
Μετωπική στο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ με την Κίνα προκαλείται από την επιθετική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με πολύ υψηλούς δασμούς θέλει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο όσο περισσότερες χώρες γίνεται.
Η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με Ευρώπη και άλλες χώρες στην Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο φαίνεται ότι πήρε αναβολή τριών μηνών μετά την απόφαση Τραμπ να αναστείλει τους δασμούς για τις χώρες αυτές για 90 ημέρες και να επιβάλλει την περίοδο αυτή οριζόντιους δασμούς που δεν θα ξεπερνούν το 10%.
Ο Τραμπ είχε επιβάλλει συνολικά δασμούς 104% στην Κίνα η οποία απάντησε με δικούς της δασμούς 84% και στη συνέχεια ο Τραμπ αναταπάντησε ανεβάζοντας τους δασμούς για την Κίνα στο 125%. Μάλιστα στη συνέχεια ανέφερε ότι οι δασμοί για τη φεντανύλη υπολογίζονται επιπλέον όλων των άλλων ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό δασμών στο 145%. Το Πεκίνο έπειτα απάντησε ανεβάζοντας τους δικούς της δασμούς στις ΗΠΑ σε 125%, χαρακτήρισε τους δασμούς Τραμπ ως «αστείους» και ανέφερε ότι θα σταματήσει την κόντρα με συνεχείς αυξήσεις από την πλευρά του.
Ο Τραμπ είχε επίσης επιβάλει δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα και 25% στα αυτοκίνητα στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τη Γηραιά Ηπειρο. Η Ευρώπη είχε ετοιμάσει να απαντήσει με δασμούς έως 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων οι οποίοι θα άρχιζαν να ισχύουν από τις 15 Απριλίου. Ολοι αυτοί όμως – πλην της Κίνας – έχουν ανασταλεί για 90 ημέρες.
Ηδη από τις αρχές Φεβρουαρίου ο Τραμπ είχε επιβάλει 10% δασμούς στην Κίνα, για να της επιβάλει ένα 10% ακόμη στις αρχές Μαρτίου και 84% επιπλέον στις αρχές Απριλίου ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό στο 104%. Στις 9 Απριλίου τους αύξησε συνολικά στο 125% και στις 10 Απριλίου προσέθεσε χωριστά το 20% για τη φεντανύλη.
Στις αρχές Μαρτίου είχε επιβάλλει δασμούς 25% σε Καναδά και Μεξικό για προϊόντα που δεν καλύπτονται από την εμπορική συμφωνία USMCA. Στις 9 Απριλίου εξαπέλυσε μπαράζ δασμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά στην ΕΕ επεβλήθησαν δασμοί 20%, ενώ σε χώρες όπως το Βιετνάμ δασμοί 46% και στην Ελβετία 32%.
Οι τιμωρητικοί δασμοί του Τραμπ, οι οποίοι όπως λέει ο αμερικανός πρόεδρος έχουν ως στόχο να βάλουν τέλος στα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με πολλές χώρες, έχουν ανατρέψει την ισχύουσα εδώ και δεκαετίες παγκόσμια εμπορική τάξη.
Η Ευρώπη και ο Τραμπ. Τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση έσπευσε να ετοιμάσει – πριν από την «ανακωχή» τριών μηνών που ανακοινώθηκε στις 9 Απριλίου – τα πρώτα της αντίμετρα κατά των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνοντας την παγκόσμια εμπορική σύγκρουση. Ταυτόχρονα η ΕΕ επεδίωκε από την αρχή διαπραγματεύσεις με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το μπλοκ των 27 εθνών είχε ετοιμαστεί να επιβάλει δασμούς έως 25% σε σειρά εισαγωγών από τις ΗΠΑ από την ερχόμενη Τρίτη, ως απάντηση στους αντίστοιχους δασμούς Τραμπ στα μέταλλα. Επίσης αξιολογούσε πώς θα απαντήσει στους δασμούς για τα αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα.
Οι εισαγωγές στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ που θα περιλαμβάνονταν σε αντίποινα της ΕΕ εάν δεν υπήρχε η περίοδος «χάριτος» των 90 ημερών περιλαμβάνουν καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, μοτοσικλέτες, πουλερικά, φρούτα, ξυλεία, ένδυση και οδοντικό νήμα. Πέρσι οι εισαγωγές αυτών των αμερικανικών προϊόντων στην ΕΕ είχαν ανέλθει συνολικά σε περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Αυτά τα αντίμετρα (δασμοί) μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις», είχε αναφέρει από την αρχή σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι μεγάλοι εξαγωγείς κρασιού σε Γαλλία και Ιταλία είχαν εκφράσει επίσης ανησυχία μετά τις απειλές Τραμπ να επιβάλει δασμούς 200% σε κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά της ΕΕ εάν η ΕΕ επέβαλε δασμούς 50% στο αμερικανικό μπέρμπον.