Η χθεσινή ήταν μια από τις μέρες που η αίθουσα της Ολομέλειας ήταν γεμάτη – κυρίως, γεμάτα ήταν τα γαλάζια έδρανα, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να χειροκροτούν με αρκετή ζέση (τόση ώστε να αποδείξουν πως όλα πάνε καλά) τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ίδιο πλαίσιο, προφανώς για να αποφύγουν τυχόν ερμηνείες, μόλις τρεις βουλευτές έμειναν στο τέλος για να ακούσουν τον Νίκο Δένδια (ο οποίος έκλεισε, ως αρμόδιος υπουργός, τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά αντί του Πρωθυπουργού). Ο αριθμός, ωστόσο, δεν έμεινε ασχολίαστος από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ενδεχομένως περίμεναν κάτι διαφορετικό. Κακώς, πάντως, κρίνουν τη ΝΔ με βάση τον εαυτό τους – εκεί φαίνεται πως οι συμβολισμοί είναι διαφορετικοί. Και δίνονται τόσο όσο.
ΜΕΣΣΙΕΣ
Θα ήθελαν στη Νέα Αριστερά να επιστρέψει, σε ένα ευρύτερο προοδευτικό σχήμα, ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής; Μετά τον Αλέξη Χαρίτση, και η Εφη Αχτσιόγλου δεν φάνηκε να πετάει τη σκούφια της μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Θεωρώ, ωστόσο, ότι ως πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής του θα έπρεπε να έχει εμπλακεί σε μια συζήτηση ανάλυσης ευθυνών αλλά και αυτοκριτικής για την κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία βρέθηκε το κόμμα του οποίου ηγήθηκε για 15 χρόνια» ανέφερε (Dnews), για να ξεκαθαρίσει πως «η Αριστερά δεν έχει ανάγκη από μεσσίες». Κρατήστε αυτό: αν υπάρχει ένα σημείο που φέρνει ενδοιασμούς ακόμα και σε εκείνους τους ΝΕΑΡίτες που θέλουν μια συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο κάπου στην πορεία να προκύψει «μεσσίας».
ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ
Σχεδόν δέκα μονάδες έχει κερδίσει η Πλεύση Ελευθερίας (Marc) από τον Ιανουάριο έως σήμερα – αντίστοιχα η ΝΔ έχει χάσει δύο και το ΠΑΣΟΚ περίπου τέσσερις. Στην πράξη αυτό, σε συνδυασμό με τα ευρήματα αριστερά και δεξιά των δύο κομμάτων, δείχνει ότι εκτός από τις απευθείας διαρροές από τις οποίες κερδίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κερδίζει και σε ένα κοινό ως τώρα χαμένο – δηλαδή κοινό της αποχής ή πιο μικρών επιλογών, που βρίσκει τώρα συγκεκριμένο εκφραστή. Το θέμα είναι αν αυτή η συσπείρωση μπορεί να συνεχίσει και μετά την πίεση που (θα συνεχίσει να) της ασκείται.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Δύο λόγοι έφεραν, λέγεται, την απόφαση του ΚΑΣ να μην επιτρέψει τη χρήση της Ακρόπολης από τον Γιώργο Λάνθιμο. Δεν ήταν μόνο ο χρόνος που το ιστορικό μνημείο θα έμενε κλειστό για το κοινό, αλλά είναι και το σενάριο – θεωρήθηκε πως δεν συνάδει «με τον χαρακτήρα της Ακρόπολης». Θα μπορούσαν βέβαια να ρωτήσουν το Λούβρο πώς ταίριαξε το βίντεο κλιπ της Μπιγιόνσε μπροστά στη Νίκη της Σαμοθράκης και πώς οι Transformers κατέστρεψαν ψηφιακά την πυραμίδα του Χέοπα. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοί που έδωσαν την άδεια.
Απορία
Ακουγε η Βοστώνη
τη Βουλή χθες;