
Όλοι οι γιατροί στα νοσοκομεία έχουν έναν μεγάλο εφιάλτη που δεν είναι άλλος από τη μικροβιακή αντοχή, δηλαδή τα μικρόβια από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς να έχουν αντοχή στα αντιβιοτικά και επομένως τα αντιβιοτικά να μένουν ανενεργά, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.
Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και εκφράζεται με σημαντική αύξηση των δεικτών της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, καθώς επίσης της διάρκειας και του κόστους νοσηλείας. Σύμφωνα με μελέτες του ΕΟΔΥ, τουλάχιστον 12 στους 100 νοσηλευόμενους προσβάλλονται από νοσοκομειακά μικρόβια κάθε χρόνο στη χώρα μας όταν στην Ευρώπη η αντίστοιχη αναλογία είναι 7 στους 100. Η αρνητική επίδοση στις νοσοκομειακές λοιμώξεις συσχετίζεται άμεσα με την ευρωπαϊκή «πρωτιά» της χώρας στην κατανάλωση αντιβιοτικών.
Έρχονται 92 επιτηρητές λοιμώξεων στα νοσοκομεία
Τον Μάιο 92 ειδικοί αναλαμβάνουν καθήκοντα Επιτηρητή Λοιμώξεων σε νοσοκομεία όλης της χώρας για να καταγράφουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ελέγχουν την τήρηση των οδηγιών και να εκπαιδεύουν το υγειονομικό προσωπικό, με στόχο τη συρρίκνωση των επικίνδυνων και θανατηφόρων παθογόνων.
Όπως είπε ο κ. Χατζηγεωργίου στην ΕΡΤ, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα ελέγχουν στα νοσοκομεία το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής και των νοσοκομειακών λοιμώξεων, δηλαδή θα εξετάζουν ποιοι ασθενείς εντός του νοσοκομείου παρουσιάζουν κάποια λοίμωξη. Μάλιστα το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε 55 νοσοκομεία της χώρας και σταδιακά θα αυξηθεί στα 120.
Ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε πως αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς κάθε κλινική και κάθε νοσοκομείο αντιμετωπίζει το δικό του πρόβλημα.
Σε ερώτηση γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, ο κ. Χατζηγεωργίου διευκρίνισε ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Σχετίζεται με το βάρος που έχουν να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία, με τον αριθμό των νοσηλευτών/γιατρών που βρίσκονται στα νοσοκομεία και με την εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών.
Η τοποθέτηση επιτηρητών λοιμώξεων, στα νοσοκομεία είναι ένα υποέργο ενός μεγάλου προγράμματος που έχει πάρει ο ΕΟΔΥ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο επίκεντρο του οποίου είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής.
Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ακόμη ένα υποέργο που αφορά στη συγγραφή συγκεκριμένων οδηγιών και πρωτοκόλλων για το πως γίνεται ο έλεγχος των λοιμώξεων στα νοσοκομεία και πως γίνεται η συνταγογράφηση έτσι ώστε να διαφυλάσσονται τα αντιβιοτικά που είναι χρήσιμα, να μην χρησιμοποιούνται σαν πρώτη γραμμή και «φυλάγονται» για εκεί που πρέπει.