 27.402 επείγοντα και το ΚΥ Λαυρίου 21.745 επείγοντα περιστατικά.
Εντούτοις, παραμένει στοίχημα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των ΚΥ, όταν πια ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου, ώστε να επιτευχθεί και η μείωση των πολύωρων αναμονών (σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και τις 12 ώρες) των ασθενών που στοιβάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου.