
Υπό τον φόβο μιας μεγάλης καθίζησης, που ενδεχομένως απειλήσει τα σπίτια τους, ζουν τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι του προαστίου Βούτες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δύο μεγάλες εδαφικές ρηγματώσεις, μήκους 150 μέτρων η καθεμία, έκαναν ξαφνικά την εμφάνισή τους στον οικισμό, προκαλώντας βλάβες σε κτίρια. Χθες, δόθηκε εντολή για εκκένωση εννέα σπιτιών που κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν μηχανικοί του Δήμου Ηρακλείου και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ενώ ταυτόχρονα οι Βούτες κηρύχτηκαν σε Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Παπαευσταθίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον 20 κτίρια της περιοχής. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος μετέβη στις Βούτες για αυτοψία, βλάβες εντοπίζονται, εκτός των άλλων, στην εκκλησία του οικισμού, στην παιδική χαρά και σε δίκτυα της περιοχής.
Χθες έγινε αποτύπωση του οικισμού από αέρος με drones, ώστε οι επιστήμονες να έχουν στα χέρια τους λεπτομερή εικόνα της κατάστασης και χαρτογράφηση των καταστροφών ενώ, όπως εξήγησε ο Λέκκας, διερευνάται αν αυτό που συμβαίνει στις Βούτες είναι εδαφική διάρρηξη, κατολίσθηση, περιστροφική ολίσθηση, διαφορική καθίζηση ή ρευστοποίηση των εδαφών. «Προς το παρόν, με κάθε επιφύλαξη, πιθανότερο θεωρείται να έχουμε μια τεκτονική διάρρηξη, όχι όμως σεισμικής αιτιολογίας» ανέφερε. «Οι μεγάλες μορφολογικές κλίσεις που εντοπίζονται στην περιοχή, η γεωλογική τομή, οι διαρρήξεις που υπάρχουν στις μάργες, δηλαδή στο πέτρωμα που υπάρχει στο Ηράκλειο, όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου» πρόσθεσε.
Συνοδεύτηκε από θόρυβο
Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, η διάρρηξη του εδάφους συνοδεύτηκε από θόρυβο, γεγονός που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ελεγχόμενη». «Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Ολα δείχνουν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την περιοχή» είπε.
Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υποδομών του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης, η Δημοτική Αρχή κατέθεσε αίτημα για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι το οποίο έγινε δεκτό χθες. «Πλέον περιμένουμε τα αποτελέσματα της τεχνικής έκθεσης, ώστε να προχωρήσουμε στα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της περιοχής» σημείωσε.
Για τοπικό φαινόμενο με γεωτεχνικό χαρακτήρα έκανε λόγο μιλώντας στα «ΝΕΑ» και ο σεισμολόγος δρ Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος σημείωσε πως οι ρηγματώσεις στην περιοχή δεν έχουν σχέση με σεισμικότητα. «Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα το οποίο να διέρχεται από τον οικισμό και το λέω μετά βεβαιότητας διότι έχω εργαστεί στην περιοχή και την έχω χαρτογραφήσει. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μικρή κατολίσθηση, τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν. Τοπικές καθιζήσεις έχουμε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και συνήθως συνδέονται με υπεραντλήσεις υδάτων. Στις Βούτες δεν ισχύει αυτό, η καθίζηση οφείλεται σε κάποιον άλλο μηχανισμό που θα πρέπει να αναζητηθεί με επιτόπια έρευνα» πρόσθεσε.
Το φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν εντοπίστηκαν οι δύο ρηγματώσεις που διατρέχουν τον οικισμό. Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, οι κάτοικοι είχαν εντοπίσει μία διαρροή αγωγού, η οποία τελικά οφείλεται στη ρηγμάτωση ενώ εντοπίστηκαν και οι πρώτες βλάβες σε δρόμους και πεζοδρόμους, σε τοίχους κτιρίων και αλλού. Εξαιτίας του φαινομένου έσπασε και ο αγωγός της ΔΕΥΑΗ, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα υδροδότησης στην περιοχή.