
Τον γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί υποδέχεται σήμερα το πρωί ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την ώρα που το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» βρίσκεται από το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό ’25», με την παρουσία του να εκπέμπει σαφή μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών – στον απόηχο και της υπόθεσης που είχε απασχολήσει έντονα τις ελληνογαλλικές σχέσεις αναφορικά με την πώληση «Meteor» στην Τουρκία – θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ ελληνικής και γαλλικής αντιπροσωπείας, ενώ θα ακολουθήσουν και κοινές δηλώσεις. Η ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών αναμένεται να περιλαμβάνει θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και βιομηχανία καθώς και ζητήματα περιφερειακά και διεθνούς ασφάλειας.
Δασμοί Τραμπ – Στο Μαξίμου ο Λεκορνί
Προτού δε οι δύο υπουργοί επισκεφθούν τη γαλλική φρεγάτα «Αλσάς», που συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο στο λιμάνι του Πειραιά, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είχε την περασμένη Τρίτη μια κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν, που δεν ανακοινώθηκε από το Ελιζέ και το πρωθυπουργικό γραφείο. Στη συνομιλία Μητσοτάκη – Μακρόν βασικό θέμα ήταν οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ από τον έλληνα πρωθυπουργό – μπροστά στο σχέδιο επανεκκίνησης των ερευνών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου – τέθηκε προς τον γάλλο πρόεδρο και ένα αίτημα για παράταση της παραμονής του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ελλάδα, παρότι το χρονοδιάγραμμα της άσκησης του «Σαρλ ντε Γκωλ» νοτίως της Κρήτης (που φτάνει ως και τη Μεγάλη Πέμπτη) δεν μοιάζει προσώρας να επιδέχεται αλλαγές. Η επιχείρηση για αποδραματοποίηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σχετικά με τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης αποτελεί μια εξέλιξη που ακολουθεί τη συνομιλία Μητσοτάκη – Μακρόν.
Οι πρόσφατες δηλώσεις, εξάλλου, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για το πρότζεκτ τού GSI (για το οποίο αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν και η Γαλλία αλλά και το Ισραήλ, ως εμπλεκόμενα μέρη) φανερώνουν ότι η επιστροφή στις έρευνες οδηγείται σε μια προσωρινή αναβολή έως ότου «κλειδώσει» και ο χρόνος διεξαγωγής του 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα, στο πλαίσιο του οποίου θα συναντηθούν εκ νέου Μητσοτάκης και Ερντογάν. «Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσουν στον κατάλληλο χρόνο» τόνισε ο Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως δεν είχε υπάρξει «οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για την επανεκκίνηση» και πως το έργο θα προχωρήσει «όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει». Ο έλληνας ΥΠΕΞ, επιπλέον, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν αυτενεργεί, ούτε πρόκειται να κάνει κάτι που είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο, απαιτώντας, παράλληλα, «από κάθε πλευρά να επιδείξει τον ανάλογο σεβασμό». Το επικρατέστερο σενάριο με τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, είναι να προηγηθεί το ΑΣΣ των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου νοτίως της Κάσου (σε διεθνή ύδατα), αν και δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που μετατεθεί προς το τέλος Μαΐου η ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, να προηγηθεί τελικά η επανεκκίνηση των ερευνών νοτίως της Κάσου.
ΚΥΣΕΑ
Σε κάθε περίπτωση, τη Μεγάλη Τετάρτη συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ, για το οποίο κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν – στο πλαίσιο πιθανώς και της αποδραματοποίησης που επιχειρείται όσον αφορά το πρότζεκτ τού GSI – πως δεν πρόκειται για έκτακτη συνεδρίαση εν όψει καλωδίου, αλλά για «τακτική συνεδρίαση προγραμματισμένη εδώ και εβδομάδες». Στη συνεδρίαση, πάντως, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα συζητηθεί και το καλώδιο, υπό το πρίσμα και πρόσφατων συζητήσεων του Πρωθυπουργού τόσο με τον Μακρόν όσο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για όλα τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Για τη σημασία της «ενδιάμεσης στάσης» του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ελλάδα (το οποίο φέρει 22 Rafale, αναγνωριστικά και διασωστικά σκάφη, 1.800 άτομα προσωπικό ενώ συνοδεύεται και από ένα υποβρύχιο, μια φρεγάτα και διάφορα άλλου είδους πλοία για την ασφάλεια) μίλησε χθες η γαλλίδα πρεσβευτής στην Αθήνα, Λοράνς Αουέρ, κατά την επίσκεψή της στο αεροπλανοφόρο. Από την πλευρά της έκανε λόγο για «απόδειξη και απεικόνιση της γαλλοελληνικής στρατηγικής συνεργασίας» ενώ υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο του «Σαρλ ντε Γκωλ» στην ασφάλεια στη Μεσόγειο.