«Ημέρα Απελευθέρωσης» (Liberation Day) για τις ΗΠΑ χαρακτήρισε ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη, 2 Απριλίου, οπότε η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει τους, «ανταποδοτικούς» δασμούς έναντι τρίτων χωρών.
Για τις χώρες της Ευρωζώνης, πάντως, και κυρίως τις πιο εξωστρεφείς, όπως η Γερμανία, τα μέτρα αυτά που έχουν ανασυρθεί από το «χρονοντούλαπο της ιστορίας» θα κάνουν μόνο κακό σε μία περίοδο που η οικονομία της προσπαθεί να συνέλθει από τη στασιμότητα της περασμένης διετίας.
Και οι αγορές, όμως, κάθε άλλο παρά απελευθερωτικούς θεωρούν τους δασμούς του κ. Τραμπ, όπως δείχνει η υποχώρηση των μετοχών και του δολαρίου από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι η Wall Street ανέκαμψε μετά από δημοσιεύματα ότι οι δασμοί θα είναι πιο στοχευμένοι απ’ ότι αναμενόταν για να κάνει βουτιά ξανά όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε (την περασμένη εβδομάδα) επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και σε ανταλλακτικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τις ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον για να απαντήσει με επιβολή δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.
Οι Βρυξέλλες απάντησαν ήδη στην επιβολή δασμών 25% για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ (από όλες τις χώρες) νωρίτερα μέσα στον μήνα και ήδη εξετάζει τα αντίμετρα που θα λάβει για τους δασμούς στα αυτοκίνητα, τα οποία θα πλήξουν έναν από τους ισχυρότερους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Το κρίσιμο μέγεθος για τις Βρυξέλλες, ωστόσο, θα είναι οι δασμοί που θα ανακοινωθούν από τις ΗΠΑ την Τετάρτη, οι οποίοι κατά την άποψη αξιωματούχων της ΕΕ θα εφαρμοστούν οριζόντια σε όλες τις εξαγωγές των χωρών-μελών της με έναν ενιαίο συντελεστή.
Η αβεβαιότητα για το ύψος των ανταποδοτικών δασμών των ΗΠΑ είναι μεγάλη, με τις εκτιμήσεις να κινούνται από μία αύξηση του μέσου δασμολογικού συντελεστή κατά 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο ίδιος ο κ. Τραμπ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τελικά οι δασμοί θα είναι χαμηλότεροι από ό,τι αναμενόταν, κάτι που μένει να φανεί.
Η ΕΕ θα γνωρίζει, σε κάθε περίπτωση, μέσα στην εβδομάδα πόσο θα επιβαρυνθούν τα προϊόντα της και θα απαντήσει αναλογικά.
Θεωρητικά, οι ανταποδοτικοί δασμοί θα έπρεπε να έχουν ως στόχο μία αντιστοιχία μεταξύ των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε εισαγωγές από τρίτες χώρες και των δασμών που επιβάλλουν αυτές στα αμερικανικά προϊόντα.
Αυτή η αντιστοιχία, κατά την άποψη των Ευρωπαίων που εκφράστηκε στην Ουάσιγκτον από τον Επίτροπο Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, υπάρχει και συνεπώς δεν είναι δικαιολογημένη η επιθετική κίνηση των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, έχει πει ότι για τον υπολογισμό των ανταποδοτικών δασμών θα ληφθούν υπόψη και άλλα εμπόδια στο εμπόριο, όπως η φορολογία σε τεχνολογικές εταιρείες ή ο τρόπος που επιβολής του ΦΠΑ, περιπλέκοντας τους σχετικούς υπολογισμούς.
Σύμφωνα με τον Γκάρι Κον, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs και βασικό οικονομικό σύμβουλο του κ. Τραμπ κατά την πρώτη προεδρία του, τα μέτρα που θα ανακοινώσει η Ουάσιγκτον θα προκαλέσουν νέο σοκ στις αγορές, επειδή θα τεθούν τεχνηέντως σε υψηλά επίπεδα για να αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης με τις τρίτες χώρες.
Στην προσπάθεια του κ. Σέφτσοβιτς να συζητήσει με Αμερικανούς ομολόγους του για μία διέξοδο από την επιθετική πολιτική δασμών, από την οποία τελικά βγαίνουν όλοι ζημιωμένοι, η πρόοδος που υπήρξε ήταν πολύ μικρή, ίσως επειδή ο στόχος τους είναι να ξεκινήσουν τη συζήτηση από μία δική τους βάση.
Η εστίαση της πολιτικής του κ. Τραμπ στους δασμούς επιτείνει την ανησυχία και μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Οι πληθωριστικές προσδοκίες των Αμερικανών για το επόμενο 12μηνο αυξήθηκαν σε επίπεδο πάνω από το 6% και ο δείκτης εμπιστοσύνης τους στην οικονομία υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τετραετίας, εγείροντας ανησυχία για μείωση των καταναλωτικών δαπανών που θα επιβράδυνε πέραν του αναμενόμενου την ανάπτυξη.
Μετά τον ΟΟΣΑ και μεγάλες τράπεζες που αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήρθε την περασμένη εβδομάδα και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος είχε αναθεωρήσει το 2023 σε αρνητικές τις προοπτικές για το αξιόχρεο των ΗΠΑ (ΑΑΑ), να προειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι οι δασμοί μπορεί τελικά να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό στην οικονομία.
Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί θα αφορούν όλες τις χώρες, εκτός από 10-15.
Η Αυστραλία ευελπιστεί ότι θα είναι αυτήν τη φορά στις… εξαιρέσεις, καθώς δεν επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα μετά την ανακοίνωση των δασμών για το αλουμίνιο και τον χάλυβα.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι αρμόδιοι προετοιμάζονται για «οποιοδήποτε αποτέλεσμα» κατά την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», την ώρα που η χώρα οδεύει στις κάλπες και οι πολιτικές των ΗΠΑ, έχουν ειδικό αντίβαρο στην οικονομία και την κοινωνία.
Η μοντελοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών έχει δείξει ότι οι χειρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τους δασμούς αναμένονται λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας ως αποτέλεσμα του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου του κ. Τραμπ και όχι από τις άμεσες κυρώσεις σε αυστραλιανά προϊόντα.
Μόνο το 4,6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της Αυστραλίας «πήγε» στις ΗΠΑ το 2024, σε αντίθεση με το Μεξικό (86%), τον Καναδά (76%), την Ιαπωνία (20%) και την Κίνα (15%).
Ο υπουργός Εμπορίου, Don Farrell δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «προετοιμασμένη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις 2 Απριλίου».
«Η κυβέρνησή μας συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση Τραμπ, υποστηρίζοντας σθεναρά τα συμφέροντα της Αυστραλίας».
«Οι αυστραλιανές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των συζητήσεων.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, δε θα ανταλλάξουμε ποτέ τα πράγματα που μας κάνουν την καλύτερη χώρα στον Κόσμο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο PBS και τη «μάχη» που έχουν ανοίξει οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες.
*Με πληροφορίες από το AAP και το ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Οι νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.